שתף קטע נבחר

 

רוסיה מזהירה: המצב בסוריה כמו מלחמת אזרחים

שר החוץ הרוסי התריע כי מעורבות קבוצות חמושות עלולה לדרדר את ההתקוממות בסוריה למאבק מזוין. מבייג'ינג נשמע קול מרוכך באשר לסנקציות אם אלה יביאו את הצדדים למו"מ, ובכיר ב"אחים המוסלמים" טען: "העם הסורי יקבל התערבות צבאית טורקית"

המצב בסוריה מחמיר, ואצל בעלת הברית רוסיה הולכות וגוברות הקריאות לפתיחת מו"מ בין משטר אסד לבין האופוזיציה. שר החוץ הרוסי, סרגיי לברוב, הגדיל לומר וטען: "המעשים שם נראים כמו במלחמת אזרחים". בדבריו התכוון למתקפה של "הצבא הסורי החופשי" על בניין ממשל אתמול (יום ד') לפנות בוקר. בסין נרמז ממשרד החוץ כי אולי יתמכו בהחלטה נגד סוריה במועצת הביטחון.

 

ההתקוממות הסורית מעלה הילוך:

 

מצדם, החיילים העריקים ממשיכים להכות בברזל בעודו חם – ויום לאחר הפשיטה, שכביכול ערכו נגד בסיס צבאי ליד דמשק, הם תקפו מבני ממשל בצפון-מערב סוריה, במחוז אידליב. לפי פעילי זכויות אדם סורים, הלוחמים תקפו ברקטות משרדים של ארגוני הנוער של המשטר, שם נפגשו אנשי כוחות הביטחון המקומיים, וחילופי אש התנהלו במקום.

 

"בין המפגינים שוחרים השלום, ישנן קבוצות חמושות עם סדר יום אחר" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"בין המפגינים שוחרים השלום, ישנן קבוצות חמושות עם סדר יום אחר"(צילום: EPA)

 

דבר ההתקפה אתמול נודע מפי גורמים במשטרו של הנשיא, בשאר אסד, ולא זכתה לאישוש מפי גורמים ניטרליים או מאנשי האופוזיציה. על פי הדיווחים, החיילים העריקים ב"צבא החופשי" ירו טילים והשתמשו במקלעים נגד בסיס של מודיעין חיל האוויר של סוריה, בפרברי דמשק. אות לכך שההתקוממות עלולה להידרדר לעימות מזוין.

 

לברוב קרא למשטר בדמשק ולגופים המתנגדים לו לחדול מגילויי האלימות ולפתוח במגעים. עם זאת, נימת דיבורו לא הייתה מאוזנת – והייתה ביקורתית מאוד כלפי האופוזיציה. "אין זה סוד שבין המפגינים שוחרי השלום, שאנו תומכים בדרישותיהם, ישנה מעורבות גוברות והולכת של קבוצות חמושות, שיש להן סדר יום שונה לחלוטין מעריכת רפורמות וכינון דמוקרטיה בסוריה", אמר שר החוץ של רוסיה.

 

לדבריו, "כוונותיהם עוסקות באינטרסים אתניים ושבטיים, ואלה האנשים שקיבלו וממשיכים לקבל נשק בכמויות גדולות מארצות שכנות, והם לא בדיוק מסתירים עובדה זאת. נשק מוברח מלבנון, מעיראק, מאפגניסטן, מירדן, ואם האופוזיציה תמשיך באמצעים הללו – הדבר יוביל למלחמת אזרחים כוללת".

 

מועצת הביטחון. רוסיה וסין הטילו וטו על ההחלטה האחרונה נגד דמשק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון. רוסיה וסין הטילו וטו על ההחלטה האחרונה נגד דמשק(צילום: AFP)
  

עם זאת, בחזית הרוסית-סינית התגלה סדק ראשון היום בהצהרת דובר משרד החוץ של בייג'ינג, ליו וויי-מין, שנראה כרומז שארצו עשויה לתמוך בהחלטה במועצת הביטחון נגד דמשק, דבר שעליו הטילו וטו יחד עם רוסיה. "הכול תלוי אם הפעולות הללו יפתרו את המתיחות בסוריה ויביאו לפתרון הסכסוכים באמצעות דו-שיח".

 

במקביל, מנהיג של הזרוע הסורית של "האחים המוסלמים", אמר באיסטנבול כי העם הסורי יקבל בברכה התערבות צבאית של טורקיה כדי להגן עליהם מפני כוחותיו של הנשיא אסד, מה שלא יעשו ביחס לכניסה של צבאותיהן של מדינות המערב. מוחמד ריאד שאקפה, המתגורר בסעודיה, קרא לקהילה הבינלאומית לבודד את אסד, כדי לדרבן את העם הסורי להיאבק ולהביא לסוף המשטר.

 

לדבריו, אם אנשי אסד יסרבו להפסיק את הדיכוי, לא יהיה מנוס מהתערבות טורקית. "אם הקהילה הבינלאומית תשתהה, אז יידרש יותר מטורקיה כשכנה. יהיה עליה להיות רצינית יותר מאשר מדינות אחרות כדי לטפל במשטר", טען והוסיף, "אם תידרש עוד התערבות, כמו חיפוי אווירי, בשל עקשנות השלטון, אז העם יקבל התערבות של טורקיה. הם לא רוצים בכניסת המערב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"תומכים בדרישות המפגינים". לברוב
צילום: AFP
חברי "הצבא הסורי החופשי"
צילום: רויטרס
הרוגים בעיר חומס
צילום: AFP PHOTO / YOUTUBE
מומלצים