יום דמים בקהיר: 'המשטר אוטם אוזניים ומכה בנו'
11 בני אדם נהרגו עם חידוש העימותים בין המפגינים בכיכר א-תחריר למאות השוטרים והחיילים שפשטו על המקום. למפגינים שהפילו את משטר מובארק אין ספק: כלום לא השתנה במצרים, רק שעתה הצבא הנערץ הפך לאויב העם. "פילדמרשל, לך מכאן!", הם צעקו והפנו את זעמם לעבר השליט בפועל טנטאווי
מצרים - ממהפכה לבחירות:
עימותים בתחריר: "הצבא ממשיך בדרך מובארק"
מצרים שוב בוערת: שני הרוגים ומאות פצועים בקהיר
רבבות הפגינו בתחריר: "הצבא כופה דיקטטורה"ישראליות התפשטו למען הבלוגרית המצרייה
"אל תרוץ, זה רק מעודד אותם לירות עוד", צעק מפגין אחד לעבר חבריו, שנמלטו ממטר של פחיות מתכת שהושלכו לעברם.
המצב הנוכחי במדינה הערבית נראה כמו חזרה על ההתקוממות העממית ששמה סוף ל-30 שנות שלטונו של מובארק במדינה - מפגינים הציבו מחסומים מסביב לכיכר א-תחריר בעיר הבירה המצרית, וכאשר השוטרים התקדמו לעברם, הפעילים למען הדמוקרטיה דפקו על מחסומי המתכת כאות אזהרה לחבריהם.
המפגינים חוששים: הצבא יסרב לעזוב השלטון
אך הפעם, הצבא והגנרלים שפעם היו נערצים ומנהלים כיום את מצרים, נמצאים עתה בקו האש. אם לפני תשעה חודשים הם זכו לשבחים לאחר שתפסו את מקום משטרת מובארק שאיבדה שליטה על הרחובות, הרי שהפעם המפגינים בכיכר חוששים שהצבא יסרב לעזוב את אחיזתו בשלטון.
"הצבא שלח חיילים לתחריר כדי לעזור לכוחות הביטחון לפזר את ההפגנות. הם מכים אותנו קשות", סיפר רג'אב שמיאחי, שהשתתף גם בהפגנות המחאה נגד משטר מובארק בחודשים ינואר-פברואר.
"במועצה הצבאית אוטמים את אוזניהם, הם מתעלמים מאיתנו, לא איכפת להם מאיתנו, ואנחנו הולכים להישאר ברחובות ולדרוש את זכויותינו. בסוף הצדק ינצח", אמרה אמל אל-מוחנדס בת ה-31.
אמירה שבה לתחריר: מאוחר מדי לוותר
"הצבא ברוטלי. אני מפחדת, אני מבועתת. מעולם לא הייתי כה מפוחדת מאז שכל זה (ההתקוממות) התחיל. אבל מאוחר מדי לוותר. מאוחר מדי להניח לזה. אני יורדת לשם שוב", אמרה אמירה חליל, שעשתה את דרכה בחזרה לתחריר.
"מאז שמובארק פרש מתפקידו, שיטו בנו. נתנו לגיטימיות לאנשים לא לגיטימיים והם נצמדים לשלטון", אמר מחמוד יאסין המתוסכל, נהג מונית בכיכר תחריר.
בזמן שהמחאה הלכה וגדלה מיום שבת ועד יום ראשון, גם המפגינים השתנו. אם בתחילה הובילו אותה האיסלאמים, הרי שאתמול הם פינו את הדרך לפעילים הצעירים שיזמו את הפגנות המחאה ב-25 בינואר נגד מובארק. הכבוד הלאומי ניצב כאן על הפרק ולא הדת, הם אומרים.
"זו אותה אווירה. אין כאן עניין של זיקה פוליטית. ההבדל הוא שהצבא הצטרף למשטרה ומכה אותנו. אפילו הצהרות הקבינט ובורות המועצה הצבאית דומות בדיוק לאלה של ימי מובארק", אמר מוחמד גמאל בן ה-24, עוזר הוראה באוניברסיטת קהיר.
בממשלה מודים ל"איפוק העצמי" של השוטרים
המפגינים בכיכר בקהיר דורשים שהצבא, ששולט במדינה מאז הסתלקותו של מובארק, יקבע תאריך להעברת סמכויותיו לממשלה אזרחית. לדברי הממשלה בקהיר, המשטרה לא השתמשה בירי בתחמושת חיה נגד מפגינים והודתה לשוטרים על "האיפוק העצמי בהתמודדות עם האירועים". עם זאת, רופאים שקיבלו לידיהם את גופות ההרוגים מסרו כי חלק מההרוגים בעימותים מתו כתוצאה מירי באש חיה.
המפגינים יצאו בשבת האחרונה, בהובלת "האחים המוסלמים" למחות נגד מסמך שמקורו בממשלה, המצהיר כי הצבא הוא שומר "הלגיטימציה החוקתית", ומציע כי לכוחות הביטחון תינתן המילה האחרונה בנושאי מדיניות מרכזיים, גם לאחר שייבחר נשיא חדש. המסמך, שמציג עקרונות מנחים לחוקה חדשה, כולל גם סעיפים שאמורים להגן עליה מפני ביקורת אזרחית.
המפגינים חוששים שהמסמך מעיד על כוונה להאריך את השלטון הצבאי שאמור להסתיים בבחירות דמוקרטיות לפרלמנט בסוף החודש. תנועת "האחים המוסלמים" טענה כי הוא כופה "דיקטטורה", וקבוצות שונות חברו יחדיו כדי לפעול נגדו.