באתר של חמינאי: כל תרחישי המלחמה באיראן
בצעד חריג פרסם האתר הרשמי של המנהיג העליון מאמר פרשנות מפורט: תקיפת מתקני הגרעין מורכבת מדי, המודיעין של המערב לא מספיק וטהרן עשויה להשתמש בהונאה אסטרטגית. "ידיעות אחרונות": ישראל קיבלה סוללה חדשה של טילי פטריוט
מה חושבים בטהרן על אפשרות של מלחמה? לצד כל האיומים והאזהרות שנועדו להרתיע את ישראל וארצות-הברית שלא לתקוף את מתקני הגרעין של איראן, פורסם השבוע בצעד חריג מאמר פרשנות באתר הרשמי של המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, ובו פירוט של שלושת תרחישי המלחמה האפשריים נגד איראן. בתוך כך, "ידיעות אחרונות" פרסם הבוקר (יום ו') כי ישראל קיבלה בחשאי סוללת טילי "פטריוט" חדשה, ובצה"ל אמרו שאין קשר לנושא האיראני.
איראן בדרך לפצצה - כל הכתבות והפרשנויות בעמוד מיוחד
כותרות אחרונות על איראן ב-ynet:
נתניהו: לא בטוח שסנקציות על איראן יספיקו
הלווין חושף: איראן מסתירה פעילות באתר גרעין
צרפת תפסיק לייבא נפט מאיראן באופן חד-צדדי
חשיבות המאמר נובעת בעיקר בשל העובדה כי פורסם באתר של חמינאי, ומשקף את דעותיו והשקפותיו של בעל המילה האחרונה ברבופליקה האיסלאמית. המאמר, שנכתב על-ידי ד"ר אמיר מוחביאן, פרשן פוליטי בכיר באיראן המזוהה עם שלטון האייתוללות, מעריך כי קיימים שלושה תרחישים סבירים למלחמה בהובלת ארצות-הברית וישראל:
1. מלחמת התשה כוללת המשלבת תקיפה אווירית וכוחות יבשתיים.
2. מלחמה מוגבלת שנועדה להיות הקדמה לפעולות מדיניות. מלחמה זו כוללת פעולה נגד מרכזי השליטה של המשטר האיראני. במקרה הטוב המלחמה תוביל לקריסת המשטר, ובמקרה הגרוע תגרום לאיראן להיכנע בשולחן המשא ומתן.
3. מלחמה נקודתית במטרה לשלול מהמשטר יכולת התקפית, במיוחד נגד המשטר הציוני.
הפרשן האיראני מעריך כי הסבירות לתרחיש הראשון קלושה, בין היתר בשל העובדה כי "היכולת של מדינות המערב להוציא לפועל מבצע מורכב כל כך מוגבלת וכמעט בלתי אפשרית". הוא הוסיף כי מלחמה נגד איראן תוביל להשלכות גיאו-פוליטיות וגיאו-אסטרטגיות מרחיקות לכת על מאזן הכוחות הבינלאומי, שיאיימו על מעמדן של רוסיה וסין ויחייבו אותן להגיב.
במאמר, שבו שולבה תמונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה"ב, ברק אובמה, כשהם מסתודדים, ציין הפרשן האיראני גם את הבחירות לנשיאות בארה"ב, ואת העובדה שלמערב אין מספיק מודיעין על איראן. לנוכח כל אלה, מעריך מוחביאן, הסיכויים למלחמה כוללת נגד איראן שואפים לאפס.
גם באשר לתרחיש השני מעלה הפרשן האיראני בעיות מרכזיות: המשטר האיראני ערוך למתקפה על מוקדי הכוח שלו, התגובות של המשטר עלולות להיות בלתי צפויות, מתקפה עלולה להפוך את המשטר לקיצוני יותר ותעודד אותו להבעיר אש בכל המזרח התיכון, מה שיסכן את מדינות ערב.
לדבריו, לא סביר שמדינות אירופה, שלהן קשרים כלכליים טובים עם איראן, יהיו מוכנות להשתתף "במשחק המסוכן" של ארצות-הברית למען האינטרסים של וושינגטון. הוא הוסיף כי "איראן עלולה להשתמש בהונאה אסטרטגית ולפעול בחשאי בניגוד להתנהלותה במשא ומתן, וגם אם המשטר ייכנע ויחתום על הסכם להשעיית תוכנית הגרעין, אין כל ערבות לכך שהעם האיראני לא ידחה הסכם כזה".
"מלחמה נקודתית עלולה להתפתח למלחמה אזורית"
מוחביאן מעריך כי התרחיש השלישי הוא הסביר ביותר מבין שלושת התרחישים, אך גם מימושו של תרחיש זה הוא בעל סבירות נמוכה.
הוא מציין שגם התרחיש הזה מורכב לביצוע. לא ניתן לתקוף את כל מתקני הגרעין במדינה בשל גודלה. מלחמה נקודתית עלולה להתפתח למלחמה אזורית. תקיפת הכור בבושהר, למשל, עלולה לגרום לתוצאות אקולוגיות קשות עבור האזור, מתקפה נגד מתקני גרעין מסוימים, לא תוביל להשבתת היכולת המדעית הגרעינית של איראן.
בסיכומו של המאמר, נדרש הפרשן האיראני הבכיר לשאלה מדוע, אם הסבירות למלחמה נמוכה, ממשיך המערב "לא להוריד אף אופציה מהשולחן".
לדברי ד"ר מוחביאן, העלאת האופציה הצבאית על-ידי ארצות-הברית נועדה להשיג מספר מטרות:
לבחון את התגובה האיראנית ואת מידת הלכידות בצמרת המשטר.
לגייס את תמיכת רוסיה וסין לסנקציות נגד איראן.
לעורר פחד בקרב מדינות ערב, במטרה לעודד אותן לרכוש נשק מארה"ב.
לאלץ את איראן להסכים לויתורים מדיניים, כגון: הפסקת התמיכה בחיזבאללה או בסוריה ובלימת השפעתו של "האביב הערבי".
אחרי 8 שנים: סוללת פטריוט חדשה
בינתיים, נראה שגם ישראל נערכים לכל האפשרויות. "ידיעות אחרונות" מפרסם הבוקר כי "מדינה ידידותית" העבירה לישראל בחשאי בשבועות האחרונים סוללת טילי פטריוט נגד מטוסים, שמשמשים גם כהגנה מטילים.
הסוללה החדשה הגיעה לנמל אשדוד, זאת לאחר שהפעם הקודמת שבה קיבל חיל האוויר סוללת פטריוט הייתה לפני שמונה שנים. עם זאת, בצה"ל טוענים כי אין קשר בין המשלוח הנוכחי לבין הדיבורים על אפשרות של תקיפת מתקני הגרעין באיראן.
Read this article in English