שתף קטע נבחר

 

הבחירות במרוקו: האיסלאמים טוענים לניצחון

למרות שתוצאות הבחירות יפורסמו רק במהלך השבת, כבר בשעות הלילה הכריזו אנשי מפלגת הצדק והפיתוח על ניצחונם בבחירות. כמו במדינה השכנה תוניסיה, נראה שרוב המצביעים תמכו בקו איסלאמי מתון, המשפיע על הכלכלה ומסייע לעניים, אך לא מציב קוד מוסרי נוקשה

הולכים בעקבות תוניסיה: מפלגת הצדק והפיתוח של מרוקו, שמובילה קו פרו-מוסלמי מתון, הודיעה הלילה (שבת) כי ניצחה בבחירות לפרלמנט שנערכו אתמול במדינה, לראשונה מאז אישור החוקה החדשה לפני כמה חודשים בעקבות "האביב הערבי". המפלגה שזוכה לתמיכה רחבה בקרב המעמדות המוחלשים כלכלית במרוקו היא השנייה מסוגה שתוביל את אחת ממדינות ערב שבצפון אפריקה, ולמעשה היא הולכת בעקבות שכנתה - תוניסיה - בה זכו המוסלמים המתונים גם כן בשליטה בפרלמנט.

 

עוד חדשות מהעולם:

 

"לפי הדיווחים שקיבלנו מנציגינו בקלפיות בכל המדינה, אנחנו המנצחים. זכינו ברוב הקולות ברבאט, בקזבלנקה, בטנג'יר ועוד", אמר לחסן דאודי, מספר 2 במפלגה. עד כה, אף גורם רשמי במרוקו לא אישר ולא הכחיש את הודעתו של דאודי והתוצאות הרשמיות צפויות להתפרסם במהלך היום. עם זאת, המפלגה השואפת לקדם מדיניות כלכלית ברוח האיסלאם, ללא אכיפת קוד מוסרי נוקשה, תיאלץ לגבש קואליציה עם מפלגות אחרות בפרלמנט במרוקו.

  

הפגנה בעד הרפורמות בשלטון במרוקו (ארכיון) (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בעד הרפורמות בשלטון במרוקו (ארכיון)(צילום: AP)

 

מלך מרוקו הוביל את הרפורמה בחוקה החדשה במדינה, במטרה למנוע התקוממות עממית כמו זו שהפילה את מנהיגי תוניסיה, לוב, מצרים ותימן. לפי החוקה החדשה, הממשלה זוכה ליותר סמכויות מבעבר, אם כי בידי המלך נותרה סמכות הקביעה הסופית בתחומי הכלכלה, הביטחון והדת.

 

כ-13.6 מיליון איש מתוך 33 מיליון אזרחי מרוקו נרשמו בספר הבוחרים של המדינה, וכ-45% מהם השתתפו בבחירות שנערכו בפעם התשיעית מאז זכתה מרוקו לעצמאות מהכיבוש הצרפתי ב-1956. מדובר בשיפור משמעותי במעורבות האזרחים בבחירות, שבשנת 2007 רק 37% מבעלי זכות הבחירה הצביעו בהן.

 

ככל הנראה, המירוץ יוכרע בין מפלגת הצדק והפיתוח, לבין המפלגה הליברלית, המקורבת לארמון המלוכה.

מוסטפה אל חלפי, חבר בלשכת המפלגה המוסלמית המתונה, אמר כי "עלינו לחכות לתוצאות הסופיות, כי היו הרבה מקרי זיוף של הצבעות. אנחנו מקווים שזה לא יעלה לנו במה שאמור להיות ניצחון מוחץ למפלגתנו". 

 

דריס יזאמי, ראש המועצה הלאומית לזכויות אדם, אמר לאחת מתחנות הרדיו במדינה כי משקיפי המועצה תיעדו הפרות של חוקי הבחירות, כולל נסיונות לקנות קולות מצביעים באמצעות חלוקת מזון. עם זאת, לדבריו "זה לא במספרים שעשויים להטות את הכף לגבי כלל ההצבעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה במרוקו בעד המשך הרפורמות במדינה (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים