שתף קטע נבחר
 

טען כי הורד ממטוס בשל מוצאו - תביעתו נדחתה

רופא שביקש לטוס לאיטליה תבע את חברת ישראייר בטענה כי הורד מהטיסה בגלל היותו ערבי. ישראייר טענה כי הנוסע הורד מאחר ועלה למטוס עם משקל עודף לאחר שהתבקש לא לעשות כן. בית המשפט קבע כי אין לתביעה בסיס

אזרח ישראלי שהינו רופא המתגורר ועובד רוב ימות השנה בוורונה שבאיטליה הגיש לאחרונה תביעה: באחת הפעמים בהן ביקש לחזור לאיטליה לאחר ביקור בארץ באמצעות חברת ישראייר, התברר לאחר שקילת חלק מהכבודה, כי היא נושאת משקל עודף.

 

על מטוסים ותביעות נוספות:

 

לטענת התובע, במזוודה אותה נשא היה משקל עודף של 4 ק"ג בלבד, כאשר לטענתו מדובר בדבר שגרתי עליו נהוג לוותר, והוא עלה למטוס ללא כל עימות או ויכוח, אולם כעבור זמן מה עלו למטוס כמה אנשים, בהם שני שוטרים, ובהוראת קברניט המטוס, ביקשו ממנו לרדת מהטיסה.

 

בתביעה שהגיש לבית משפט השלום בתל-אביב, דרש התובע פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו עקב הורדתו מהמטוס, כאשר לטענתו, הוא הורד מהמטוס עקב היותו ערבי ומחמת אפליה פסולה.

 

ישראייר טענה כי התובע הגיע לדלפק הבידוק עם מזוודות במשקל עודף אותו סירב לשלם, ולאחר דין ודברים, סוכם לבסוף כי הוא יעלה למטוס ללא כבודת יד תמורת ויתור על גביית התשלום בגין משקל עודף, אולם לאחר תום הבידוק התברר כי התובע ריכז את כל תכולת מזוודותיו במזוודה אחת אותה לקח לשער העלייה למטוס ככבודת יד.

 

החברה טענה, כי משהבחין בכך דייל הקרקע בשער העלייה למטוס, והזכיר לו כי התחייב שלא להעלות את הכבודה, התפרץ התובע והודיע כי יעלה למטוס, תלש את ספח כרטיס העלייה, תחב את השובר הנותר לידי הדיילת, עבר בשער העלייה והתקדם במהירות ב"שרוול" לכיוון דלת הכניסה למטוס, כשהוא מתעלם מניסיונות להניאו ממעשיו. בעקבות אירועים אלה, טענה ישראייר, החליט הקברניט להוריד את התובע מהמטוס עקב חשש כי יגרום לשיבוש הסדר והמשמעת בטיסה.

 

גם רופא צריך להוכיח את תביעתו

השופטת יעל הניג דחתה את התביעה, לאחר שקבעה כי אמנם התובע התנהג בצורה שאינה ראויה, אך לא היתה הצדקה להורידו מהמטוס. עם זאת, דחתה השופטת את התביעה לאחר שקבעה כי לישראייר חסינות על פי חוק.

 

השופטת העדיפה את גרסת ישראייר להתרחשויות על פני גרסת התובע, לאחר שקבעה כי גרסתו מצומצמת ו"מעגלת פינות", כאשר בין היתר הוא לא התייחס לאינטרקציה ספציפית עם אנשי השדה. רק בחקירתו הנגדית גילה לראשונה כי ניהל דיאלוג עם הדיילת בדלפק הבידוק בעניין משקל עודף, טען כי הצליח להשיג טיסה חלופית רק כעבור ארבעה ימים למרות שהוכח כי למעשה טס עוד באותו יום, ועוד.

 

"...גם רופא צריך להוכיח את תביעתו ככל תובע אחר ואינו זוכה ל'הנחות' מעצם עיסוקו", כתבה השופטת, ופסקה כי התובע לא הוכיח כי הורד מהטיסה עקב היותו ערבי.

 

לעניין הסמכות להוריד אדם מהטיסה, קבעה השופטת כי יש לפרש את האמצעים השונים שהוקנו בחוקי הטיס לשם הגנה על בטחון הציבור באופן מידתי לאור פגיעתם בזכויות יסוד, וכי יש לגבש קווים ברורים יותר לאופן הפעלת שיקול הדעת בהחלטה למנוע מנוסע את הטיסה.

 

ניסה "לתחמן" אבל לא היה אלים  

לגופו של עניין נקבע, כי התובע ניסה "לתחמן" את צוות הקרקע על מנת להעלות לטיסה משקל עודף ללא תשלום ואף נהג בכוחנות כאשר הגיע לשער העלייה למטוס, תלש לעצמו את שובר הכרטיס, ברח מהצוות והושיב את עצמו בתוך המטוס, אולם לא הפעיל אלימות.

 

"התנהלות זו יש לגנות ויש להוקיע. אך אלימות - אין בה" כתבה השופטת, והוסיפה כי ייתכן ודרישה תקיפה של בעל סמכות מהתובע לרדת מהמטוס, להסביר את עצמו, לשקול את כבודת היד שלו ולשלם עבורה או לוותר עליה, הייתה יכולה לפתור את העניין, אך הדבר לא נעשה, ומשכך, הפעילה ישראייר שיקול דעת מוטעה העולה כדי רשלנות.

 

עם זאת, נקבע כי בהתאם לחוק, ומשלא פעלו הקברניט ואנשי הצוות במזיד כלפי התובע, הרי שעומדת לישראייר חסינות ומשכך דין התביעה להדחות. לאור דחיית התביעה, חויב התובע לשלם הוצאות ושכר טרחת עו"ד של 4,000 שקל.

 

לקריאת פסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין" - www.psakdin.co.il

פורסם לראשונה 23/11/2011 23:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים