"אולי מור יוסף יבין שהפתרון הוא שר"פ"
בבית החולים רמב"ם, שהיה במרכז הסערה השבוע, שוב מעלים לדיון את שירות הרפואה הפרטית מעורר המחלוקת, שאמור להיטיב עם הבכירים. בינתיים ה"יועץ" החדש לענייני המשבר, פרופ' שלמה מור יוסף, בכלל בחו"ל
מינויו אמש (יום ה') של פרופ' שלמה מור יוסף כ"יועץ" למשרד הבריאות לענייני המשבר, לא עורר תקווה רבה בקרב המתנגדים להסכם שנחתם עם האוצר - הן בקרב המתמחים והן בקרב המומחים. אבל יש בקרב הרופאים הבכירים מי שמנסה להחזיר שוב לדיון את השר"פ - שירות הרפואה הפרטי במסגרת בתי החולים, שהמדינה התנגדה לו נחרצות ואמור להיטיב עם ותיקי המערכת.
רפואה במשבר - הכתבות האחרונות:
- המתמחים פסימיים: "ההידברות היא אשליה" מור-יוסף מונה להיות יועץ, סירב - וחזר בו
- בג"ץ למתמחים: יש לכם 72 שעות להיכנס למו"מ
- ביניש תוקפת את המתמחים: אתם לא נקיי כפיים
"מור יוסף, שנכח בחלקים מההידברות, היה עקבי נגד תהליך ההתפטרות לאורך כל הדרך", הזכיר פרופ' יהודה אולמן, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית בבית החולים רמב"ם בחיפה, "אבל הוא בא מבית חולים (הדסה) שיש בו שר"פ, בית חולים שעבד ותפקד בצורה טובה תחתיו, ואולי באמצעות השר"פ לשאר המערכת הוא יהיה זה שיביא פיתרון - ובא לציון גואל.
"אולי פרופ' מור יוסף יהיה זה שישכנע את האוצר, שמתנגד לשר"פ, למרות שכך המדינה תעביר פחות תקציב - כך זו הצלה של המערכת", הוסיף מנהל המחלקה מרמב"ם, ממובילי מאבק הרופאים הבכירים שהצטרפו למתמחים הנוטשים.
שירות הרפואה הפרטי - שמאפשר למטופלים לבחור רופאים בתוספת תשלום - היה לאורך כל השנים סלע מחלוקת בין הרופאים לבין ממשלות ישראל,
אך הפעלתו נאסרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה בשנת 2002 ופעם נוספת על ידי בג"ץ ב-2009. בבית החולים הדסה, שמנוהל על-ידי עמותה פרטית, שם לא שונו נהלים שנקבעו עוד בימי המנדט הבריטי. בכל מקרה, ההערכות הן שהסיכוי להכנסת השר"פ נמוך.
סגן השר יעקב ליצמן אמר שלשום: "כשדיברתי עם מתמחים אמרו לי שלא דואגים למומחים הצעירים. כשניסיתי לדאוג למומחים הצעירים, אמרו לי 'לא תודה', ואחר כך דרשו עבור מתמחים. אני לא יודע מה רוצים הרופאים הוותיקים. שר"פ לא יהיה ושעון יהיה. כי זה בהסכם, ואני לא רואה מי שיוריד את זה מההסכם".
"בלבול ואכזבה מבית המשפט העליון"
פרופ' יהודה אולמן הוא על-פי ההערכות אחד מעשרת הרופאים שסגן שר הבריאות דרש לפטר מיידית, אחרי שהגישו השבוע מכתבי התפטרות שהיו אמורים להיכנס לתוקף עוד חודש. הוא הביע תקווה מסוימת לנוכח מינויו של מור יוסף, בעוד האיש שברכז הסערה, אגב, בכלל טס הלילה לחו"ל לנסיעה שנקבעה מראש, וייכנס לקלחת רק ביום רביעי.
אתמול, אחרי מינוי ה"יועץ" - שלמעשה הסיט מתפקידו את מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, השנוא על האוצר - "במספר דקות מצומצם, כל ההתרחשויות שינו את הלך הרוח מקצה לקצה", טוען פרופ' אולמן. "כרגע, ההרגשה היא בלבול ואכזבה מבית המשפט העליון, שלמעשה לא פסקו בנושא הפיטורין אלא ניסו להביא את הצדדים להידברות".
בג"ץ מתח אתמול ביקורת על המתמחים וקבע שעד יום ראשון יצטרכו המתמחים להשיב אם הם מתכוונים לגשת להידברות, או להתעקש על התפטרות - שהוגדרה בלתי חוקית - ולהסתכן בביזיון בית הדין לעבודה ובהליך פלילי.
ואיפה ראש הממשלה?
בלב הסכסוך נמצא פרופ' גמזו, שלפני כמה ימים נסע בלילה לרמב"ם במטרה להודיע לעשרה רופאים מומחים שמכתבי הפיטורי שלהם נכנסים לתוקף באופן מידי. בית החולים סירב למלא אחר ההוראה, מה שהתקבל בהבנה יחסית אצל פרופ' גמזו - אך עורר זעם רב בקרב נציגי האוצר.
"האמת, כששוחחנו איתו הוא ייצג את משרד הבריאות במלוא מובן המילה", אמר ד"ר אבי וייסמן, מומחה בבית החולים רמב"ם, שעל פי ההערכות היה אמור להיות בין עשרת המפוטרים. "אני לא הרגשתי בשיחות עם פרופ' גמזו שהוא נותן תמיכה או מעודד את המאבק".
על מינויו של פרופ' מור יוסף לתפקיד היועץ, שתפקידו יהיה לגשר בין האוצר למתמחים, הוסיף ד"ר וייסמן: "אני רוצה לתת לכל אחד צ'אנס, אבל האיש נתן את דעתו על הרופאים ודיבר נגדנו, כך שנצטרך לראות מה כבר הוא יוכל לעשות כשהוא ישמש בתפקיד".
פרופ' אולמן ציין ש"פרופ' גמזו עשה מאמצים כנים לפתור את הבעיה. המשבר אמנם קורה במשמרת שלו, אבל זה לא באחריותו. הוא אמר שהאוצר הוא זה שכופת את ידיו ושהוא נמצא תחת חסותו. לצערי, גם עכשיו, עם כל השינויים במינויים במשרד הבריאות, החיפוש אחר המבוגר האחראי לא תם. ראש הממשלה ושר הבריאות טרם התייחס למשבר כנדרש".