מדריך: להעיף אבק מהמחשב
מחשב מאובק הוא מחשב לא בריא. אפשר לנקות אותו ולשפר את האיוורור שלו כדי שיפסיק להשתעל ולהתחמם ויעבוד חלק יותר
כאשר מצטבר אבק במחשב המאווררים מאטים את עבודתם, הרכיבים לא מקוררים באופן הנדרש ובסופו של דבר הכל מתחמם. מעבר להיבט האסתטי, מחשב מאובק הוא מחשב לא בריא ולכן כדאי לנקות ולתחזק אותו.
במדריך הבא נראה כיצד אפשר לשמור על ניקיון המחשב, באמצעים פשוטים וזמינים, ולהאריך את חייו. שימו לב. המדריך כולל התעסקות עם חלקים פנימיים במחשב. מומלץ להעזר בחבר שמתמצא בכך אם אתם חוששים.
עוד ב-HWzone:
ניקיון המארז
הדבר החשוב ביותר שצריכים להבין כשמנקים אבק מרכיבים אלקטרוניים, הוא שהאבק מגיע לכל מקום: גם לחריצים הקטנים ביותר וגם למקומות שמעולם לא העלנו בדעתנו שאבק יכול להגיע אליהם. האבק נכנס לחלל המארז דרך המאווררים שמכניסים אוויר קר לתוכו דרך פתחים וחריצים. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם ניקוי האבק היא כמובן שימוש בלחץ אוויר, אותו נוכל להפיק במגוון דרכים:
ספרי לחץ אוויר - נמכר בפחיות קטנות במחירים הנעים סביב ה-30 שקלים לפחית, שמספיקה לרוב.
מייבש שיער - מייבש השיער של אמא או של החברה הוא תמיד אופציה טובה לניקיון המארז בשל זמינותו הגבוהה. למרות שהוא לא יכול לייצר לחץ אוויר גבוה, ניתן להתקין עליו ראש אשר מצר את פיו ובכך לייצר לחץ אוויר גבוה יותר.חשוב לציין כי למטרת ניקיון המארז חשוב להשתמש במייבש שיער המסוגל להפיק אוויר קר, וזאת משום שאוויר חם עלול לפגוע ברכיבים במארז שלכם. למרות שכלי זה הינו הנפוץ ביותר לניקוי המארז, זוהי שיטה פחות מומלצת וזאת משום שמייבש השיער מייצר חשמל סטאטי שעלול לגרום לתקלות ברכיבים הנמצאים במארז.
השיטות הבאות הן הטובות ביותר לניקוי המחשב האישי שלכם. אם הן בהישג יד עבורכם, השתמשו בהן והתוצאה הסופית תהיה טובה יותר באופן משמעותי:
מדחס - זהו כלי הניקוי החזק ביותר שניתן להשתמש בו לניקוי המארז. המדחס מייצר לחץ אוויר גבוה במיוחד, אשר הופך אותו לכלי המפוח הטוב ביותר.
מפוח חשמלי נייד - מפוחים אלו הינם חזקים וקלים לשימוש.
תחילה נעיף אבק
לפני שנתחיל בתהליך הניקוי, ננתק את כל הכבלים המחוברים למחשב, לאחר שכיבינו אותו כמובן, כאשר את כבל החשמל ננתק תחילה ואחריו את שאר הכבלים. לאחר מכן, נבצע פריקת קבלים: הפריקה תתבצע באמצעות לחיצות ארוכות וחוזרות על כפתור הכיבוי וההדלקה כאשר המחשב מנותק מהחשמל ומכל חיבור אחר. הקבלים עשויים להיות טעונים גם אחרי ניתוק המחשב מהחשמל לכן יש לוודא כי כולם פרוקים טרם פתיחת המארז בכדי למנוע התחשמלות.
ניקח את המחשב לסביבת עבודה נוחה כגון חצר הבית, מרפסת או כל חלל פתוח אחר ונפרק את דלתות המארז: נבריג החוצה את הברגים המחברים את דלתות המארז למקומן ונחליק את הדלתות ממקומן. הסרת הדלת השמאלית תחשוף בפנינו את רכיבי החומרה המותקנים במארז ואילו הדלת הימנית תחשוף את צידו האחורי של לוח ה-ATX.
את דלתות המארז ננקה באמצעות מטלית ונניח אותן במקום בטוח ביחד עם הברגים. רגע לפני שנתחיל להעיף אבק לכל עבר נצטייד במשקפי מגן ובחתיכת בד לכיסוי אזור הפה ואף. במידה ואין ברשותכם משקפי מגן, דאגו להפנות את מבטכם הצידה - הולך לצאת הרבה מאוד אבק מהמחשב.
אל תחששו ותצמידו את אמצעי הניקוי אל הרכיבים השונים במארז. זיכרו להקדיש תשומת לב גם אל פינות המארז, החלק התחתון של כלוב הכוננים הקשיחים, חריצי הזכרונות וספק הכח.
מומלץ לחלק את תהליך הניקוי לשני חלקים: בחלק הראשון נבצע ניקוי יסודי ולאחר מכן נחכה 5-10 דקות עד ששאריות האבק ישקעו. לאחר מכן, נבצע ניקוי נוסף באופן זהה לזה שביצענו בשלב הראשון, דבר שיבטיח ניקיון יסודי בחלל המארז שלכם. כמו כן, מומלץ לנקות באמצעות מטלית את שאריות האבק העיקש שנצמד לחלקי המארז הפנימיים, היזהרו לא לגעת ברכיבי החומרה הפנימיים במארז.
העזרו גם במדריך הוידאו של מישל דור לניקיון שלכם:
שימון מאוררים
לאחר כמה חודשי עבודה טובות, סביר להניח שנתחיל לשמוע רעש מעצבן ומונוטוני הבוקע מהמחשב שלנו. הרעש המדובר נובע מחוסר בחומר סיכה בציר סיבוב המאוורר ומהצטברות אבק על הכנפיים שלו, מה שיכול להוציאו מאיזון וליצור רעש מעצבן.
בראש ובראשונה, ננתק את המאוורר מכבל המולקס אליו הוא מחובר ונשחרר את ארבעת הברגים שמקבעים את אותו למיקומו במארז.
כדי לנקות את כנפי המאוורר בצורה יסודית נסיר את המדבקה שעל גב המאוורר ואת כיסוי הפלסטיק העגול. באמצעות מברג שטוח או פינצטה דקה, נוציא את הדיסקית הלבנה ממכלול המאוורר ונמשוך את כנפי המאוורר כלפי חוץ. כעת, נשטוף את כנפי המאוורר באמצעות מים וסבון וניתן להן להתייבש במשך כשעה.
לשם שימון המאוורר, נחזיר את כנפי המאוורר למקומן ביחד עם הדיסקית הלבנה שהוצאנו קודם לכן. לפני שנתחיל בתהליך נאמר כי אנו משתמשים בשמן רב תכליתי מסוג WD-40, על אף שמעט גריז או שמן למכונת גילוח או מכונת תפירה היו עושים עבודה טובה יותר במקרה זה ומחזיקים לאורך זמן רב יותר.
כעת, בעזרת שמן רב שימושי WD-40 וקשית התזה (או גריז למתקדמים), נתיז למכלול המאוורר מעט שמן ונשמור מרחק מהמעגל החשמלי. בסוף התהליך נחזיר את המדבקה ואת כיסוי הפלסטיק העגול שפירקנו קודם לכן למקומם ונבריג את המאוורר בחזרה למקומו במארז. לאחר מכן, נחבר את המאוורר בחזרה לכבל המולקס.
הכנת מסננים למאווררי המארז
המאווררים במארז הם הגורם העיקרי לכניסת אבק ולכלוך לתוך חלל המארז. מסנן פשוט שניתן ליצור באמצעות חומרים ביתיים או לרכוש באינטרנט במחיר שאינו עולה על דולרים בודדים, יכול לפתור את הבעיה. נציג בפניכם שיטה קלה ונפוצה להכנת מסננים למאווררי המארז. יש לציין שזוהי שיטה פשוטה המספקת תוצאות לא רעות בכלל, אך קניית מסנן ייעודי למאוורר תביא לתוצאה טובה יותר.
חומרים דרושים
- גרביון שקוף ודק: גרביון משומש יספיק לביצוע העבודה ועדיף שיהיה בצבע שחור (לשם האסתטיקה).
- איזולירבנד שחור: מומלץ לעבוד עם איזולירבנד שמתחתיו ישנה רשת בד דביקה המאפשרת אחיזה טובה יותר במשטח שעליו יודבק.
- דף נייר וטוש סימון
- נייר דבק
- מספריים
מהלך העבודה
נשרטט על דף נייר מסגרת ריבועית הגדולה ב-2-3 סנטימטרים מגודל המאוורר שאליו אנו רוצים להתאים מסנן. נגזור את השרטוט מדף הנייר ונדביק אותו באמצעות נייר דבק על הגרביון ונגזור בעדינות את הגרביון מסביב לשרטוט.
נפרוש את הגרביון על המאוורר, את קצוותיו נצמיד לדפנות החיצוניות שלו, נגזור את השאריות מהצדדים והרי לנו מאוורר בעל מסנן מאולתר ויעיל כמעט כמו מסנן ייעודי. חשוב לומר שהמסנן שלמדנו להכין מתכלה ומתלכלך, ולכן מומלץ להחליפו פעם בחצי שנה בשל האבק הרב שמצטבר בו עם הזמן. כעת ניתן לחבר את המאוורר בחזרה למקומו, כאשר הצד עם המסנן יהיה צמוד למארז.
ניקיון מגעים
מעת לעת נחווה תקלות במחשב שיהיה לנו קשה להבין ממה הן נובעות, כאשר הנפוצה שבהן היא סירוב לבצוע POST עקב מגעים מלוכלכים בזיכרון ה-RAM.
הדרך הפשוטה ביותר למנוע את המקרה הזה היא להוציא את הזיכרון ממקומו באמצעות שחרור התפסנים משני צידי הזיכרון ולנקות את המגעים הזהובים באמצעות תרסיס לניקוי מגעים או מטלית. נחזיר את הזכרונות ונדע שהם במקומם כאשר התפסנים ייסגרו באופן אוטומטי.
כבילה נכונה
במארז המחשב יש כבלים רבים בגדלים, צבעים ואורכים שונים. כמות הכבלים הגדולה מהווה בעיה בכל הנוגע לתנועת אוויר נכונה ויעילה במארז, ואם לא די בכך, הכבלים משמשים כר פורה לאבק ומומלץ לנקות אותם באמצעות מטלית.
כבילה נכונה במארז יכולה להתבצע במספר רמות, כאשר הרמה הגבוהה ביותר מתבטאת בפעולה שנקראת "סליבינג" ובה מרכזים מספר כבלים בצינורות פלסטיק או רשתות PVC.
ניתן לשפר את זרימת האוויר בצורה פשוטה וזולה: בעזרת אזיקונים קטנים, נאגד קבוצות של כבלים לצמה אחת עבה ונצמיד אותה למקום קבוע כגון כלוב הכוננים הקשיחים. באמצעות קשירת הכבלים למקומות מסויימים במארז נוכל לשפר הן את המראה שלו והן את זרימת האוויר בו.