שתף קטע נבחר

 

פרישת רוס: הבית הלבן התרוקן מחובבי ישראל

אחרי רם עמנואל, דייויד אקסלרוד ודן שפירו, גם יועצו הבכיר של אובמה בענייני המזה"ת עוזב את הממשל. עם לכתו תחסר ישראל כתובת אמינה בוושינגטון לפתרון מהיר של בעיות

בשנה האחרונה התרוקן הבית הלבן מאנשים שמכירים את ישראל מבית אבא ואכפת להם מנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני: בתחילה היתה זו הפרישה המתוקשרת של ראש מטה הבית הלבן רם עמנואל, שהיה מעורב בכל דבר משמעותי הקשור לישראל. אחר כך עזב היועץ הבכיר של הנשיא ברק אובמה, דייויד אקסלרוד, ובקיץ ויתר דן שפירו על דסק המזרח התיכון בבית הלבן לטובת משרה נחשקת של שגריר בישראל.

 

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

אם בזה לא די, בחודש הבא יעזוב את הממשל דניס רוס, יועצו הבכיר של אובמה בענייני המזרח התיכון. היציאה של רוס מהבית הלבן עוברת בישראל כמעט בשקט, על אף שמדובר באבידה הגדולה ביותר לממשל האמריקני בכל הקשור ליחסים עם ישראל ולסכסוך הישראלי-פלסטיני. עם לכתו תחסר ישראל כתובת אמינה בתוך הבית הלבן.

 

בשנת בחירות הוא זקוק לרוס מול יהודי ארה"ב. אובמה (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן) (צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)
בשנת בחירות הוא זקוק לרוס מול יהודי ארה"ב. אובמה(צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן)

 

במקום רם עמנואל שעזב לטובל ראשות העיר שיקגו, הגיע ביל דיילי שאינו עוסק בנושא הישראלי. במקום אקסלרוד שעסק בעיקר במשמעותיות הפוליטיות של היחסים עם ישראל, הגיע דייויד פלופ שעסוק יותר בהסברת הנשיא במהלך שנת הבחירות הקרובה ואין לו שום נגיעה לעניין הישראל-פלסטיני.

 

בגלל המנהיגים: שלוש שנים ללא תכלית

את מקומו של דן שפירו בדסק המזרח תיכוני תפס סטיב סיימון, שנשאב לתוך מהפכות "האביב הערבי". שפירו היה המתאם של אובמה למזרח התיכון במערכת הבחירות ב-2008 ונכנס אתו לבית הלבן. הייתה לו גישה לחברים במעגל הקרוב, מהסוג שמומחה חיצוני דוגמת סיימון יצטרך לעמול קשות כדי להשיג.

 

בגיל 62 החליט דניס רוס כי אחרי כמעט שלוש שנים בבית הלבן, חבל להשחית את זמנו בעבודה חסרת תכלית סביב השעון, כשברור שראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו ויו"ר הרשות מחמוד  עבאס (אבו מאזן) אינם מתקדמים לשום מקום, והנשיא אובמה המאוכזב משניהם אינו מחויב לתהליך השלום בעת שנת בחירות.

 

היה מעורב בכל דבר שקשור לישראל. עמנואל ונתניהו (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
היה מעורב בכל דבר שקשור לישראל. עמנואל ונתניהו(צילום: נועם מושקוביץ)

 

הפרישה של רוס היא בשורה קשה לציבור בישראל ובשטחים הפלסטיניים שרוצים בשלום. היא גם בשורה קשה לממשלת ישראל שהחזיקה בכתובת נגישה ומבינה לפתרון מהיר של בעיות ואי הבנות. בנוסף, זוהי בשורה קשה לממשל אובמה. מעכשיו יחסר הממשל אדם עם רמת המעורבות וההבנה של דניס רוס, המסוגל תוך שניות לצלצל לנתניהו, לשר הביטחון שלו אהוד ברק או לשליחו האישי של נתניהו לעניינים מדיניים, עורך הדין יצחק מולכו, כדי להבין מצבים ולפתור במהירות אי הבנות.

 

עבודה כפויית טובה

הפרישה רעה גם לנשיא אובמה, שזקוק לדניס רוס בתקופה זו של כניסה לשנת בחירות, בעיקר כמליץ יושר אמין בקרב יהודי ארצות הברית וכמכבה שריפות. מבחינת רוס, מסתבר, זוהי לא סיבה מספיק טובה כדי להמשיך בעבודה כפויית טובה 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. רבים וטובים נשברים אחרי 18 חודשים עד שנתיים בבית הלבן. דניס רוס החזיק מעמד כמעט שלוש שנים.

 

פעמים רבות מצא עצמו רוס במיעוט. הוא האמין בצעדים קטנים, ולא בקישור שבין ויתור ישראלי בשטחים בתמורה לטיפול אמריקני באיראן. הוא התנגד להפעלת לחץ פומבי על ישראל להפסקת הבנייה, שהוביל השליח המיוחד ג'ורג' מיטשל. רוס האמין במדיניות של יד מלטפת בפומבי כדי להשיג הישגים בשקט, תוך הבנת הקשיים הפוליטים שבהן נתונה ממשלת הימין של נתניהו.

 

הבין את הקשיים הפוליטיים של נתניהו. רוס וברק (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון) (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
הבין את הקשיים הפוליטיים של נתניהו. רוס וברק(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

מיטשל קידם קו שדרש מישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות בתמורה לצעדי נרמול היחסים עם העולם הערבי, בהם פתיחת שמי העולם הערבי לטיסות מסחריות של מטוסים ישראליים. הקו של מיטשל נכשל. ככל שמיטשל נמוג, נכנס בהדרגה רוס לתמונה. אחרי כמה חודשים התברר גם לו שבעצם אין עם מי לדבר בשלב הזה.

 

הפלסטינים הובילו לפרישה?

העמדות של רוס הפכו את תפקודו לבעייתי מול הפלסטינים. אבו מאזן כבר לא רצה לראות אותו ועבדללה מלך ירדן רמז על "בעיה" אתו בראיון שהעניק בארה"ב. יכול להיות שגם לזה היתה תרומה להחלטה של רוס לעזוב את הבית הלבן.

 

מקור בוושינגטון אומר ש"דניס רוס מבין את ישראל בהיי דפינישן ואין לו כיום תחליף. לא תמיד הוא רואה עין בעין עם ישראל, אבל תמיד יש כבוד בין הצדדים. יש מעט מאוד אנשים עם הידע, הניסיון והמומחיות וזה בא בזמן שבו נושא איראן חוזר בגדול בשנת בחירות. הוא יכול לשחק שח מט מזרח תיכוני שלא רבים מסוגלים". המקור מוסיף שיש סיבה אחת להחלטה של רוס לפרוש - עייפות.

 

לא רצה לראות את רוס בגלל עמדותיו. אבו מאזן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
לא רצה לראות את רוס בגלל עמדותיו. אבו מאזן(צילום: AFP)

 

ארון מילר, מומחה למזרח התיכון שעובד כיום במרכז המחקר וודרו וילסון, היה סגנו של רוס כשליח למזרח התיכון בממשל ביל קלינטון. לדבריו, בשלב זה לא נשאר לרוס מה לעשות בממשל.

 

"אין תהליך שלום אמין, אי אפשר לצפות למנהיגות מנתניהו ואבו מאזן ואין שום מנהיג ערבי שמוכן להתייצב. נפילת הנשיא הסורי אסד תסבך עוד יותר את העניינים בשלב הזה", אומר מילר. "אם היית אומר לי שאנחנו על סף פריצת דרך במשא ומתן, שאנחנו מעורבים בתהליך רציני בין המנהיגים ויש נשיא אמריקני שמשקיע, אז הייתי אומר שיש לרוס מה לעשות כי הוא מציע פרספקטיבה, רגישות וניסיון שלאף אחד אין".

  

עכשיו כשרוס איננו, מילר מוצא עצמו ברשימה מצומצמת של מומחים למזרח התיכון בוגרי מחלקת המדינה, שהממשל ישקול לצרפם לבית הלבן. שני הבולטים שבהם - דן קרצר שפעל בפריימריז הדמוקרטיים ב-2008 למען אובמה, ומרטין אינדיק, המקורב למזכירת המדינה הילרי קלינטון. השאלה היא מי מהם מוכן להיכנס לממשל בשנת בחירות, שאחריה לא ברור כלל מי יישב בבית הלבן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
"סיבת הפרישה - עייפות". רוס
צילום: אלכס קולומויסקי
עזב בקיץ. אקסלרוד
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
מאוכזב מישראל והפלסטינים. אובמה
צילום: פיט סאוזה, הבית הלבן
תהליך השלום תקוע. קלינטון
צילום: AFP
מומלצים