שתף קטע נבחר

מה מסתתר מאחורי המסכה?

כשחקן שמשחק ומצייר וכותב על החיים אני יודע עד כמה מסתירה המסכה ועד כמה מאחוריה אתה יכול להיות גלוי. לקראת תערוכת מסכות שתתקיים ב 25 לנובמבר

כן אני יודע, זה לא פופולרי במיוחד, אבל הנה לכם גילוי נאות. דניאל גפן-סיידא היא קרימינולוגית קלינית, והיא הבת שלי. היא מוכשרת ויפה ומאד אינטליגנטית ואני אבא מלך כי יש לי בת מלכה.

 

בעשר שנים אחרונות אני צמוד לסדר היום שלה שהוא תובעני ומרתק, מאז ימי המכללה למינהל עד אוניברסיטת בר אילן. עשר שנים היא נוברת בתוך נפשות של אנשים שמחפשים מרגוע. על רמת הקשב והמסירות והידע שהיא מנדבת לאנשים שקשה להם ההתנהלות ההתנהגותית בחיי היום היום, הייתי נותן לה פרס לא של אבא, של איש מהישוב.

 

היא כרגע מטפלת במסגרת תוכנית "עמיתים" מבית החברה למתנסים בפגועי נפש בדרום תל אביב, ומנסה ליישר את קו החיים שלהם עם קו החיים הנורמלים.

 

תפיסת העולם של דרך הטיפול הזאת מנסה להטמיע את המשתקמים בסדר היום של החברה באמצעות מגע וקירבה וחיבור לכאן ועכשיו, מה שמצריך מהמשתקמים שותפות מלאה הדוקה ונאמנה.

 

"עמיתים" מנסה בכל שנות פעילותה להסיר את המסכות, היא מנסה לייצר סביבת חיים לא מפחידה ולא מאיימת, היא מתייחסת קודם וראשון אל המשתקמים כבני אדם שיכולים להתנהל בחברה במלוא מובן המילה.

 

"עמיתים" לא מכריזה הכרזות קליניות ולא מקטלגת ולא רושמת הערות בתחתית החיים ולא מנפה ולא בוחנת, היא מפעילה שכל ישר והרבה מאד אינטליגנציה כדי לרצף דרך שתוציא את המשתקמים אל מאחורי המסכה.

 


מסכה שעיצב אייל גפן לטובת התערוכה. צילום: אילן בשור 

 

כשחקן שמשחק ומצייר וכותב על החיים אני יודע עד כמה מסתירה המסכה ועד כמה מאחוריה אתה יכול להיות גלוי. כל חיינו אנחנו מתחזקים לשעת צרה תיק עם בלי סוף מסכות, לפעמים כשאנחנו שמים את המסכה אנחנו חושבים שלא מרגישים או לא רואים. הנה אני מאומן מגובה הגיל והניסיון שלי, תמיד מרגישים ותמיד רואים.

 

אני חושב שהפתרון הפלסטי בלקחת את ליבת הבעיה ולהפוך אותה לחומר שעליו אפשר לצייר מביא הרבה פורקן ומייצר נקודת חיבור מאד מרגשת.

 

כבר כמה חודשים מצריים הרבה אומנים והרבה משתקמים מכל הארץ מסכות שהולכות להיות מוצגות בתערוכה ברחבת תיאטרון הקאמרי. יאיר ניצני, גילה אלמגור, עידן ריכל, שלמה ארצי, דנה ברגר, רונאל פישר, בנימין בין אליעזר פואד ועבדכם ועוד עשרות רבות של משתקמים שפזורים במתנסים בכל הארץ יצרו קרנבל מהלב.

 

לקראת אירוע המסכות, התקיימו במתנ"סים בכל רחבי הארץ, סדנאות בהן השתתפו יותר מ- 2,000 תושבים מכל שכבות הגיל. הסדנאות עסקו בהפרכת הסטיגמות לגבי אנשים המתמודדים עם מוגבלות נפשית. חלק מהסדנאות, סיפרו גם משתתפי התכנית את סיפור התמודדותם האישי ואת תרומתה של תכנית 'עמיתים'.

 

לא מוכרים, ולא קונים, ולא מזילים דמעות, ולא עושים מסא'ג סנטתי במרכז הרגש, רק מציגים כדי להגביר מודעות. אם זה היה תלוי בי הייתי מזמין אתכם באופן אישי כי באמת באמת זה הולך להיות מאד יפה ומאד מרגש.

 

  • אירוע הפתיחה יתקיים ביום חמישי, ה-24 בנובמבר, בין השעות 17:30 ברחבת הקאמרי. ללא תשלום. התערוכה תמשיך ותוצג עד 7 בדצמבר. לאחר מכן, תנדוד בין תאטראות, מוזיאונים ואולמות כנסים.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מסכה שעיתבה גילה אלמגור
צילום: אילן בשור
מסכה שעיצב יובל כספין
צילום: אילן בשור
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים