המתמחים בדיון מכריע; נתניהו תוקף אותם
הערב מכונסים בתל-אביב הרופאים המתמחים, שאמורים להחליט בעניין תשובתם לבג"ץ. הסטודנטים לרפואה בכל הארץ לא יגיעו מחר ללימודים, ויפגינו מול משרד ראש הממשלה. נתניהו: לא מקובל שהרופאים לא נשמעים להחלטות בתי המשפט
הרופאים המתמחים, שיגישו מחר (יום א') את תשובתם לבג"ץ לשאלה אם הם מוכנים לשוב להידבר עם האוצר או שהם נחושים בכוונתם להתפטר, מכונסים לדיון דרמטי בבית הרופא בתל-אביב שבו הם עתידים לקבל החלטה בעניין התשובה. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר בשיחות עם גורמים במשרד הבריאות ובמשרד האוצר כי אי אפשר לקבל מצב שבו הרופאים אינם נשמעים להחלטות בתי המשפט.
ראש הממשלה קיבל דיווחים ממשרד האוצר וממשרד הבריאות על עליית שכר הרופאים במסגרת ההסכם השנוי במחלוקת ועל השתתפות המדינה בשכר הלימוד של הסטודנטים לרפואה ותוספות אחרות להן סירבו הרופאים המתמחים. בשבוע שעבר צוטט נתניהו על-ידי מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, כמי שדרש לייבא רופאים מהודו.
מאבק הרופאים המתמחים:
- מור-יוסף מונה להיות יועץ, סירב - וחזר בו
הסטודנטים לרפואה לא יחכו לתשובה מבג"ץ וישביתו מחר את הפקולטות לרפואה בתל-אביב, בבאר-שבע, בטכניון ובירושלים, כצעד תמיכה במאבק. בצהריים יתאספו הסטודנטים מרחבי הארץ להפגנה בירושלים, מול משרד ראש הממשלה, ושם יקראו לו להתערב ולפתור את המשבר.
אנטון ורשבסקי מאגודת הסטודנטים לרפואה אמר כי "ההתנהלות הכושלת של הממשלה בשבועות האחרונים גורמת ללא מעט סטודנטים לשקול את עתידם במערכת הבריאות הציבורית בישראל. היחס המבזה, ההשתלחויות חסרות-הרסן והגישה המאפיונרית מצד משרד האוצר כלפי הרופאים גורמים לסטודנטים רבים לחפש את עתידם מחוץ למערכת".
מוקד שני של מחאה יהיה גם הוא בירושלים - אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית תקיים שביתת הזדהות עם מאבק המתמחים בפקולטה לרפואה בעין-כרם עד השעה 12:00. במסגרת השביתה יתפזרו בשעות הבוקר הסטודנטים בבתי החולים בעיר (הדסה עין-כרם, הדסה הר-הצופים, שערי-צדק וביקור-חולים) ויחתימו את קהל החולים על עצומת תמיכה במאבק.
מחאת המתמחים מקבלת גב מחו"ל
מחאת הסטודנטים לא תישאר בגבולות המדינה, ובנוסף לצעדים הללו יצטרפו גם הסטודנטים לרפואה באוניברסיטאות בדברצן שבהונגריה ובקובנה שבליטא. הסטודנטים הישראלים בחו"ל הצהירו כי הם מצטרפים לאגודת הסטודנטים לרפואה בישראל בתמיכתה במאבק להצלת הרפואה הציבורית בישראל. הסטודנטים בשני המוסדות הללו צילמו את עצמם עם שלטים המביעים את תמיכתם והביעו תקווה כי עד שיגמרו את לימודיהם, יימצא פיתרון למשבר.
"הגעתי ממשפחת רופאים, וכשהתחלתי ללמוד ידעתי באיזה עומס עבודה מדובר. אח שלי, שהיום מתמחה בישראל, למד באוניברסיטה הזאת. כך שידעתי שתואר מפה יהיה טוב עבורי לכל אירופה", סיפר יוני פרסיץ, סטודנט שנה ד' בדברצן, שאיתו לומדים עוד כ-250 ישראלים.
"99% שאני אעבוד בישראל לאחר הלימודים", אמר פרסיץ, "אבל אני ממש לא בטוח מה יעשו אחרים. בתור ציוני היה לי ברור לכל אורך הדרך שאת שנות עבודתי ואת הקמת משפחתי אעשה בישראל. כעת כל מאבק הרופאים שלא נפתר כבר כמה חודשים גורם לי להרהר בדבר, ואולי כמו חברי לספסל הלימודים שאינם ישראלים אמצא את מקומי באחת המדינות השכנות לכאן".
לדבריו, "אנחנו מתעדכנים במצב בבתי החולים בישראל דרך קרובי משפחה וחברים שעובדים שם ושואלים מה באמת המצב. המאבק שלנו מושפע המאבק בארץ, ואנחנו תומכים בהם. בסופו של דבר, אם המצב יישאר כזה, אני חושב שיהיו רבים שלא ירצו להיכנס למערכת הציבורית בישראל, ורבים מאיתנו ימשיכו לעבודות נוספות במקומות אחרים".
אדי גרבר, סטודנט שנה ה' באוניברסיטת קובנה, שם לומדים כ-110 ישראלים, סיפר: "אני אוהב מאוד את המדינה, ולעקור לשש שנים ממנה היה עניין לא קל. כך גם לרבים מחברי הישראלים פה. יש לנו הזדמנות לעבוד אחר כך בהמון מקומות, כי התואר הוא תואר אירופי. אני לא מעוניין לנסוע לשום מקום אחר, אבל יש לי האפשרות הזאת".
"בסופו של דבר, אני מעוניין להתקיים בכבוד ולתת הכול לילדיי", הוא מסכם, "אנחנו ביחד עם הסטודנטים בארץ לא נשתוק ולא ניתן יד לזלזול של האוצר במתמחים. אנחנו תומכים בכל צעד ובכל פעולה שינקטו חברינו הסטודנטים לרפואה בארץ, ונמצאים איתם בקשר רציף לגבי פעילות עתידית".
Read this article in English