שתף קטע נבחר

לקראת אישור: אין לסחור בדיור ציבורי בגירושין

הוועדה לקידום מעמד האישה אישרה לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק המסדירה את חלוקת הזכויות בדיור ציבורי של זוג שמתגרש. המטרה: למנוע נישול נשים מדירותיהן כאמצעי סחיטה מצד בעלים המסרבים לתת גט

הצעת חוק המסדירה את חלוקת הזכויות של בני זוג שגרו יחד בדירה של הדיור הציבורי, לאחר שנפרדו בדרך לגירושין, אושרה היום (ד') לקריאה שנייה ושלישית בוועדה לקידום מעמד האישה. החוק לפי הצעת ח"כ רוחמה אברהם-בלילא (קדימה) יבטיח גם הגנה על נשים שנאלצו לעבור למקלט לנשים מוכות בגלל התעללות בני זוגן, וחששו מפגיעת זכויותיהן בדיור הציבורי.

 

כיום קובע הנוהל של משרד השיכון כי לאחר פירוק הנישואין רק בן הזוג שקיבל משמורת על הילדים, שומר על זכותו לדירה של הדיור הציבורי. עם זאת, בפועל בתי דין רבניים אזוריים נישלו נשים רבות מדירותיהן למרות שקיבלו את המשמורת על הילדים. בעקבות פסקי הדין המחמירים יזם ארגון "יד לאישה" את תיקון החוק, המונע מבתי הדין לאלץ נשים לוותר על זכאותן בדיור הציבורי לטובת הבעלים, תמורת גט.

 

לוועדה נמסר כי בתביעות גירושין שנדונו בבתי הדין הרבניים, הופעלו לא אחת לחצים כבדים על הנשים לוותר על זכויותיהן בדיור הציבורי תמורת הגט. היו גם מקרים שבהם נדרשה האישה לשלם לבעל פיצוי בשווי מחצית הדירה כדי שתוכל להמשיך להתגורר בדירה. זאת למרות שהדירה היא רכוש המדינה ולא של בני הזוג.

 

"במחסור החמור שקיים היום בדיור הציבורי, גברים רבים תופסים היום דירות שאינן שייכות להם", אמרה היום מנכ"ל "יד לאישה" עו"ד בת שבע שרמן-שני, "במקרים רבים נוצר מעגל אימה, כשהבעלים בסיוע בתי הדין סוחטים מהנשים את הוויתור על הדירה, בניגוד לחוק שלא מאפשר לה לוותר על זכותה לדיור".

 

"הצעת החוק תמנע סחר בזכות לדיור ציבורי וסחיטת נשים מהשכבות החלשות ביותר כתנאי למתן גט", אמרה יו"ר הוועדה ח"כ ציפי חוטובלי (ליכוד), "החוק ייתן לנשים אלו את הכוח להתנגד לנישולן מהדירות ולסחיטת ה'פיצויים' לבעל שכביכול ויתר על דירה שמעולם לא הייתה שלו".

 

"החוק יהיה בשורה במיוחד לנשים שנפלו קרבן לאלימות של בני זוגן", אמרה מגישת החוק ח"כ אברהם-בלילא לאחר אישורו בוועדה. "לאותן נשים יעניק החוק את הביטחון שהן לא צריכות להישאר עם בן הזוג ולסבול את האלימות שלו כלפיהן, אלא הן יכולות לצאת מהבית ללא חשש שיאבדו את זכויותיהן בדיור הציבורי".

 

החוק יעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בימים הקרובים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים