שתף קטע נבחר

 

נתניהו: מתנגד להצעה להגביל עתירות לבג"ץ

ערב לפני הדיון בהצעה שנועדה להצר את צעדיהם של ארגוני השמאל, הבהיר ראש הממשלה כי יתנגד לכל חוק שעלול לפגוע בעצמאות בתי המשפט בישראל. ח"כ דנון: הדלת פתוחה לכל מי שלא מקבל את עמדת הרוב בליכוד

האם הממשלה תתייצב בעד הצעת חוק המגבילה את העתירות לבג"ץ? זרם הצעות החוק העוסקות בדמותו של בית המשפט העליון ובפעילות ארגוני השמאל יימשך מחר (יום א') ביתר שאת, שעה שההצעה להגביל את עתירות השמאל לבג"ץ תעלה על שולחנה של ועדת השרים לענייני חקיקה. הערב, הבהיר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי הוא מתנגד לחוק וטען כי יתנגד "לכל חוק שעלול לפגוע בעצמאות בתי המשפט בישראל".

 

הכנסת מול העליון - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

ההצעה, אותה יזמו חברי הכנסת דני דנון ויריב לוין (הליכוד), מבקשת להגביל את "העותרים הציבוריים" - עמותות וגופים המגישים עתירות נגד המדינה על אף שאינם נפגעים ישירים בתיק הנדון, אך נראה כי מטרתה הבסיסית היא להצר את צעדיהם של ארגוני השמאל.

 

ארכיון. דיון בבג"ץ. "להחליש את ישראל מבפנים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ארכיון. דיון בבג"ץ. "להחליש את ישראל מבפנים"(צילום: גיל יוחנן)
 

חברי הכנסת מבקשים להגביל את העמותות וליצור מצב שבו יוכלו לעתור לבג"ץ רק בשיתוף הנפגע הישיר. הסייגים הנוספים שמגדירה הצעת החוק: על העותר הציבורי להיות ארגון שפועל בישראל, על העתירה להיות "בעלת אופי חוקתי הנוגע לכלל הציבור". בנוסף, יידרש העותר להציג את סיכום התרומות שקיבל בשלוש השנים שקדמו לעתירה.

 

ההצעה מתווספת לשורת הצעות חוק ברוח דומה, שמתסיסות את הכנסת: חוק העמותות, המגביל מתן תרומות מגופים בינלאומיים ומדינות זרות לעמותות ישראליות, חוק מיסוי כספי העמותות בשיעור של 45% וכן חוקים נוספים שעסקו בדמותו של בית המשפט העליון - חוק גרוניס וחוק הוועדה למינוי שופטים. נתניהו עצמו גנז את חוק השימוע הפומבי למועמדי בית המשפט העליון.

 

דנון לשרים: עצרו את מבול העתירות

פרסום ההצעה עורר ביקורת חריפה מצד ארגוני השמאל שטענו כי משמעות ההצעה היא "סופו של בג"ץ". "יש כאן המשך של מסע הדה-לגיטימציה נגד הארגונים, שנועד גם לצמצם את הנושאים שמגיעים לבג"ץ ואת עצמאותו של בית המשפט", טענו נציגיהם.

 

לדברי לוין, "הצעת החוק באה להשיב לעקרון זכות העמידה את המעמד שהיה לו במשפט הישראלי לאורך שנים. ההצעה תשים סוף למצב האבסורדי בו גורמים זרים מתערבים בענייניה של מדינת ישראל ומציפים את מערכת המשפט בעתירות שכל תכליתן להחליש את ישראל מבפנים".

 

לעת עתה, מתנגדים להצעה אנשי משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין. ביום חמישי שלחה גם שרת החקלאות, אורית נוקד, מכתב לשר נאמן ובו ביקשה להסיר מסדר היום של הוועדה את הצעת החוק. במכתב הדגישה נוקד כי הצעה זו עומדת בסתירה להסכם הקואליציוני שנחתם עם מפלגת העצמאות.  

 

שרי הליכוד זכו לתמריץ מצד דנון, שאמר כי "לא נהפוך את הליכוד לסניף של קדימה. מי שעמדת הרוב בליכוד לא מקובלת עליו, שיסיק את המסקנות - הדלת פתוחה". לקראת הדיון מחר, ביקש דנון משרי הממשלה: ״ממשו את אחריותכם כהנהגה ימנית במדינת ישראל ותתמכו בחוק. חייבים לעצור את מבול העתירות שמשתק את בג"ץ ואת הממשלה".

 

יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, אמרה כי היא מתנגדת נחרצות להצעת החוק, "שנועדה לטרוק את דלת בית המשפט העליון בפרצופם של אזרחי ישראל וממי שמבקש צדק. בין אם תאושר בממשלה הצעת החוק ובין אם לאו - היא מייצגת את הסחף הלאומני-קיצוני שפשט על הליכוד ומחליש את ישראל ואת ערכיה. לסחף הזה חייבים לשים סוף".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ונאמן. התנגדות לפגיעה בעצמאות בתי המשפט
צילום: גיל יוחנן
מומלצים