שתף קטע נבחר
 

דעה: שבנק ישראל ישקיע בהיי-טק ישראלי

77 מיליארד דולר שוכבים במחסני בנק ישראל, שלל ממסע רכישות הדולרים שהנגיד יצא אליו לפני שנתיים כי להגן על רווחי הייצואנים. לפני כמה ימים הודיע הבנק שישקיע חלק מהכסף הזה בבורסה. מדוע שלא ישקיע אותו בהיי-טק הישראלי, וכך יעודד את הצמיחה והתעסוקה במשק?

כל אחד יכול להסתכל ולראות באתר האינטרנט של בנק ישראל, תחת נושא "חקיקה והוראות" את עיקרי הדברים שנקבעו בחוק בנק ישראל החדש, שפורסם בשנת 2010. בסדרה של ציטוטים הבנק המרכזי עצמו מסביר לנו שהוא יכול כיום לעסוק בכל תחום של השקעה שנראה בעיניו, בתנאי שהשקעה זו משמשת למילוי היעדים העיקריים שלו. היעדים הללו הינם גם "לתמוך במטרות אחרות של המדיניות הכלכלית של הממשלה, במיוחד צמיחה, תעסוקה וצמצום פערים חברתיים..."

 

בסעיף 36 של החוק החדש נאמר כי: "לשם השגת מטרותיו ומילוי תפקידיו, יהיה הבנק רשאי להוציא ניירות ערך של הבנק, לעשות, בבורסה או בשוק מוסדר אחר או מחוץ להם, פעולה או עסקה מסוג כלשהו המקובלת בשוקי ההון, הכספים ומטבע החוץ...".

 

מכיוון שכפי שאומר חוק בנק ישראל, חלק מיעדיו של הבנק הינם לתמוך בצמיחה ותעסוקה לשם השגת מטרות אלו, הוא יכול ע"פ בחירתו, לעשות פעולה או עסקה מסוג כלשהו המקובלת בשוקי ההון וזאת בבורסה או בשוק מוסדר אחר או מחוץ להם, הרי ברור מכאן שבנק ישראל יכול לקבל כיום החלטות השקעה כפי שהוא רואה לנכון.

 

ואכן בנק ישראל פרסם לפני מספר ימים הודעה על כך שהוא מתחיל להשקיע במניות זרות בחו"ל. בראבו, העיקרון נקבע, בנק ישראל בדומה לבנקים מרכזיים אחרים בעולם, מתחיל להשקיע בנכסים יותר מסוכנים מכפי שהשקיע בהם עד כה. האם הנכסים בהם הוא ישקיע כעת יניבו תשואה גבוהה יותר מאשר השקעה באג"ח ובפיקדונות במט"ח שבהם השקיע כל השנים? הסטטיסטיקה אומרת שכן.

 

לבנק ישראל יש כיום במחסניו סכום שיא של 77 מיליארדי דולרים. הבנק צבר את רובם באמצעות העבודה הקדושה של הגנה על שער הדולר של ישראל לטובת היצואנים. למדינת ישראל אין צורך מיוחד בכספים האדירים הללו השוכבים במחסני הבנק והם מהווים השקעה לטווח ארוך. עובדה היא שלפני 4 שנים היו רזרבות המט"ח של ישראל בגובה של 28 מיליארדי דולרים "בלבד" וגם הם הספיקו. לא קרה שום דבר דרמטי מבחינת הכלכלה הישראלית שהצריך להגדיל את הרזרבות פי 2.7 ולקבל על הכסף הזה ריבית דולרית אפסית בפיקדונות ואג"חים בחו"ל.

 

לכן, מה היה קורה אם מיליארד דולר אחד קטן מתוך ה- 77 היה מושקע בענף שמביא לאורך זמן את הצמיחה הגבוהה ביותר למשק הישראלי? מדוע שלא להשקיע בענף שמעסיק המוני עובדים ואילו משלמים המון מס הכנסה על המשכורות שלהם? מדוע שהכסף הזה של בנק ישראל לא יושקע בהייטק הישראלי ויביא עוד צמיחה?

 

האם מישהו יכול להיות בטוח שבעתיד הסטארטאפים של ישראל יניבו תשואה נמוכה יותר מאשר המניות הזרות בהן מתעתד בנק ישראל להשקיע כעת חצי מיליארד דולר? לאף אחד אין את התשובה לכך, גם לא בבנק ישראל! להשקיע בהייטק הישראלי צריך יותר אומץ מאשר להשקיע במניות גדולות בחו"ל, כי זה חריג, כי זה חדשני, כי זו חשיבה מחוץ לקופסא. פישר כבר הוכיח שיש לו את התכונות הללו.

 

בפועל, אפשר לעשות מכרז בין קרנות ההון סיכון הפועלות בישראל ולחלק את הכסף הזה בין חמשת הטובות מביניהן. באופן כזה בנק ישראל יזכה לא רק בתשואה על כספו (שהוא כספנו) אלא גם יעזור לממש את אחד מיעדיו העיקריים: עידוד הצמיחה והתעסוקה במשק הישראלי.

 

ד"ר אדם רויטר הוא יו"ר רויטר מידן בית השקעות ומנכ"ל חברת הייעוץ חיסונים פיננסים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פישר: יושב על הר של דולרים
צילום: גיל יוחנן
מרכז היי-טק ביקנעם. למה לא לעודד את התעשייה המקומית?
צילום: שרון צור
מומלצים