שתף קטע נבחר
 

החלת חוק המוזיאונים על יו"ש - לקריאה ראשונה

ועדת החינוך אישרה לקריאה ראשונה הצעת תיקון לחוק המוזיאונים, שמטרתה להביא לתמיכת המדינה גם במוסדות הנמצאים מחוץ לתחומי הקו הירוק. שרת התרבות: "בהיעדר צו אלוף, אין ברירה אלא ללכת לחקיקה"

ועדת החינוך והתרבות של הכנסת אישרה היום (ד') לקריאה ראשונה את הצעת התיקון לחוק המוזיאונים, שתוביל להחלת החוק גם בתחומי יהודה ושומרון. זאת למרות העובדה שבפועל, הריבון בשטחי יהודה ושומרון, על פי החוק הבינלאומי, אינו כנסת ישראל אלא אלוף פיקוד מרכז. בהצעה, שתגיע לקריאה ראשונה במליאת הכנסת בשבועות הקרובים, תמכו ח"כ רוברט אילטוב וח"כ אלכס מילר מישראל ביתנו ויוזם ההצעה, ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי.

 

כפי שפורסם ב-ynet, הצעת התיקון לחוק עברה בקריאה טרומית כבר ביולי האחרון וזכתה לגינויים מצד מועצת המוזיאונים בישראל, שטענה כי מדובר בהחלטה פוליטית שבינה לבין אמנות או מוזיאונים אין דבר. "כפי שרוצים ליישב את הגדה, רוצים לאפשר בה מוזיאונים ואוניברסיטאות. המגמה ברורה ואפשר לומר שהכנסת משתוללת בהקשר זה בזמן האחרון", אמרה אז ל-ynet יו"ר מועצת המוזיאונים, פרופסור רות בן ישראל.

 

שרת התרבות לימור לבנת. "אין כוונה לקבוע ריבונות" (צילום: יועד כהן) (צילום: יועד כהן)
שרת התרבות לימור לבנת. "אין כוונה לקבוע ריבונות"(צילום: יועד כהן)

 

שרת התרבות לימור לבנת אמרה הגדירה ביולי את הצעת חוק כראויה ונכונה. "הממשלה תומכת בהצעת החוק ומטרתה לשים סוף לאפליה התרבותית הקיימת כיום בין אזרחי המדינה על רקע מקום המגורים שלהם", אמרה לבנת. "אני רואה לעצמי חובה לקדם ולתמוך בתרבות בכל רחבי המדינה ולאפשר לכל אזרחי ישראל באשר הם ליהנות ממנה. אין זה מתקבל על הדעת שמשרד התרבות יותיר מחוץ למעגל התמיכות מוזיאונים שעומדים בקרירטיונים הקבועים בחוק, רק בגלל שהם ממקומים במעלה אדומים, אריאל או קריית ארבע. כשם שמדינת ישראל מחויבת לספק לכל אזרחיה שירותי חינוך, בריאות, חשמל ומים, כך היא מחויבת לספק להם גם תרבות".

 

אולם היום מסייכת השרה לבנת את דבריה. "להצעת החוק זקן ארוך והתהליך מתנהל כבר מ-1999", היא אומרת. "משרד הביטחון התחייב גם לפני ארבעה חודשים בוועדת השרים לענייני חקיקה להוציא צו אלוף לעניין המוזיאונים. אינני חושבת שצריכה להיות כאן חקיקה ואין לי כוונה לקבוע רבע ריבונות". לבנת מגלגלת כאמור את הכדור לפתחו של משרד הביטחון ומדגישה: "בגלל שמשרד הביטחון כשל בהבנת הנקרא, החליט משרד התרבות שאין דרך אחרת להבהיר לגורמים האחראיים את נחיצות החוק".

 

עו"ד מירב ישראל, היועצת המשפטית של ועדת החינוך והתרבות של הכנסת, ביקשה עם זאת לדחות את ההצבעה על הצעת החוק על מנת לתת למשרד הביטחון אורכה לצורך החלת צו האלוף. "גם לקריאה ראשונה יש משמעות", אמרה עו"ד ישראל בדיון בו נדחתה עמדתה.

 

נציגת משרד המשפטים בדיון, עו"ד עדנה הראל, אמרה הבוקר: "זה אינו התחום היחיד שאין לגביו צו אלוף. לא כל הדינים מוחלים בצווי אלוף וקיימים תחומים נוספים. קיים הבדל בין דינים פרסונליים לדינם שחלים על מבנים ואזורים". הראל הוסיפה כי למיטב זיכרונה, בשנים 1999-2003, בעת שהיתה היועצת המשפטית של משרד התרבות, לא ביקש המשרד לקדם את התיקון הנידון והדגישה כי בשבועיים האחרונים עבדו גורמים במשרד המשפטים על ניסוח הצו, וכעת נחוצה רק חתימת האלוף. גם במשרד המשפטים ביקשו לדחות את הדיון לצורך ניסוחים אחרים.

 

יו"ר ועדת החינוך של הכנסת, ח"כ אלכס מילר, הגדיר את החוק כחשוב אך בשל בקשות משרד המשפטים החליט לדחות את הקריאה השנייה והשלישית בחודש עד חודשיים. "יכולות להיות בחירות גם בעוד 60 יום וחשוב לי שיוכלו להחיל רציפות על הצעת החוק בכנסת הבאה, אם זו תתפזר", אמר מילר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ אורי אריאל. יוזם החוק
צילום: גיל יוחנן
לאתר ההטבות
מומלצים