שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

בפייסבוק מוציאים לשון לחוק: קללות על הצ'ק

מחאה מקורית על "חוק ההשתקה": ד"ר יונס כתב צ'ק לפקודת ח"כ לוין, יעל הפיצה פוסטר עם מסר פוליטי נוקב ואנשי מחאת האוהלים יצאו ל"פעולת גרילה". גולש הציע בפייסבוק: "צריך לדבר בשפה שהם לא מבינים. דמוקרטיה למשל"

ההצעה לתיקון חוק לשון הרע עוררה סערה במערכת הפוליטית - וגם אזרחי המדינה לא נותרו אדישים אל מול "חוק ההשתקה". היום (ג'), אחרי שההצעה אושרה בקריאה ראשונה בכנסת, החליטו כמה מהם להביע את מחאתם באופן יצירתי. אם החוק הנוכחי יאושר סופית - מבחינה עקרונית, גם הם יהיו חשופים לתביעה שתגבה מהם 300 אלף שקל.

 

חוק ההשתקה - הכתבות האחרונות:

מצעד תירוצים: הח"כים ששתקו מול חוק ההשתקה

ברק נקם בתקשורת: הצביע בעד חוק ההשתקה

 

ד"ר עלא יונס, רופא שיניים בן 30 מערה, פרסם בפייסבוק צילום של המחאה אישית שלו, עם כל פרטיו, שעליה נרשם "לפקודת יריב לוין" - אחד מחברי הכנסת שעומדים מאחורי הצעת החוק השנויה במחלוקת. לצד שמו של לוין הוא הוסיף קללה, ובשורת הסכום רשם כמובן 300 אלף שקלים - הסכום המקסימלי שיוכל להיפסק בתביעת לשון הרע, לפי ההצעה.

 

לפקודת יריב לוין. המחאה של ד"ר יונס ()
לפקודת יריב לוין. המחאה של ד"ר יונס

 

ד"ר יונס, שפעולת המחאה שלו זכתה למאות תגובות, סיפר בשיחה עם ynet כי פעל באופן אוטומטי. "אני לא חושב שצריך הרבה יצירתיות בשביל לעשות את זה", אמר, "עשיתי זאת כי התיקון בחוק הוא פשוט נורא, בעיקר כי לא צריך להוכיח נזק בפרסום. אין גבול לסתימת הפיות? אני לא רואה שום הצדקה לחוק, בטח לא בתחום בו הוא נוגע". הוא גם הוסיף כי "העליבו אותי לא מעט פעמים בחיי. יכולתי להיות מיליונר אם החוק הזה היה עובר לפני כמה שנים".

 

יעל בודשר (26), סטודנטית לעיצוב גרפי בשנקר, הביעה גם היא את מחאתה באופן מקורי. היא עיצבה פוסטר בו היא מבכה על אובדן הדמוקרטיה הישראלית ומאשימה את חברי הכנסת שהצביעו בעד החוק בהיותם "מגש הכסף עליו נשחטה הדמוקרטיה". גם היא פרסמה את הפוסטר בפייסבוק, אך היום היא מתכוונת להדפיס אותו ולחלק לעוברים ושבים.

 

המחאה של יעל. "מגש הכסף שעליו נשחטה הדמוקרטיה" (צילום: יעל בודשר) (צילום: יעל בודשר)
המחאה של יעל. "מגש הכסף שעליו נשחטה הדמוקרטיה"(צילום: יעל בודשר)

 

"כבר הרבה זמן שאני מבכה את מצב הדמוקרטיה בישראל, גם כאזרחית וגם כמעצבת גרפית", אמרה בודשר בשיחה עם ynet. לדבריה, דווקא מתוך הבועה התל אביבית בה היא חיה, עולה בה חשש גדול, "שאתה פועל בעולם שלך ובקליקה שלך, וכולם מרגישים בתמימות ששום דבר לא באמת משתנה והמצב לא באמת יסלים. אתה מתעלם מהמצב ונרדם. אבל עוד חוק ועוד חוק מעוררים בי הרהורים, פחד ובעיקר כעס על הממשלה הפשיסטית, ולצד כך דאגה על שלא נשמע קול רם שעולה גם מן הציבור, מה שמראה שהמגמה הזו מגיעה גם מן העם, ואני אדם שפועל כשצריך". 

 

גם הברווז יושתק? (צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il) (צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il)
גם הברווז יושתק?(צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il)

 

גם אנשי מחאת האוהלים החליטו למחות נגד הצעת החוק, באמצעות "פעולת גרילה לילית". אמנון דפני סיפר ל-ynet כי כ-30 פעילים התאספו ליד בניין העירייה בתל אביב ו"סתמו פיות" לדמויות שהופיעו על לוחות המודעות באזור. "מיד לאחר מכן מיהרנו לעלות את התמונות לאתר המחאה הרשמי", סיפר. לדבריו, מטרת הפעולה היא "שהציבור יקום בבוקר ויבין שפיות ייסתמו כאן". 

 

"סתימת פיות" בתל אביב (צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il) (צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il)
"סתימת פיות" בתל אביב(צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il)

 

לא מעט אזרחים בחרו פשוט להביע את מחאתם באמצעות סטטוס בפייסבוק. "להלן תיאור המציאות בעוד X זמן", כתבה הגולשת שלי, "אתה מכניס למישהו מכות רצח, ההוא מקלל אותך ואתה

לוחץ לו את היד ואומר לו תודה... למחרת הולך לבנק מפקיד 300,000 ש"ח.... וחוזר חלילה... אני מתפטרת בעוד כמה ימים".

  

זוהר, לעומתה, תהה בציניות למה עושים מהומה מחוק יעיל כל כך: "אני לא מבין מה כולם מתרגשים, אז במקום שיקללו אותך 6 פעמים ותקבל אפשרות למשכנתא, אז מקללים אותך רק פעם אחת, סוף סוף יוזמה חשובה לעזור לאזרח הקטן". 

 

יוסי, מנכ"ל מהרצליה, שאל: "אם אני אומר בוקר טוב ולוין רוצה שיהיה לנו רע - עברתי על חוק לשון הרע?". גולש נוסף סיכם: "כדי שנוכל להעביר ביקורת על הממשלה מבלי החשש לעבור על החוק, צריך לדבר בשפה שהם לא מבינים. דמוקרטיה למשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאה בתל אביב. "שהציבור יבין שפיות ייסתמו"
צילום: אמנון דפני, www.j14.org.il
ח"כ יריב לוין. ביקורת ברשת
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים