נשארים בתחריר: "לא נסכים לאיש צבא בשלטון"
ראש המועצה הצבאית טנטאווי אמנם הודיע שהבחירות לפרלמנט יחלו בעוד שבוע, אך המפגינים סירבו לנטוש את הכיכר המרכזית: "הדרישות שלנו צריכות להיות פקודות". אל-בראדעי: המשטרה "טבחה" במפגינים. ארה"ב: על מצרים לשמור על איפוק
"הסתלק, הסתלק, הסתלק".
זה המסר העולם מהרחוב המצרי לאחר נאומו אמש (יום ג') של ראש המועצה העליונה של הכוחות המזונים, מוחמד חוסיין טנטאווי. אם לאחר נפילת מובארק, נתפש הצבא כגורם נייטרלי שמשקיט את התסיסה של המצרים, הרי שהמציאות כיום שונה לחלוטין. נראה כי ההמונים בקהיר לא מתכוונים לנטוש את כיכר א-תחריר בקרוב.
על סף מהפכה שנייה במצרים:
- אל-בראדעי עשוי להתמנות לראש ממשלת מצרים
מוחמד אל-בראדעי, המועמד לנשיאות מצרים שהוזכר במחליף אפשרי לראש הממשלה שהתפטר, עיסאם שרף, טען ברשתות החברתיות באינטרנט כי כוחות המשטרה "טבחו" במפגינים בכיכר א-תחריר: "המפגינים בכיכר עומדים בפני ירי באש חיה וגז מדמיע. עצרו את הטבח הנוראי, והיו יראים מפני אללה בתוך עמכם".
"מי שטוען כי המועצה הצבאית נוקטת סחבת בהעברת השלטון טועה. כבר הודענו כי אנו ניצבים בשורה אחת עם כולם. אנו מגינים על העם", טען טנטאווי בנאומו. פעילים רבים מילאו כמעט באופן מיידי את הרשתות החברתיות בתגובות לדבריו. חלקן היו עוקצניות, חלקן זועמות, אבל כולן הביעו את קוצר רוחם של המפגינים. רבים הדגישו את הדמיון בין נאומו המוקלט של הקצין הבכיר ושל הנשיא המודח, חוסני מובארק.
האמן חאלד אבו אלנג'א כתב: "הדרישות שלנו צריכות להיות מעכשיו פקודות". המשורר תמים אלברגותי טען כי "השלטון במצרים הוא בידם של המפגינים ומי שיבחרו אותו, הוא זה שינהל את המדינה. בִּחרו, אנשים, אתם השליטים של המדינה מהלילה הזה".
"מתכוננים למצב שייגרר הרבה זמן"
כתב של העיתון הבריטי "הגרדיאן" כתב: "משאיות עצרו ליד הכיכר ומכרו שמיכות, כמו בשוק. החזרה למוקד ההתקוממות נגד מובארק אינו רק פרץ של התרגשות. אנשים מתכוננים למה שנראה כמו מצב שייגרר הרבה זמן"
הפעילה נוארה נג'ם נשמעה תוקפנית הרבה יותר ב"טוויטר": "כיכר א-תחריר עכשיו: הסתלק, הסתלק, הסתלק, הסתלק, הסתלק. או שאנחנו ניקח את מה שהם חייבים לנו, או שנמות כמוהם. מהפכנים חופשיים, את הדרך נשלים.... אסור שתישאר בנשיאות ישות צבאית, ואפילו לא מישהו שעשה שירות צבאי".
תנועת 6 באפריל, המהווה גורם אופוזיציה ליברלי, הביעה את התנגדותה לדברי טנטאווי, "אנחנו מתנגדים לרמיזות בנוגע לקבוצות אשר משלהבות מלחמת אחים בין העם והצבא".
דגש מיוחד קיבל החלק בנאום טנטאווי שבו אמר כי "המועצה הצבאית אינה שואפת לשלוט. יש לנו נכונות מלאה להעביר מיד את השלטון אם העם ירצה זאת באמצעות משאל עם". הדברים הללו העלו גיחוך אצל חלק מהגולשים. התסריטאי, מוחמד דיאב לגלג: "אין מדינה בעולם שעושה משאל עם, ואז שואלת את העם אם הוא מסכים לקבל דיקטטורה כמשטר שלו? בייחוד אחרי שהיא הפחידה את העם במשך תשעה חודשים והאשימה את מחציתו בבגידה".
סימן לבאות? נפתחו חקירות על הרג המפגינים
אדם בשם אחמד עבאס הביע דאגה מכך ש"הדם של מי שמת במהלך שלושת הימים האחרונים נשפך לשווא ומי ששפך אותו - לא יעמידו אותו לדין". אולי דווקא בנושא זה תהיה נקודת אור למפגינים. זמן קצר לאחר פרסום החלטות מועצת הכוחות המזוינים, החלו השלטונות לפעול.
דובר התביעה הכללית המצרית, עאדל א-סעיד, מסר כי בכירים במשרד הפנים, המופקד על כוחות המשטרה, יזומנו לחקירה סביב העימותים בכיכר. כך דיווח אתר האינטרנט המצרי "אל-יום א-סאבע". על פי ההבנות בין הצבא למערכת הפוליטית, ייחקרו בכירים שהיו אחראים על פיזור ההפגנות ביד קשה בכיכר.
במקביל דיווחה סוכנות הידיעות המצרית כי מנגנוני הביטחון החלו לשחרר פעילים שנעצרו בימים האחרונים בעקבות ההתנגשויות בין הצדדים. גם זאת, כפועל יוצא של ההבנות בין הצדדים בפגישה היום.
עוצמת העימותים ברחוב המצרי העלו דאגות בוושינגטון. דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד אמרה: "ארצות הברית מודאגת מהאלימות במצרים. אנחנו מגנים את השימוש בכוח מופרז מצד המשטרה, וקוראים לממשלת מצרים לשמור על איפוק מירבי, לדאוג למשמעת של כוחותיה ולהגן על זכותם הבלתי מעורערת של כל המצרים לבטא את עצמם בדרכי שלום".
על דברי טנטאווי אמרה נולנד: "הוא אמר כמה דברים שהמצרים מחכים לשמוע אותם. ראשית, הוא ציין שממשלת מצרים תבטיח שהבחירות יתקיימו במועדן. שנית, הצבא המצרי מתכוון להעביר את הכוח בחזרה לאזרחים. שלישית, הצהרה חשובה שהצבא המצרי מצפה שתהליך הבחירות והעברת הכוח לאוכלוסיה יושלם ביולי 2012".