שתף קטע נבחר

 

"סייף אל-איסלאם הציע 2 מיליארד דולר ללוכדיו"

כך דיווחה תחנה מקומית בלוב. הבעיה: סייף אל-איסלאם קדאפי לא נמצא בידי כוחות שסרים למרותה הישירה של מועצת ההנהגה. השאלות רק מצטברות: איך מעבירים אותו לטריפולי? ואז, האם מעבירים אותו להאג או שופטים אותו בלוב?

לכאורה נראה כי תפיסתו אתמול (שבת) של סייף אל-איסלאם קדאפי, יורשו המיועד של הרודן מועמר קדאפי, חיסלה בעיה לא נעימה לממשלת המעבר בטריפולי, אך השאלה מה לעשות בו עלולה להעמיק את המתחים בתוך הקואליציה השברירית שמרכיבה את "מועצת המעבר הלאומית". הסיבה היא שקדאפי אינו נמצא תחת שליטת השלטונות בטריפולי, אלא בעיר זינתאן, שנמצאת תחת שליטת מיליציה מקומית.

 

הבן של קדאפי נעצר - הכותרות האחרונות:

 

שמחה בלוב: בנו של קדאפי נתפס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תחנת הטלוויזיה המקומית דיווחה כי סייף אל-איסלאם הציע למורדים בזינתאן, ובמיוחד למפקד הפלוגה שלכד אותו, שני מיליארד דולרים, אם ישחררו אותו. על-פי דיווח הרשת, עובדה זו מעידה שוב כי בידיו סכומי עתק, שגזל מהעם הלובי יחד עם משפחתו. "כפי שניסה הרודן קדאפי לשחד את בני זינתאן, לקנות אותם בכסף ולגרום להם לוותר על מהפכת 17 בפברואר המהוללת, כך ניסה הבן ללכת בדרכו של אביו", דיווחה הרשת.

 

כלל לא ברור שהשלטונות החדשים יוכלו לשים את ידם על סייף אל-איסלאם. מה שמסבך עוד את התמונה היא שזינתאן, העיר שאליו הוטס העציר, היא אחת הערים שסבלו בצורה הקשה ביותר מנחת זרועו של משטר קדאפי. כמו יישובים רבים אחרים במערב לוב היא זוכה להגנת כוחות מקומיים, שלא נמצאים תחת שליטתה הישירה של טריפולי.

 

המונים מתכנסים סביב המטוס שהביא את קדאפי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
המונים מתכנסים סביב המטוס שהביא את קדאפי(צילום: MCT)

 

"זה מבחן האמת לסמכות של 'מועצת המעבר הלאומית'. תפיסתו של קדאפי היא אתגר, כי לא ברור מה הם יכולים לעשות כדי להעבירו לידיהם. אין להם את הדרך לכפות על אנשי זינתאן להעבירו לידיהם, אז מה הם יעשו? יפתו אותם במשרד הביטחון הנחשק בממשלה הבאה? אם כך, אז לאיזה מבין הכוחות החמושים שם? ואם הם מותירים אותו שם, מה הדבר אומר על מערכת המשפט הלובית שנמצאת בחיתוליה?", טען הנרי סמית, מומחה ללוב בחברת ייעוץ לונדונית.

 

"תפיסתו תעלה את מפלס שביעות הרצון ברחובות באופן זמני, בייחוד לנוכח העובדה שלאחרונה הופנו הזרקורים לעימותים ולמחלוקות בין המיליציות השונות ולהפגנות על הלנות שכר וטעויות של מועצת ההנהגה", סיפר אלן פרייז'ר, מומחה למזרח התיכון בחברת ניהול סיכון בריטית, "אבל מעצרו גם יצית תגובות זועמות שעלולות למוטט את תהליך השיקום. יהיה סיקור תקשורתי נרחב שימנע מהנושא לרדת מסדר היום".

 

"חרב האיסלאם" קדאפי במעצר, כשידו חבושה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"חרב האיסלאם" קדאפי במעצר, כשידו חבושה(צילום: רויטרס)

 

לדעתו, משפט ראווה ממושך יאפשר לקדאפי לזרוע עוד פילוג בין הקבוצות והארגונים השונים שמרכיבים את השלטון הזמני. "הוא יודע סודות רבים שיכולים לפגוע במוניטין של רבים במועצת ההנהגה ובמערב", טען פרייז'ר.

 

בין הפטיש לסדן: טריפולי או האג?

מצד אחד, לוחצות מדינות המערב להעבירו לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, שם תלוי נגדו כתב אישום על פשעים נגד האנושות שביצע לכאורה במהלך דיכוי ההפגנות נגד משטר אביו. מנגד, בכירים במועצת ההנהגה מעדיפים לראות אותו נשפט בלוב, אך עדיין אין להם מערכת משפט אחידה שתוכל לנהל את ההליך נגדו.

 

ברקע נמצאות קריאות מארגוני זכויות אדם מערביים שלא לחזור על הלינץ' שנעשה באביו, מועמר קדאפי, והם דורשים דרך ממשלותיהם שסייף אל-איסלאם יזכה ליחס הוגן יותר. "יהיה בזה מסר חשוב שהחל עידן חדש בלוב, שמבוסס על שלטון החוק, אם ינהגו בו בצורה אנושית ויסגירו אותו לבית הדין הפלילי הבינלאומי", אמר ריצ'רד דיקר, מהארגון "Human Rights Watch".

 

גם באמנסטי נשמעו דברים דומים. "יש להעבירו להאג ולהבטיח את ביטחונו ואת זכויותיו. אחרי מה שקרה עם תפיסתם של מועמר ומועתסם קדאפי, אנו רואים במועצת ההנהגה אחראית למניעת גורל דומה לסייף אל-איסלאם קדאפי, כך שהוא יוכל לעמוד לדין על פשעיו לכאורה במשפט הוגן בלי עונש מוות", נאמר בהודעה.

 

אלא שעל פי הערכות, גם אם בטריפולי לא רוצים לראות לינץ' בעוד בן למשפחת קדאפי, העברתו להאג גם אינה אפשרות, בשל הביקורת האפשרית מצד גורמים שמרניים כי טריפולי נהפכת לבת-חסות של המערב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סייף אל-איסלאם במטוס
צילום: רויטרס
במערב רוצים למנוע ממנו את גורל אביו
צילום: רויטרס
מומלצים