שתף קטע נבחר

מש' הבריאות מזהיר: קרינה מסרטנת מ-CT וצנתור

חוזר של משרד הבריאות שהופץ היום מגלה את כמות הקרינה העצומה בצילומי CT, צנתור ומיפוי לב. קבוצות הסיכון העיקריות: תינוקות וילדים, קשישים ונשים בהריון. במשרד קוראים: לצמצם לבדיקות ההכרחיות, ולהעדיף אקו לב ו-MRI

צילומי רנטגן עלולים לסכן את חייכם: משרד הבריאות מזהיר היום (ה') כי צילומי הדמיה רבים ובהם CT, צנתורים ומיפוי לב מגבירים דרמטית את הסיכון לפתח גידולים ממאירים. קבוצות הסיכון העיקריות הן תינוקות, ילדים, קשישים ונשים בהריון. בחוזר מנכ"ל מיוחד שנשלח היום לרופאים, קורא המשרד לצמצם את הבדיקות להכרחיות בלבד לאור הסכנה.

 

מספר הבדיקות האבחנתיות הרדיולוגיות המשתמשות בקרינת רנטגן הולכת וגדלה בשנים האחרונות. הבדיקות אמנם מסייעות באבחון מוקדם ומצילות חיים, אולם לא אחת נשלחים החולים לבדיקה ללא הצדקה רפואית, בזמן שהקרינה העצומה הנפלטת ממכשירי הרנטגן מסכנת את חיי המטופל ומגבירה משמעותית את הסיכון לפתח גידולים סרטניים.

 

הסכנות ברנטגן - מחקרים נוספים:

 

על פי נתוני משרד הבריאות, הסיכוי לפתח מחלה ממארת בעקבות חשיפה לקרינת הרנטגן עולה ככל שהגיל נמוך יותר, ובעבר המליצו שם  להימנע מרנטגן ו-CT בילדים. במשרד אומרים כי נתוני התחלואה מסרטן ובדיקות ההדמיה הרבות עלולים להיות קשורים אלה באלה, ולהצביע על עשרות חולים שלקו בסרטן כתוצאה מחשיפה לקרינת הרנטגן.

 

בחוזר מציין משרד הבריאות את כלל בדיקות הרנטגן האבחנתיות, ומספר חולי הסרטן הצפויים על כל אלף איש. למשל, בראש טבלת הסיכון נמצא מיפוי לב עם חומר הניגוד "תליום": בדיקה זו פולטת קרינה ברמה כזו שעלולה לגרום לשניים עד שלושה מקרי סרטן לכל אלף איש. בדיקה זו שוות ערך מבחינת הקרינה לכ-1,500 צילומי חזה.

 

בדיקות צנתור הלב מסוכנות אף הן, ועלולות להביא לעד שלושה מקרי סרטן לכל אלף איש. בדיקה זו שוות ערך אף היא לכ-1,500 צילומי חזה. גם בדיקות ה-CT השונות עלולות להביא לעד שני חולי סרטן לכל אלף איש, והן שוות ערך לכ-100 עד 1,000 צילומי רנטגן.

 

הבדיקה הבטוחה ביותר היא צילום חזה הפולטת את הקרינה הנמוכה ביותר. הסיכון לממאירות לכל אלף איש מצילום בית חזה עומד על 0.002 מקרים בלבד.

 

בעקבות הממצאים קורא ד"ר חזי לוי, ראש מינהל הרפואה במשרד הבריאות, לצמצם את מספר בדיקות ההדמיה לאלה הנחוצות, ובמידת הצורך להעדיף בדיקת אקו במאמץ או MRI. על הרופאים, קובע המשרד, להסביר לנבדק את הסיכונים שבבדיקה ואת יתרונותיה. עוד מזהיר המשרד כי הסיכון לגידולים סרטניים פוחת אמנם עם הגיל, אך מצטבר ככל שמתבצעות יותר בדיקות רנטגן.

 


קרינה בבדיקות הדמיה

קרינה בבדיקות הדמיה
הבדיקה הערכת הסיכון לממאירות (לאלף איש) כמות קרינה בהשוואה לצילום חזה
צילום בית חזה 0.002 1
ממוגרפיה 0.04 20
CT ראש 0.5-0.7 250-350
CT חזה 0.2-0.3 100-150
CT בטן ואגן 0.8-1.4 400-700
CT של העורקים הכליליים 0.5-2 250-1,000
צנתור אבחנתי לב וכלי דם 1-2 500-1,000
צנתור לב וכלי דם אבחנתי וטיפולי 2-3 1,000-1,500
מיפוי לב עם Tc Sestamibi 0.8 400
מיפוי לב עם תליום 2-3 1,000-1,500

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא אחת נשלחים החולים לבדיקה ללא הצדקה רפואית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים