המתמחים פסימיים: "ההידברות היא אשליה"
המתמחים מאוכזבים מאפשרות ההידברות עם האוצר ואומרים כי רק קיצור ההסכם הוא הפיתרון. "אני לא רוצה הידברות, אני רוצה להתפטר", אמר אחד העותרים לבג"ץ. גם המינוי של פרופ' שלמה מור-יוסף - שבכלל טס לחו"ל - לא מספק אותם: "אין אונות של משרד הבריאות"
בתום עוד יום דרמטי במערכת הבריאות, הותיר בג"ץ את המתמחים עם שתי אפשרויות - הידברות או ביזוי בית הדין הארצי לעבודה. בניגוד למשרד האוצר ששמח על מינוי היועץ המיוחד במשרד הבריאות, פרופ' שלמה מור-יוסף, אם המתמחים יבחרו בהידברות, הם יצטרכו להידבר עם מנכ"ל המרכז הרפואי הדסה לשעבר, שלא נתפש בעיניהם כמגשר, אלא כמייצג של עמדת המדינה. בכל מקרה, מור-יוסף בכלל טס לחו"ל הלילה כפי שתכנן מראש, וישוב רק ביום רביעי.
רפואה במשבר - הכתבות האחרונות:
- מור-יוסף מונה להיות יועץ, סירב - וחזר בו
- בג"ץ למתמחים: יש לכם 72 שעות להיכנס למו"מ
- ביניש תוקפת את המתמחים: אתם לא נקיי כפיים
- סטודנטים לרפואה הפגינו: "האוצר מנסה לרמוס"
נראה כי המתמחים אינם מקבלים לא את זה ולא את זה. "אני לא רוצה הידברות, אני רוצה להתפטר", אמר ד"ר גבי הרן, מתמחה בבית החולים מאיר ואחד העותרים לבג"ץ. "עצוב שאחרי תקופה כל כך ארוכה של משבר בו לא הגיעו איתנו לשום הבנות, שולחים אותנו שוב להידברות". לדבריו, "בית המשפט יוצר מצב שבו רופאים במדינת ישראל יהיו פורעי חוק".
על המינוי של פרופ' מור-יוסף ליועץ בנושא המשבר במשרד הבריאות הוסיף ד"ר הרן: "אין ספק שהדבר מראה את אין האונות של משרד הבריאות. עכשיו אנחנו שוב תקועים כי פרופ' מור-יוסף הוא לא דמות שאני הייתי רוצה שתגשר ביני לבין המדינה, כי פרופ' מור-יוסף הוא דמות המדינה".
ד"ר אריאל פרקש, מתמחה מבית החולים בילינסון, שגם הוא מבין העותרים לבג"ץ, הוסיף: "אין לי שום אמון בהידברות עם האוצר, להלן כל ההידברויות הקודמות. בינתיים נענינו לכל מה שביקשו מאיתנו אך לא הושג דבר. אין שום סיכוי בעולם שהאוצר ייתן משהו, לפיכך ההידברות היא סתם אשליה. הפיתרון הוא פשוט, והוא קיצור ההסכם".
עוד בערוץ החדשות:
גם לו אין דברי שבח על מינוי פרופ' מור-יוסף. "המדינה מתנהגת כמו קובה, מי שלא מסכים איתה ישר מאוים בפיטורים או בהחלפה. מבקשים מפרופ' מור-יוסף ומפרופ' גמזו להתנהג כמו בסוריה, שם אסד הורג את אנשיו. כל רופא שיבצע את התפקיד הזה לא יוכל להסתכל על עצמו לעוד הרבה שנים. אם יש כל כך הרבה אנשים שלא מרוצים מההסכם ומנכ"ל משרד בריאות שני שעומד בסימן שאלה זה אומר שיש פה משהו מסריח במערכת הבריאות".
עד יום ראשון יצטרכו המתמחים להשיב לבג"ץ האם הם מתכוונים לגשת להידברות, ורבים מהם התכנסו בתל-אביב הערב כדי לדון באפשרויות העומדות בפניהם. לפי מה שנשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, קבעה מוקדם יותר, אם לא יסכימו להידברות, יימשך ההליך בבית הדין הארצי לעבודה על ביזוי בית הדין.
באוצר מרוצים: "יכניס המערכת לשפיות"
בצד של האוצר דווקא מרוצים ממה שהושג בבג"ץ. אילן לוין, הממונה על השכר באוצר, אמר: "אני מברך על החזרה למתווה של דיונים, אני באמת מתכוון לפתור עוד בעיות שיעלו, כמו שפתרנו בעיות בהידברויות הקודמות. התהליך יכניס את המערכת לשפיות. לרופאים יש הסכם טוב ויקר מאוד. אם הם ירצו לבוא לוועדת המעקב ולדון במסגרתו נעשה את זה. צריך לזכור שמתשע השנים של ההסכם שנה וחצי כבר חלפו. אני מקווה שביום ראשון הם ייענו בחיוב להחלטה כי רק כך צריך לפתור משבר כזה".
על הצטרפותו של פרופ' מור-יוסף למשרד הבריאות, אמר לוין כי הוא מברך על כך. "פרופ' מור-יוסף הוא אדם שפרופ' גמזו יוכל להסתייע בו, הוא איש עם ניסיון ומאוד מוערך. למנכ"ל משרד הבריאות קשה כל הזמן לשבת בדיונים, יש לו תפקידים נוספים, אם יצליחו השניים לשלב ידיים, לדעתי הם יוכלו להגיע לתוצאות טובות". במשרד, אגב, אמרו שינסו למצוא לו תפקיד במערכת גם אחרי שיצליח - בתקווה - לסייע לפתרון המשבר.
ח"כ רחל אדטו (קדימה), ראש שדולת הבריאות בכנסת, קראה לראש הממשלה להתפטר בעקבות כישלונו בניהול המשבר. "יחסו האמיתי של שר הבריאות בנימין נתניהו למערכת הבריאות בכלל ולרופאים בפרט התגלה היום במלוא כיעורו. לראש הממשלה ושר הבריאות לא אכפת מהרופאים וקרוב לוודאי שלא מהחולים. זה הזמן להקמת ועדת חקירה ממלכתית על המחדל בניהול המשבר במערכת הבריאות ובמקביל אליו להניח את המפתחות על השולחן ולהודות בכישלון".