שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, Getty Images imagebank

תרחיש קיצון: פליטים סורים יבקשו מקלט בישראל

הקרבות העקובים מדם בסוריה והמהומות האחרונות באזור הגבול הצפוני הובילו את צה"ל להקמת מערך מכשולים חדש, ולהיערך גם לתרחישים דרמטיים, בדמות אלפי פליטים שיצבאו על הגדר

בזמן שסוריה גולשת לעבר מה שנראה כמלחמת אזרחים, הנוכחות הקבועה של צבאו של הנשיא בשאר אסד לאורך הגבול עם ישראל, מקנה לו שקט מתושבי הגולן הסורי. עם זאת, גם בצה"ל יודעים שימיו של הרודן ספורים, ול-ynet נודע שבצבא לא פוסלים אפשרות שהמהומות יגלשו לאזור הגבול, כולל תרחישי קיצון לפיהם יבקשו סורים מקלט דווקא בישראל.

 

השבר הסורי - הכותרות האחרונות:

מראות זוועה בסוריה: אסד מתעלם מהאולטימטום

 

עוד בערוץ החדשות :

 

במערכת הביטחון עוקבים היטב אחר המתרחש בסוריה, וכמו גורמים רבים במערב ובמדינות ערב, בטוחים שהרודן לא יחזיק עוד זמן רב בשלטון. "אסד נלחם על חייו ועל משטרו", העריך בשבוע שעבר ראש חטיבת המחקר באמ"ן, תת-אלוף איתי ברון. בינתיים, נראה שמלבד כמה הפגנות במג'דל שמס (שרובן היו בעד הנשיא), אזור הגבול הצפוני שקט, בעיקר בצד הסורי. מהערכות מצב מודיעיניות עולה כי הצבא הסורי המוצב לאורך הגבול עם ישראל לא דילל אך גם לא תגבר את כוחותיו בחודשים האחרונים.

 

עמדת השמירה החדשה באזור הגבול (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
עמדת השמירה החדשה באזור הגבול(צילום: יואב זיתון)
 

לנוכח התהפוכות הרבות באזור, ועל רקע ההפגנות הפרובוקטיביות בימי הנכבה והנכסה לפני כחצי שנה על הגדר - שבהן נהרגו סורים ולבנונים מירי צה"ל - במערכת הביטחון לא שוללים אפשרויות קיצון של הסלמה פנים-סורית גם בעיירות ובכפרים שליד הגבול.

 

אסד נהנה משקט בסביבות הגבול עם ישראל בעיקר מפני שלצבא הסורי מוצבי קבע ונוכחות רבה באזור, מאז הסכמי הפסקת האש מ-74'. השקט ברחובות קוניטרה הצמודה לגבול, כמו בכפרים אחרים בגולן הסורי, נשמר בקפידה. אך בצה"ל לא פוסלים אפשרות קיצונית, שנכון להיום מוגדרת כקלושה, לפיה מהומות הדמים יתפשטו גם לכפרים הסמוכים לגבול.

 

אסד: "הקלפיות יחליטו מי יהיה נשיא"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחת מדרכי הפעולה האפשריות שנלקחת בחשבון היא התמודדות עם פליטים סורים שיצבאו על הגדר, ויבקשו מקלט מדיני מאימת הצבא הסורי, בדומה למתרחש בגבולות של סוריה עם טורקיה ועם ירדן. למרות הסיכוי הנמוך, האפשרות נלקחת בחשבון ובמצב שכזה הפליטים צפויים לקבל מקלט, זמני לפחות, בישראל. לא ברור עדיין כיצד יתנהל המשך הטיפול בהם.

 

לאור זאת, השלימו בצה"ל כמעט סופית את הקמת מערך המכשולים לאורך הגבול עם סוריה. שדות מוקשים חודשו, תעלות עמוקות נחפרו, וגדר חדשה ומחודדת בתיל נפרסה באזורים רגישים. בניית המעבר החדש בקוניטרה - הכולל כעת את עמדת השמירה היחידה מבטון לאורך הגבול - הושלמה אף היא, ואמורה לתת מענה טוב יותר במקרה של שחזור ההפגנות.

 

מעבר קוניטרה. מענה טוב יותר להפגנות (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מעבר קוניטרה. מענה טוב יותר להפגנות(צילום: יואב זיתון)
 

הכוחות לאורך הגבול דרוכים גם הם לכל תרחיש אפשרי, בהם חידוש הפגנות של פליטים פלסטינים החיים בסוריה או בלבנון, בהתאם להתקדמות בתהליך המדיני, ולהוראות שיתקבלו מהנהגת חמאס בדמשק.

 

מערכות התצפית של צה"ל מכוונות לעיירות הסוריות ומתמקדות באוטובוסים מתקרבים. כיום, כוחות הביטחון השוטף שעל

הגבול יכולים לקבל התראה קצרה לפני תנועה המונית לעבר הגדר. הכוחות מתרגלים כיום, בתדירות גבוהה מאוד, תרחישי קיצון שונים, בהם ירי מתוך הפגנת גבול, ואף ניסיון חטיפת חייל - גם בגבול הסורי.

 

מבצע "זרעי קיץ", שצייד באוגוסט האחרון את הכוחות ביהודה ושומרון באמצעים רבים לפיזור הפגנות, כלל גם את הגדודים הפועלים בגבול הצפוני. לעת עתה, הכוננות תימשך לפחות עד סוף החורף המתקרב.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלקו הסורי של מעבר קוניטרה
צילום: יואב זיתון
הפגנת תמיכה באסד במג'דל שמס
צילום: Viewfinder productions & media services
מומלצים