תוחלת חיים של נשא HIV שמטופל בקוקטייל - 75 שנה
עוד הוכחה לכך שאיידס הפך למחלה כרונית: מחקר חדש המבוסס על חישובים מתמטיים מגלה כי נשאי HIV שמאובחנים זמן קצר לאחר שנדבקו ומקבלים את הטיפול המקסימלי בקוקטייל התרופות, יגיעו לתוחלת חיים של 75 שנים, שהיא זהה לתוחלת חייו של אדם מעשן
קוקטייל התרופות לאיידס לא רק מציל חיים, אלא גם מאריך אותם משמעותית: מחקר חדש המפורסם בכתב העת AIDS מגלה כי תוחלת חייו של נשא HIV המקבל טיפול תרופתי תוך זמן קצר מרגע האבחון דומה לזו של אדם מעשן, וקרובה לתוחלת החיים הממוצעת באוכלוסייה. עם זאת, נתון זה נכון רק כאשר ניתן לנשא טיפול מקסימלי במסגרתו עומדים לרשות הרופאים ארבעה סוגי קוקטיילים שונים. בישראל מממן סל הבריאות רק שניים מתוכם.
עוד על איידס:
10 מיתוסים על איידס שהגיע הזמן לנפץ
לראשונה: חולה נרפא מאיידס מהשתלת מוח עצם
גילוי מוקדם: תוחלת חיים עד גיל 75
מאז שנכנס הטיפול מעכב הנגיפים, הידוע בכינויו "הקוקטייל", השתפרה דרמטיתמרבית המחקרים שבוצעו עד כה וניסו להעריך מהי תוחלת החיים של נשאי HIV לא לקחו בחשבון את העובדה שהתרופות השתפרו עם הזמן, הביאו לעיכוב משמעותי בשכפול הנגיף, עיכוב שניתן להעריכו רק על פני תקופת זמן ארוכה.
במחקר החדש בנו החוקרים מודל ממוחשב המתבסס על חישובים אקראיים של תוחלת חייהם של גברים הומוסקסואליים נשאי HIV בגיל 30, אשר החלו טיפול בקוקטייל התרופות תוך זמן קצר מרגע ההדבקה.
התוצאות הראו כי תוחלת החיים הממוצעת של הנשאים המטופלים הגיעה ל-75 שנים, בדומה לזו של מעשני סיגריות. סיכון התמותה חמש שנים לאחר ההדבקה עומד על 2.3%, ולאחר עשר שנים על 5.2%.
עתה ביקשו החוקרים לחשב מהי תוחלת חייהם של נשאי HIV שלא נבדקו בזמן והחלו בטיפול רק כאשר הופיעו תסמיני המחלה. אז נמצא כי תוחלת החיים אצל אלה שקיבלו את הטיפול המקסימלי עומדת על 71.5 שנים.
חיסון לאיידס: רק בעוד זמן רב
"על אף שמדובר במחלה כרונית מורכבת שחלק מהשפעותיה עדיין אינן מוכרות למדע, זוהי בשורה חשובה", אומר יונתן קרני, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס. "אם עד כה היה ברור לכלל ציבור מהי חשיבותו של גילוי מוקדם בהקשר לסוגים שונים של סרטן או מחלות אחרות, המחקר הנוכחי מבהיר באופן חד-משמעי
מדוע כל אדם שעשה מין לא מוגן, חייב להיבדק ללא דיחוי. גילוי מוקדם של HIV יכול להבטיח תוחלת חיים כמעט רגילה ובנוסף לכך למנוע הדבקות חדשות. מסיבה זו אני קורא לכל מי שיש לו סיבה לחשוש, להגיע להיבדק ולהיפטר מהספק".
"כבר די הרבה שנים אנחנו מנבאים שתוחלת החיים של מי שמאובחן בזמן ומטופל בזמן דומה למי שמעשן", אומר ל-ynet ד"ר איציק לוי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מרפאת האיידס בתל השומר, "אבל זה וודאי לא אומר שלא צריך לפחד. למחלה יש עול כבד, החל מלקחת עד חמיה כדורים ביום, דרך תופעות הלוואי של הכדורים המגבירים את הסיכון למחלות לב, פגיעה במערכת העצבים ואוסטאופורוזיס, וכמובן את העול של הבדידות או הנידוי החברתי".
- האם יגיע היום בו ימצא חיסון למחלה?
"אני מאמין שכן, אבל זה ייקח עוד זמן רב", אומר ד"ר לוי. "הבעיה המרכזית היא שהנגיף הוא תחמן. הוא יודע לחמוק מהמנגנונים העיקריים של מערכת החיסון ובנוסף משתנה בצורה מאוד מהירה. הוא יודע ליצור 10 בתשיעית מוטציות ביום, כך שחיסון שמפותח כבר הופך ללא רלוונטי בשל הזנים הרבים החדשים שנוצרים. כך שהדרכים להתגונן הם להקפיד על מין בטוח ולהיבדק".