הסוכן שמת בכלא והמיליונים הסודיים של ארדואן
ראש ממשלת טורקיה תקף כבר בעבר את הפרסום ב"ויקיליקס" על הונו בחשבונות בנק זרים, אך דיווח על מסמכים סודיים שוב מעורר מהומה: "יש לו 800 מיליון דולר". ואיך קשורה ישראל?
הדלפה רודפת הדלפה: ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שהוצב בסוף השנה שעברה על ידי אתר הדלפות "ויקיליקס" במרכזה של שערורייה כלכלית והוגדר כ"רודף בצע", דחה כבר את הטענות נגדו. הבוקר (יום א'), עם זאת, הוא נאלץ להתמודד עם רעידות המשנה של הפרשה, הנובעות מחשיפת מסמכים סודיים חדשים, שמפלילים אותו, לכאורה ו"יזעזעו את טורקיה".
ארדואן בעין ההדלפה - כותרות אחרונות ב-ynet:
עוד בערוץ החדשות :
במברק שחובר ב-30 בדצמבר 2004 וסווג כ"סודי", כתב שגריר ארצות הברית באנקרה, אריק אדלמן: "שמענו משני אנשי קשר שארדואן מחזיק ב-8 חשבונות בנק בשוויץ. הסבריו בנוגע להונו האישי צולעים". מברקים אחרים תיארו אותו כקיצוני ואת יועציו הקרובים כחנפנים. בתגובה, כינס ארדואן מסיבת עיתונאים סוערת באנקרה, ובה הגיב בזעם לחשיפה. הוא הכחיש בתוקף את הגילויים הנובעים מהפרסום וקרא לממשל האמריקני לפעול בנחישות נגד המדליפים. "אין לי ולו אגורה אחת בבנקים בשוויץ, ולכן אין לי מה להוכיח לאף אחד", אמר.
כמעט שנה לאחר מכן, עוסקת טורקיה שוב בנושא, בעקבות מכתבים מפלילים לכאורה, שהותיר אחריו קשיף קוזיאואלו, סוכן לשעבר בסוכנות הביון הטורקית ה-MIT, שמת לפני כשבועיים באופן מסתורי בתאו בכלא הטורקי. על פי המכתבים, לארדואן 8 חשבונות בנק בשוויץ, ובהם סכום כולל של כ-800 מיליון דולר.
קוזיאואלו הואשם בחברות בארגון טרור לו הדליף מסמכים מסווגים. על פי דיווחים שונים, הוא לקה בלבו בבית הסוהר לפשעי "צווארון לבן" ולא זכה לטיפול. נסיבות מותו נחקרות כעת בטורקיה. למרות צו איסור פרסום שהוציאה משפחתו על תוכן המכתבים, פרסמו אותם אחד מעיתוני האופוזיציה בטורקיה ועיתון גולי טורקיה בארצות הברית.
על פי הדיווח, המכתבים שדלפו "יזעזעו את טורקיה". בין היתר, הם כוללים פרטים על החשבונות החסויים ועל המחזיקים בהם, דמויות פיקטיביות שבשמן הופקדו כספים וכן פרטים על חשבונות מנהיגים נוספים במפלגת השלטון. על פי הדיווח, קנתה סוכנות הביון הגרמנית את המסמכים ממנהל בנק שווייצרי תמורת 30 מיליון יורו והשתמשה בהם כקלף מיקוח נגד ארדואן.
במקביל, הדיווח מתאר את שיתוף הפעולה של ישראל עם שירותי ביון שונים, בהם אלו של גרמניה, צרפת, אוסטריה, הולנד
ונורבגיה. זרימת המידע בין ארגונים אלה נועדה לעקוב אחר פעולותיו של ארדואן ומפלגת השלטון בראשה הוא עומד, ה-AKP, המוגדרת כאיום על המערב.
לפי גרסתו של קוזיאואלו, הצליח ה-CIA לשים ידו על המסמכים דרך מקורות שונים בטורקיה, וכך הגיעו אלה לאתר ההדלפות. הוא הוסיף כי עותקים שלהם נמצאים גם ברשותם של שני בכירים בארגון המודיעין הטורקי, המפקחים על תפוצת המידע הכלול בהם.