נפגעתם ממזג האוויר החורפי? יש מה לעשות
הגשמים הרבים שירדו בימים האחרונים הביאו להצפה של בתים וחנויות והזיקה גם למכוניות. ממי הנפגעים יכולים לבקש פיצוי על הנזק שנגרם להם, אם בכלל מגיע להם כזה? בדקנו
בשבוע האחרון ירדו גשמים רבים במקומות שונים בארץ. לא עבור כולם היו אלה גשמי ברכה. בתים פרטיים ודירות קרקע הוצפו וניזוקו קשות, מכוניות ניזוקו מהמים, ואפילו חנויות רבות, לדוגמא בקניון עזריאלי במודיעין, ניזוקו קשות מהצפה מפתיעה בעוצמתה.
- גשמי זעף בת"א: בית ומכוניות הוצפו בצפון העיר
- בזבוז משווע: לשים סוף לזרימת מי הגשמים לביוב
- עוד סנטימטר לכנרת וכל צבעי הקשת שצילמתם
הנפגעים לבטח מצאו עצמם מוצפים בשאלות רבות ללא מענה: האם הם זכאים לפיצוי עבור נזקי הגשם, ממי לדרוש את הפיצוי, ואיך לעשות זאת נכון? עבורם ועבורכם, לכל מקרה שלא יבוא, מדריך מפורט בנושא.
בתים ודירות
הבעלים של בית או דירה שהוצפו וניזוקו, זכאי לפיצוי מחברת הביטוח שביטחה את ביתו, אם אכן היתה לו פוליסת ביטוח רכוש. במקרה כזה, יש להודיע לסוכן הביטוח או לחברת הביטוח על האירוע, ולוודא שמגיע שמאי ללא דיחוי, אשר יצלם את הנזקים ויעריך את גובה הנזק.
מומלץ לא לוותר על תיעוד עצמי של הנזקים, כולל צילום הנזקים ורישום כל הפרטים שניזוקו. בדרך כלל חברת הביטוח תשלח באמצעות השמאי מטעמה חברה אשר התמחותה בשיקום נזקי הצפה, וזו תדאג לשאיבת המים, יבוש הפריטים שניתנים לשיקום, ופינוי הפריטים שלא ניתן לשקם.
בהיעדר פוליסה, צריך לבדוק האם ההצפה נובעת מהתרשלות של הרשות המקומית. התרשלות כזאת יכולה להתבטא בכך שהרשות לא הכינה את האזור לחורף, לא דאגה לנקות את הניקוזים, לא ניקתה עלים וסתימות ברשתות הכניסה לניקוזים העירוניים וכו'.
אם זה המצב, ניתן לפנות לעורך דין ולהגיש תביעת נזיקין נגד הרשות המקומית. על מנת שניתן יהיה להוכיח כזאת תביעה, גם כאן יש לצלם את הנזקים, לערוך רשימה של כל הפריטים שניזוקו ולאסוף מסמכים אשר מהם ניתן ללמוד על שווי הרכוש או הפריטים שניזוקו.
במקרה כזה, מומלץ להזמין מיידית שמאי עצמאי, אשר יתעד ויצלם במקום, ולאחר מכן יכין חוות דעת, אותה יש לצרף לכתב התביעה או לדרישה לרשות המקומית.
מכוניות
מי שמכוניתו הוצפה וניזוקה מהגשם, ויש לו ביטוח מקיף, זכאי לפיצוי מחברת הביטוח שלו. גם כאן, חשוב לצלם את הנזקים, ולהודיע מיידית לסוכן הביטוח או לחברת הביטוח במקרה שמדובר בביטוח "ישיר". על חברת הביטוח לשלוח שמאי, אשר יבדוק את הרכב ויעביר חוות דעת.
אם מדובר ברכב שאין לו ביטוח מקיף, גם כאן צריך לבדוק, כמו במקרה של בית ללא ביטוח, האם ההצפה והנזק נובעים מהתרשלות של הרשות המקומית, ובהתאם, להזמין שמאי פרטי ולפנות לעורך דין לצורך הגשת תביעה נגד הרשות המקומית.
אך מה עושים אם מי שהתרשל הוא שכן ולא הרשות המקומית? לדוגמא: כאשר המים עוברים לרכוש שלכם ישירות מרכוש של שכן, שלא דאג לתקינות הניקוז אצלו, עמוד שהיה מותקן במגרש שכן והתמוטט על רכוש שלכם (בית, רכב וכו').
במקרים אלה, כל שעליכם להראות בכתב התביעה הוא שנגרם לכם נזק כתוצאה מהצפה שמקורה במבנה או רכוש שכן, או שמקורה ברכוש שלנתבע היתה שליטה עליו, ואין צורך להוכיח את רשלנות השכן "המזיק". נטל ההוכחה עובר לנתבע, ויהיה עליו לנסות לשכנע את בית המשפט, שלא היתה מצידו כל התרשלות שגרמה לנזק. אם למזיק יש פוליסת ביטוח שמכסה "נזק לצד ג'", חברת הביטוח שלו תשלם את הנזק שלכם.
נזקים אחרים
סופות וגשמים גורמים גם לנזקים נוספים, מלבד הצפות. ייתכנו נזקים למבנים וכלי רכב כתוצאה מקריסת עצים או עמודים, קריעה של כבלים (חשמל וטלפון למשל) ופגיעה ברכוש. בדיוק כמו בנזקי הצפה, מי שרכושו היה מבוטח, זכאי לפיצוי מחברת הביטוח.
בהיעדר ביטוח, יש להגיש תביעת נזיקין נגד הרשות המקומית. ברובם המכריע של אירועים מסוג זה, בתי משפט פסקו, כי על הרשות המקומית לנקוט לפני החורף פעולות הדרושות למניעת נזקי סופה, כולל גיזום עצים, חיזוק עמודים ועוד, וחייבו את הרשות לשלם פיצוי לאזרח שרכושו נפגע.
ומה עם ימי העבודה שהפסדתם?
ברוב המקרים, נזקי הפגיעה ברכוש לא נעצרים בשווי הרכוש עצמו. לכך מתווספים הפסדים כספיים של אובדן ימי עבודה, נסיעות במוניות והוצאות נוספות.
רוב פוליסות הביטוח לא מכסות נזקים "עקיפים" אלה, אלא אם הם נגרמו כתוצאה מהתרשלות של חברת הביטוח בטיפול בנזק או מאיחור בתשלום תגמולי הביטוח. בתביעת רשלנות נגד הרשות המקומית, ניתן לתבוע ולקבל פיצוי גם על נזקים עקיפים אלה, ללא תנאי מוקדם כלשהו.
הכותב מתמחה בתביעות ביטוח ונזיקין מצוות המומחים של פורטל "משפטי" , הפורטל המשפטי לקהל הרחב