דליקטס ליד הבית: מעדניות ברחבי הארץ
תחת כל עץ רענן ברחבי הארץ צצים לאחרונה יצרנים קטנים של שלל מעדנים ומאכלי גורמה. שרית סרדס-טרוטינו במסע אחרי חנויות ומעדניות ביתיות ברחבי הארץ, ממש כמו באירופה
מסעות קולינריים בעקבות מוצרי מזון וחומרי גלם מעניינים הם עיסוק מאיץ דופק בקרב כל חובב קולינריה: כל מי שטייל בטוסקנה ובפריגור, באומבריה ובנורמנדי, מכיר את חנויות האוכל הנחשקות, המלבלבות בצידי הדרכים ומציעות את כל הטוב הקולינרי שיש לאזורים האלה להציע.
עוד בערוץ האוכל:
זר סגול שאפשר לאכול: מתכוני כרובית
קוואקר בסטייל: לחמניות סובין בצ'יק צ'ק
גם בישראל פועלים מאות יצרני-גורמה קטנים (ארטיזנליים,( אך אין חנויות אזוריות מסודרות המנגישות את התוצרת למטיילים. לנישה הפנויה הזו נכנס באחרונה איתם בירגר מכפר קיש, שהקים את ארגון הגורמה "דרך היוצרים," המשווק תחת מטרייה ממותגת היטב מוצרי מזון של משקים ויצרנים קטנים שעד היום לא נחשפו לרשתות המזון הגדולות והממוסחרות.
"הארגון מאגד יצרנים קטנים מכל הארץ, ממתג ומשווק אותם יחד, משחרר אותם מדאגת המכירות ומאפשר להם לעשות את מה שהם הכי טובים בו - לייצר."
יצרנות היא עיסוק מאוד רומנטי, אבל כדי שהיא תימשך, חייבים להתחשב בהיבטים הכלכליים ולעשות נכון את מלאכת המיתוג והשיווק, כדי שהפעילות תהיה רווחית והיצרן ישרוד, מטעים בירגר, בעצמו דור שלישי לחקלאים ויצרני שמן זית, ומי שמחזיק בתואר טועם שמן זית מקצועי מטעם המועצה הבינלאומית בספרד.
כמו באיטליה וצרפת
לפני שיצא לדרך, נסע בירגר לצרפת ואיטליה, על מנת לבדוק את ההתנהגות הקמעונאית במדינות הללו. במסגרת חקר השוק שביצע זיהה במרכולים תופעה שאינה קיימת עדיין בארץ. "נכנסתי לסופרמרקטים וראיתי, שלצד המדפים עם המוצרים הרגילים, יש גם מדפים נפרדים, בצבע שונה, של קטגוריית גורמה. מדובר ביצרני בוטיק קטנים של גבינות, יין, שמן זית, כשליד כל יצרן יש פירוט מי הוא, מה ואיפה הוא מייצר".
"כך יוצא שאם במדפים הרגילים שמן זית נמכר ב4- יורו, במדף הגורמה בקבוק יכול להגיע גם ל18- יורו, אבל הצרכן מבין בדיוק למה המחיר גבוה יותר. הוא רואה את סיפורה של המשפחה המייצרת, מבין שמדובר במוצר ייחודי, ולכן גם קל לו יותר להבין למה מוצר ארטיזנלי יקר יותר ממוצר תעשייתי."
בירגר מאמין ומקווה, שהמודל הזה יחדור לארץ בשלב כזה או אחר, וגם במרכולים שלנו תצמח בסוף קטגוריית גורמה על המדפים.
למרות שהמחירים האלה לא בדיוק מתיישבים עם המחאה החברתית.
"נכון, מחיר מוצרי הבוטיק לא נמוכים, אבל ליצרנים הקטנים יש הרבה ערך מוסף. יש אנשים שמוכנים לשלם יותר על מוצרים טובים, הם רק צריכים לדעת על מה הם משלמים."
מיזם "דרך היוצרים" מצוי בחיתוליו, אך המוצרים שכבר נאספו מותגו בקו זהה: בקבוקים וצנצנות יפים במיוחד, עם צילום שחור-לבן של היוצר ופירוט על פועלו. הבמה מוקדשת רק ליוצר, והכיתובים בעברית בלבד ")באתי מבית ציוני, והיה לי חשוב שזה יבוא לידי ביטוי בפרויקט הזה.(" הפרויקט של בירגר החל לפעול ב1- בספטמבר, והוא מאמין שעד ינואר כבר יגיע למבחר של 50 מוצרי גורמה ארטיזנליים. בינתיים אפשר להשיג את המוצרים במעדניות ובחנויות המתמחות, כמו ספייסס, יוז'י, פיין מרקט, אבי בן בירושלים, אתר האינטרנט של זר מתוק ועוד.
בשביל הטעם
אם אתם מטיילים בשבת ורוצים להגיע לחנויות בוטיק מעניינות על הדרך, שבין השאר מוכרות גם את מוצרי דרך היוצרים, הנה כמה הצעות:
חוות היצרנים | כפר-קיש
חנות הדגל של דרך היוצרים, מצויה בכפר-קיש שבגליל התחתון. בחנות יש שמני זית זניים, ואפשר לקנות גם גבינות של חוות הרועים ויין מקומי. בסוף השבוע הנוכחי מתקיימות בכפרקיש חגיגות המסיק, כך ששווה לעשות אתנחתא, להצטייד ביין וגבינות וליהנות מהנוף המרהיב של רמת-סירין.
כפר-קיש, טל' .04-6620788
מעדניית סווידן | חיפה
מהמעדניות המפורסמות ביותר בחיפה, עם צוות מקצועי ושפע של מוצרים מהארץ ומהעולם. יינות, שמנים וחומצים, שוקולד מסוריה, גבינות מצרפת, דגים כבושים מהולנד, חלבה משכם ואפילו אוכל מוכן. אפשר להצטייד בכל טוב ולערוך פיקניק (מיקום מומלץ: פארק הכט בחיפה.(
אליהו 3 חיפה, טל' .04-8663047
חוות דרך התבלינים | בית-לחם הגלילית
כל מה שרציתם לדעת על תבלינים וצמחי מרפא מצוי בחנות הזאת, המהווה בשבתות אבן שואבת למשפחות שוחרות בריאות וחובבות בישול.
בית-לחם הגלילית, טל' .04-9830084
המשק | גבעת-ח"ן
חנות איכותית וייחודית, מעין כפרייה משודרגת וחיננית עם ניחוח אירופאי. הפירות והירקות פה ברמה גבוהה, התוצרת טרייה ומרשימה, יש ביצי משק, גבינות בוטיק, תערובות תבלינים ומחלקת יין מכובדת. השירות יעיל.
משק 31 גבעת-ח"ן ליד רעננה, טל' 09-7604884 (סגור בשבת.(
שמנא | מושב חגור
גם במרכז המבקרים של בית הבד שמנא מתקיימות בסופי השבוע הקרובים חגיגות מסיק לכל המשפחה, עם פעילות מגוונת לילדים. בחנות של מרכז המבקרים תמצאו ליקרים, דבש, סבונים משמן זית, גבינות, יינות, וכמובן זיתים.
הכלנית 81 חגור, טל' .03-9033380
בית-לחם | ירושלים
ההתמחות העיקרית במקום הזה היא לחם ועוגיות, אבל זו אינה רק מאפייה אלא סוג של מעדנייה, עם רטבים מעניינים, גבינות, ריבות ועוד. דרך בית-לחם מקבילה לעמק רפאים, אבל מדובר באזור פחות מתויר, וכיף לגלות בו מעדניות, בתי קפה וסתם הפתעות.
דרך בית-לחם 33 ירושלים, טל' 02-6720113 (סגור בשבת)