שתף קטע נבחר

 

אימת המרגלים: יחידת חיזבאללה למאבק בסוכנים

מעצר סוכני ה-CIA באיראן ובלבנון מלמד על הדרך שעשו אנשי נסראללה בכל הקשור לביון נגדי. בעזרת כסף מטהרן ותוכנות מחשב הם מזהים טלפונים חשודים ומעלימים "בוגדים". ב-CIA כבר עושים בדק בית ומבינים: "אנו פגיעים לא פחות מישראל"

הפרסום היום (ב') על כך שאיראן וחיזבאללה עצרו השנה 12 סוכנים של סוכנות הביון האמריקנית המרכזית (CIA) הוא עוד עדות לשיפור המשמעותי שחל בעשור האחרון ביכולתו של ציר הרשע להתמודד עם מאמצי הריגול והסיכול של המערב. "תאונות" מסתוריות ממשיכות אמנם לקרות באיראן, אנשי חיזבאללה עדיין מחוסלים מעת לעת במבצעים מרשימים, אבל שתי המדינות מדווחות יותר ויותר גם על מעצר של מרגלים - בין שהם אכן כאלה ובין שלאו.

 

מלחמת הצללים של המערב ואיראן בשנים האחרונות:

 

גורמים אמריקנים רשמיים אמרו לסוכנות הידיעות AP כי חיזבאללה ואיראן שיפרו במשך שנים את יכולותיהם ללכוד מרגלים, בעזרת התאזרות בסבלנות וכן עורמה שאפשרה להם לנצל חורים במערכות האמריקניות שנועדו לסכל פעולות ביון מצד האויב.

 

מתקני ריגול שלטענת לבנון אשתקד הוטמנו בהר במדינה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתקני ריגול שלטענת לבנון אשתקד הוטמנו בהר במדינה(צילום: AFP)

 

בשנת 2007, לדוגמה, כשעלי רזא אסגרי, גנרל במשמרות המהפכה של איראן, נעלם בטורקיה, רווחה ההנחה כי הוא נהרג או ערק. בתגובה, ממשלת איראן פתחה בבחינה מדוקדקת של הנסיעות של אזרחיה לחו"ל, במיוחד למקומות כמו טורקיה שכדי להיכנס אליהם איראנים אינם זקוקים לוויזה, ושבהם הם יכולים להיפגש עם סוכני מודיעין זרים. גורם ביון מערבי אמר ל-AP כי לא עבר זמן רב עד שארה"ב, בריטניה וישראל החלו לאבד קשר עם חלק מהמרגלים האיראנים שלהם.

 

מחלקת המדינה האמריקנית הגדירה בשנה שעברה את חיזבאללה "ארגון הטרור בעל היכולות הטכניות המפותחות ביותר בעולם", ומשרד ההגנה של ארה"ב מעריך כי הוא מקבל מדי שנה סיוע של 100 עד 200 מיליון דולרים מאיראן. בעזרת איראן, חיזבאללה הקים מערך מקצועי של ביון נגדי שמזכ"ל הארגון, חסן נסראללה, אותו הגדיר הממשל האמריקני טרוריסט בינלאומי לפני כעשור, מתאר בגאווה כ"יחידה ללוחמה במרגלים". גורמי מודיעין אמריקנים מעריכים כי היחידה, שנחשבת לכזו המטילה מורא ולאכזרית מאוד, החלה לפעול בסביבות שנת 2004.

 

בעזרת שימוש בתוכנות המסחריות העדכניות ביותר, ציידי המרגלים של היחידה של נסראללה החלו לחפש בשיטתיות אחר מרגלים בשורות חיזבאללה. כדי למצוא אותם, אמרו גורמים רשמיים בארה"ב, חיזבאללה בחן מידע מטלפונים סלולריים בחיפושו אחר ממצאים חריגים. אנשיו זיהו למשל טלפונים סלולריים שבהם נעשה שימוש רק לעתים רחוקות או שתמיד נעשה בהם שימוש ממקומות ספציפיים ורק לפרקי זמן קצרים. לאחר מכן היו אנשי היחידה פותחים בחקירת שטח מסורתית שמטרתה הייתה לגלות את התשובה לשאלה אחת: למי באזור יש מידע שמכירתו לאויב עשויה להניב לו תועלת?

 

נסראללה נואם בפני תומכיו. עד 200 מיליון דולר בשנה מאיראן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נסראללה נואם בפני תומכיו. עד 200 מיליון דולר בשנה מאיראן(צילום: AFP)

 

המאמצים האלה נמשכו שנים, אולם בסופו של דבר חיזבאללה, ובהמשך גם ממשלת לבנון, החלו לבצע מעצרים. לפי אחת ההערכות, לא פחות מ-100 מודיעים של ישראל נלכדו במבצע מעצרים שעשה כותרות באזור בשנת 2009. חלק מהאנשים שנעצרו בחשד לריגול לישראל עבדו עבור חברות תקשורת ושירתו בצבא לבנון.

 

ומה עלה בגורל הסוכנים שנתפסו?

המעצרים הובילו לבדק בית במטה ה-CIA. לדברי גורמים רשמיים בכירים, סוכנות הביון המרכזית של ארה"ב ערכה מחקר על נקודות התורפה של עצמה. המסקנה הייתה שה-CIA פגיע וחשוף לאותן הבעיות כמו ישראל. ראשי ה-CIA קיבלו הנחיה לגלות משנה זהירות בכל הקשור לקשרים עם מקורות בתוך לבנון. גורם אמריקני רשמי אמר כי הועברו המלצות כדי להתמודד עם הבעיה הפוטנציאלית.

 

עם זאת, לא ברור אילו צעדי מנע נקטו האמריקנים בכל הקשור לטיפול בחיזבאללה ולנעשה בלבנון. פקידי ממשל לשעבר אומרים כי האיש האחראי על המעקב אחרי חיזבאללה מכיר את הצורך בביון נגדי והיה מודע לסיכונים. ראש היחידה פעל מעבר לים בסביבות עוינות כמו אפגניסטן ומילא תפקיד חשוב בלכידתו של רב-מחבלים בכיר כשהיה מוצב באזור המפרץ הפרסי אחרי מתקפת הטרור של 11 בספטמבר. "איבדנו אנשים בביירות לאורך השנים, אז כולם צריכים להכיר את התרגולת", אמר גורם אמריקני שעסק בעבר בענייני המזרח התיכון ומכיר את המצב.

 

יהיו הפעולות שנקט ה-CIA אשר יהיו - הן לא הספיקו. לפי גורמים זרים, כמו במקרה של הישראלים, היעדר ניסיון בריגול דן את סוכני ה-CIA למעצר, ובסופו של דבר הסוכנות לא הצליחה להגן עליהם. חיזבאללה הצליח לזהות סוכנים ולפרום לפחות חלק מרשתות הריגול של ה-CIA בלבנון. גורמים רשמיים אמרו כי בתוך ה-CIA היה גם חוסר רצון של ממש לשתף אנשים רבים בנושאים מסוימים הקשורים לריגול באיראן ובלבנון, וחלק מהתיקים הוגדרו כבעלי סיווג גבוה מאוד, מה שהגביל משמעותית את מספר האנשים שידעו את זהות המקור - אבל גם הפחית את מספר המומחים שיכלו לאתר מראש בעיות שעלולות להוביל לחשיפת המרגלים.

 

עצרת חיזבאללה. הארגון טען שעצר עשרות מרגלים בשנים האחרונות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עצרת חיזבאללה. הארגון טען שעצר עשרות מרגלים בשנים האחרונות(צילום: רויטרס)

 

גורלם של המרגלים שנתפסו אינו ידוע. מתיו לביט, מומחה למודיעין ולוחמה בטרור במכון לחקר המזרח התיכון בוושינגטון, אומר כי "הכול תלוי בשאלה מי הם האנשים האלה ומה היה להם לומר. חיזבאללה כבר העלים בעבר אנשים. אחרים הם השאירו בסביבה".

 

מי אחראי לבלאגן בלבנון? לא ברור. ראש מחלקת חיזבאללה ב-CIA ממשיך לעמוד בראש היחידה, שעוסקת גם בנושאים

האיראני והפלסטיני. הקצינה הבכירה ביותר של ה-CIA לענייני הלוחמה בטרור, שהייתה אחת הנשים הבכירות ביותר בשירותי הביון של ארה"ב, פרשה לאחרונה אחרי כחמש שנים בתפקיד. לזכותה זוקפים טיפול מוצלח בכמה נושאים חשובים, כולל מעצרם בשנה שעברה של מרגלים רוסים שחיו בארה"ב במשך שנים.

 

גורמים רשמיים אמרו כי את מקומה של האשה הזו תפס קצין מבצעים מנוסה יותר. הוא החזיק בתפקידים חשובים במוסקבה, בדרום-מזרח אסיה, באירופה ובבלקן, חזיתות חשובות במלחמות הריגול שמקיים הביון האמריקני מול שירותי מודיעין זרים וארגוני טרור.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מזכ"ל חיזבאללה נסראללה. גאה ביחידה המיוחדת
צילום: רויטרס
לוחמי הארגון השיעי. לך תדע מי מרגל
צילום: AP
מומלצים