שתף קטע נבחר
 

מחפשות חתן: על בחירות אקדמאיות של רווקות

מדוע יש פחות סטודנטיות בחוגים לטכנולוגיה ומתמטיקה, ומה הקשר בין סקס אפיל לבחירה במקצועות שנחשבים "נשיים" מבחינה תרבותית? רחלי לנגפורד על האמונה העתיקה, לפיה נשים חכמות מאיימות על המין הגברי

במהלך לימודי לתואר ראשון במדעי המוח בבר אילן, נחשפתי לראשונה למושג "מדעי הדשא". הסטודנטים בחוג "מדעי הדשא" תמיד רווקים, תמיד יושבים לפטפט על הדשא מחוץ לקפיטריה או ליד שולחן באוויר הפתוח, וכמעט תמיד במטרה לראות ולהיראות, בעיקר להיראות לבני המין השני.

 

יחסים באקדמיה:

קורס אקדמי בחיבוקים ונשיקות? למה לא  

הן תמיד פוסלות אותי כי אין לי תואר אקדמי

יופי שעשית תואר באוניברסיטה, אבל מתי תלדי?

מדברים על יחסים גם בפייסבוק שלנו

 

כל החתיכים לומדים כלכלה

במילים אחרות, הסטודנטים למדעי הדשא מחפשים בני זוג, ובונים על זה שהם יפגשו אותם באוניברסיטה. בקרב הסטודנטיות נפוץ גם המנהג לשבת ללמוד למבחנים בספרייה לכלכלה. לשאלתי מדוע הן בוחרות את הספרייה הרועשת ביותר באוניברסיטה, הן הרימו מבט משתאה שאמר: "לא ידעת שכל החתיכים לומדים כלכלה?"

 

 

אז הלכתי ובדקתי. אחוז הגברים במחלקה לכלכלה הרקיע שחקים, בעוד אחוז הבנות שאף מטה. חקרתי עוד ומצאתי שאת הסטודנטיות מוצאים הבנים בפקולטות לביולוגיה, חינוך, ייעוץ או עבודה סוציאלית.

 

לא פעם ולא פעמיים שמעתי את המשפט: "להיכנס לאוניברסיטה נשוי זה כמו להיכנס למסעדה שבע", כאילו התעודה הניתנת בסוף שלוש שנות הלימוד היא בצורת טבעת זהב, ולא בצורת נייר שאמורים לתלות על הקיר.

 

סקס אפיל כמכשול אקדמי

מחקר מאוגוסט האחרון (2011) מצא שרצונן של נשים להיות מושכות רומנטית, מרחיק אותן ממקצועות אקדמאים מסוימים, ובעיקר ממקצועות הקשורים בטכנולוגיה, הנדסה, פיסיקה ומתמטיקה. בשנת 2005, לורנס סאמרס, אז – נשיא אוניברסיטת הארוורד, חולל מהומה עולמית כשטען שלנשים ישנה יכולת מוחית מופחתת בכל הקשור במקצועות טכנולוגים וחישוביים, והוא ביסס את דעתו על העובדה שאכן, ישנם יותר גברים מאשר נשים במקצועות הללו.

 

שני פסיכולוגים, סטפן קאסי ו- וונדי וויליאם מאוניברסיטת קורנל, פסקו נחרצות באוקטובר 2010, לאחר מחקר מעמיק בנושא, שמיעוט הנשים במקצועות הללו הוא תוצאה של בחירתן האישית בלבד, שאינה מעידה על שום הבדל ביכולות השכליות שלהן.

 

קאסי וויליאם מצאו במחקרם שגם התירוץ על אפליה חברתית כבר אינו קיים. למעשה, הם מצאו שלנשים סיכויים גבוהים יותר לקבל הצעות עבודה בתחומי הטכנולוגיה והחישוביות. הם טענו, כאמור, שהבחירה של נשים היא זו שגורמת להן להתרחק ממקצועות אלו.

 

מדוע הן בוחרות שלא ללכת ללמוד את המקצועות הללו, אתם שואלים? ובכן, זה לא שנשים פחות חכמות, הן פשוט רוצות להיות נשיות ומושכות, ומסתבר שהן חושבות שהטכנולוגיה האקדמאית מורידה להן את הסקס-אפיל. לחילופין, הן מעדיפות ביולוגיה, מדעי החברה, אמנות, שפות או חינוך - שנחשבים למקצועות נשיים יותר, לכאורה.

 

אצל גברים תופעה זו לא קיימת - גברים שעובדים במקצועות שנחשבים בחברה פחות "גבריים", לא מרגישים איום רומנטי מצד החברה, ולפי המחקר, לא דואגים מפגיעה או ירידה ב"מד המאצ'איזם האישי".

 

אמנות עדיפה על טכנולוגיה? סטודנטית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אמנות עדיפה על טכנולוגיה? סטודנטית(צילום: shutterstock)

 

הרומנטי מול האינטלקטואלי

במאמר שפורסם ב- Personality and Social Psychology Bulletin נטען שהמטרות הרומנטיות-קרייריסטיות הללו מעוצבות בידי הסביבה או בידי בחירה אישית, אולם כאשר קיימים בסביבה רמזים רומנטיים, נשים מדווחות על הרבה פחות עניין במתמטיקה וטכנולוגיה.

 

אחת הסיבות לכך היא העובדה שמקצועות מהתחום הזה שנחשב היה זמן רב לאוטוריטה של העולם הגברי, מתנגשים עם מה שמכתיבות הנורמות החברתיות לנשים שרוצות להפגין נשיות וסקס-אפיל.

 

במחקר שביצעה פרופסור לורה פארק, לקחו 350 נשים וגברים שהתבקשו לצפות בתמונות בעלות אופי רומנטי (תמונות של שקיעה על הים, זוגות מתחבקים וכו'), אופי אינטלקטואלי (ספריות, ספרים, משקפי קריאה) או אופי חברי ניטראלי (התבקשו לספר על ביקור של חבר מרחוק). אחר כך, נשאלו הנחקרים אילו מקצועות היו בוחרים ללמוד באוניברסיטה, ועד כמה הם מעוניינים או לא מעוניינים במקצועות מתמטיים וטכנולוגים.

 

התוצאות הראו שנשים שנחשפו לרמזים הרומנטיים, דיווחו בשאלון על גישה פחות חיובית כלפי המקצועות החישוביים. אותן נשים העידו על עצמן שלא היו בוחרות להתמקד בנושאים אלו כנושאים אפשריים לתואר האקדמי שלהן. ההעדפות הללו לא התרחשו כאשר נשים אלו נחשפו לרמזים האקדמאים או לרמזים חברתיים ניטראליים.

 

בשלב הבא גייסו החוקרים נשים שהיו מעוניינות בהתקדמות אקדמאית או קרייריסטית בתחום החישובי-טכנולוגי, וביקשו מהן לענות על שאלון אלקטרוני, כל לילה למשך 21 לילות. בשאלון היו הצהרות מפורשות כגון: "היום ניסיתי להיות נחשקת מבחינה רומנטית"; דיווח על פעילויות בעלות אופי מסוים, כגון: "היום שלחתי מייל למישהו שאני מעוניינת בו רומנטית", או "היום עשיתי את שיעורי הבית במתמטיקה". בנוסף, כלל השאלון דיווחים על תחושות, כגון: "היום הרגשתי נחשקת ואטרקטיבית".

 

התוצאות הראו שבימים בהם ליווה הנושא הרומנטי את יומן של נשים, הן נטו לעסוק פחות בפעילויות הקשורות בחישוביות ומתמטיקה. בנוסף, השאיפות והפעולות בנושאים רומנטיים ביום מסוים, ניבאו עד כמה אישה תרגיש נחשקת ביום שלמחרת.

 

זהירות, את חכמה מדי בשבילם

על אף כל זאת, נשים רבות מסתובבות היום במסדרונות המחלקה למתמטיקה, הנדסה, פיזיקה ועוד. יחד עם זאת, עדיין טבועה בנו – נשים וגברים כאחד, מוסכמה אבולוציונית עתיקה שלפעמים מזדחלת במעלה מוחנו, ומזכירה לנו לכאורה ש"לנשים אסור להיות יותר חכמות מהגברים שלהן".

 

 

אולי אף אחד לא ממש רוצה להודות בכך, אבל יש גברים שעדיין מרגישים מאוימים ליד אישה חכמה מידי, ויש סבתות שעדיין מזכירות לנכדותיהן לא לרוץ מהר מידי עם תארי האוניברסיטה כי "מי ייקח אותך?". גם אני עברתי את זה פעם, תוך דהירה בשבילי האוניברסיטה, באופוריה של מכור לידע שתר אחר ההרצאה החדשה שתדליק אותו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים