דת וכסף: מה יעשו האחים המוסלמים במצרים?
נא להכיר: ח'יירת שאטר, המוח הכלכלי של תנועת האחים המוסלמים במצרים, אשר צפויה להפוך לכוח הפוליטי החזק במדינה. במסר מרגיע למשקיעים הוא מסמן כי מצרים לא תבצע פנייה מהירה לכלכלה איסלאמית האוסרת על גביית ריבית, ומבטיח: השוק החופשי יימשך, התיירות לא תיפגע
- לקריאת כתבות נוספות של דורון פסקין
המרקם הפוליטי במצרים הולך ומשתנה: הדעה הרווחת היא שבסופו של תהליך, לא בהכרח בבחירות הקרובות אלא בשנים הקרובות, יהפכו האחים המוסלמים לכוח הפוליטי המשמעותי אצל שכנתנו הדרומית, אחרי שנות הדיכוי תחת משטר חוסני מובארק וקודמיו.
המהפכה המצרית - כותרות אחרונות ב-ynet:
חשש ישראלי: "המוסלמים במצרים למדו מארדואן"
"יורים עלינו כמו ישראל על הפלסטינים בעזה"
הבעיה העיקרית של מצרים כיום, היא שהכלכלה שלה לא מחכה. בכל יום שעובר מצרים שוקעת עוד ועוד בתוך הבוץ. האבטלה בקרב הצעירים (29-18) מוערכת כיום בלמעלה מ-20%, הלירה מאבדת מכוחה והגרעון התקציבי הולך וגדל. המשק המצרי דורש קבלת החלטות וניהול באופן מיידי, אך לא ברור אם כרגע יש מי שיכול לעשות זאת.
הקלפים כאמור נטרפו ועתה מצפה מצרים לבשורה כלכלית חדשה. גם קהילת העסקים המערבית ממתינה לראות לאיזה כיוון כלכלי תפנה מצרים החדשה בשנים הקרובות. נראה כי חלק מהתשובות מצויות בידיו של האיש מספר 2 בתנועת האחים המוסלמים, ומי שנחשב לאסטראטג הראשי שלה, ח'יירת שאטר.
ח'יירת שאטר
שאטר (בן 61), שמשמעות שמו היא חכם ושקדן, הוא אב ל-10 ילדים וסב ל-10 נכדים. מדובר במהנדס בעל תואר בלימודי האיסלאם וכן תואר במינהל עסקים. שאטר הצטרף לאחים המוסלמים בגיל צעיר ובשנת 1968 כבר היה בין המפגינים נגד שלטונו של גמאל עבד אל נאצר לאחר התבוסה במלחמת ששת הימים.
מאז נסללה דרכו של שאטר אל הצמרת. פועלו של האיש לא נעלם מעיני המודיעין המצרי והוא יצא ונכנס מבתי הכלא בתקופת מובארק. בחודש מרס האחרון שוחרר מהכלא אחרי שבע שנות מאסר. שאטר הוא הדוגמה לאיסלאמיסט המודרני. יש לו דף בפייסבוק ואתר אינטרנט המתעד כל אמירה שלו.
גדולתו של שאטר מתבטאת ביכולתו לגיוס כספים. הוא נחשב למממן הראשי של תנועת האחים המוסלמים ולמפעלם הכלכלי. בנוסף, מדובר באיש עסקים מצליח. במשך השנים הקים שאטר אימפריה כלכלית עם חברות בתחומי ייצור שונים וכן חברות טכנולוגיה. ההערכות הן כי חברותיו של שאטר מעסיקות כ-3,000 מצרים. הוא מהווה עוף חריג בתנועת האחים המוסלמים, שכן משטר מובארק עשה הכל כדי לדחוק את תומכי התנועה לשולי הכלכלה.
מנהלי הקרנות הוקסמו
על חשיבותו של האיש ניתן ללמוד ממה שהתרחש רק לפני שבועות אחדים. הקבוצה הפיננסית המובילה במצרים "אי. אף. ג'י. הרמס" ארגנה ל-12 מנהלי קרנות השקעה זרות מפגש מיוחד עם שאטר במשרדיו שבפאתי קהיר. אותם מנהלי קרנות רצו לשמוע ממקור ראשון להיכן נושבת הרוח מבחינה כלכלית ומה עתיד ההשקעות במצרים. לפי הדיווחים לאחר הפגישה, הם יצאו מרוצים ומוקסמים מהאיש ומדעותיו בתחום הפיננסי.
לפי המשתתפים בכנס, המסר של שאטר היה מרגיע. כלכלת השוק החופשי במצרים תימשך וכך גם התיירות החופשית המהווה אבן יסוד במשק המצרי עם כ-12.5 מיליארד דולר הכנסות בשנה שעברה. שאטר הבטיח כי הבורסה המצרית תמשיך לפעול והצהיר כי הוא מעוניין למשוך השקעות בתחום הטכנולוגיה.
האחים רוצים צדק חברתי
שאטר הוא פרגמטיסט ולהבדיל מאחרים באחים המוסלמים הוא אינו מפזר סיסמאות. "אנחנו חלק מהקהילה הבינלאומית על כל הכללים שלה ואיננו יכולים לבודד את עצמנו", הוא הצהיר באחד מראיונותיו האחרונים. בכך הפיג שאטר חששות על כך שמצרים תפנה עורף למערב ותבצע פנייה מהירה לעבר מה שמכונה כלכלה איסלאמית או בנקאות איסלאמית כחלק מקריאת התגר על המערב.
לפי רבים, כלכלה איסלאמית היא יותר "טרנד" מאשר משנה כלכלית סדורה. בכל אופן, היא כוללת מרכיב חשוב של איסור ריבית, מס צדקה (זכאת) ובאופן עקרוני שמירה על אורח חיים צנוע ולא ראוותני וכזה שדואג לחלשים בחברה. צדק חברתי נוכח האחים המוסלמים.
אולם גם שאטר יודע, וכך אומרים מי שפגשו אותו, כי העתיד של מצרים מבחינה כלכלית ידרוש החלטות כואבות. הוא, כמו שאר הכלכלנים, מבינים כי מצרים לא תוכל להמשיך להוציא בכל שנה כ-16 מיליארד דולר על סובסידיות. במצרים של היום ספק אם מישהו יכול לקבל החלטות כלכליות שכאלה, מבלי לראות את ההמונים שוב ברחובות.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il