יושבים במשרד כל היום? זה יכול להרוס דיאטות
עכשיו אולי תבינו למה הדיאטה לא עובדת: חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו מדוע אנשים משמינים כשהם מעבירים את היום בישיבה. הסיבה המפתיעה: כאשר הגוף אינו פעיל התאים "חשים" זאת - ויוצרים יותר שומנים, גם אם אנחנו שומרים על תזונה נכונה
אתם מבלים שעות מול המחשב? ההשמנה בדרך, גם אם לא תזללו: חוקרים ישראלים מצאו כי עומס קבוע על תאי שומן, כמו בעת ישיבה ממושכת, גורמת להם לייצר שומנים רבים מסוג טריגליצרידים, ומכאן המסלול להשמנה בטוח. המחקר החדש פורסם בגליון האחרון של כתב העת האמריקני לפיסיולוגיה.
עוד מחקרי בריאות:
נשים משמינות בחתונה; גברים בגירושים
סיבה טובה לא לעשות דיאטה בזמן ההריון
עד כה הייתה מקובלת הגישה התזונתית, לפיה חוסר בפעילות גופנית הוא הגורם להשמנה, שכן אותה "רביצה" ממושכת מביאה עימה שריפת קלוריות קטנה יותר. אלא שהחוקרים מצאו מנגנון חשוב אחר, ביומכני, הקשור לאופן שבו "חשים" תאי השומן את העומס והלחץ המכני עליהם - ו"משמינים".
בראש המחקר עמד פרופ' עמית גפן מהמחלקה להנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל אביב. כבר במחקר קודם עלו ממצאים דומים: החוקרים ביצעו סריקות MRI של שריר הישבן באנשים שנפגעו בחוט השדרה ונשארו משותקים. הם מצאו כי בשל חוסר הפעילות, הוחלף השריר בהדרגה ברקמת שומן.
הנחת היסוד של החוקרים הייתה שגם לתאי שומן יש "חיישנים" לסביבה המכנית שלהם, בדומה לאופן בו הם חשים בגירויים כימיים המתחוללים בגוף. החוקרים החליטו לחקור את התופעה בעכברים, שתאי השומן שלהם מהווים מודל לתאי שומן אנושיים. הם בנו מערכת ניסוי המורכבת ממבחנות גמישות, המאפשרות להפעיל עומס מתיחה רציף על התאים בקבוצת הניסוי במשך כחודש. במקביל גידלו החוקרים תאים זהים בתנאים סביבתיים זהים, למעט הבדל אחד: בקבוצת הבקרה התאים לא היו נתונים ללחץ מכני.
באמצעות שיטות עיבוד תמונה שפיתחו החוקרים, שאינן משבשות את פעילות התאים, הם עקבו אחר התפתחות תאי השומן. החוקרים מצאו כי ככל שהתא משגשג יותר, הוא מייצר יותר בועיות של שומנים מסוג טריגליצרידים. אלו הולכות וגדלות ואפילו מתאחדות, וכתוצאה מכך קרום התא גדל כדי להקיף גם אותן, כך שהתא למעשה "משמין".
"מתוצאות הניסוי אנו רואים שהתאים שנחשפו לעומסי מתיחה 'השמינו' יותר מתאי הביקורת", מסביר פרופ' גפן, "זאת למרות שהתזונה שסופקה לתאי הניסוי והביקורת הייתה זהה. הצענו מנגנון מסויים כדי להסביר את התופעה, לפיו על התאים יש חיישנים שרגישים בין השאר גם לגירויים מכניים וכשמגרים את החיישנים הללו התאים מתחילים לייצר טריגליצרידים בקצב מוגבר. עם זאת, אנחנו עדיין לא מבינים את המנגנונים באופן מפורט ומבצעים מחקרים נוספים כדי לבדוק אותם".
לדברי פרופ' גפן אחת המסקנות מהמחקר הייתה שלא רק למאזן הקלורי אלא גם לסביבה המכנית שבה התאים והרקמות שלנו נמצאים יש השפעה גדולה על חילוף החומרים ברקמת השומן, ולמעשה המחקר מאשר את מה שכולנו יודעים אינטואיטיבית: עדיף ללכת ולרוץ מאשר לשבת על הכיסא.
יושבת הרבה?
צילום: index open
מומלצים