שתף קטע נבחר

 

הצעה: אחריות גם למדינה על פגיעה בעובדי קבלן

הצעת החוק שתאפשר לתבוע מזמין של שירותי קבלן בגין הפרת זכויות העובדים אושרה לקריאה שנייה ושלישית. ועדת העבודה והרווחה שינתה אותה, כך שגם בעלי תפקידים ממשלתיים יוכלו לעמוד לדין פלילי. יו"ר הוועדה: "זו הצעה עם שיניים"

ועדת העבודה והרווחה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לאכיפת זכויות עובדי קבלן, לאחר שהכניסה בו שינויים שיאפשרו להטיל אחריות פלילית וקנסות גם על משרדי ממשלה וחברות ממשלתיות. על פי הצעת החוק, ניתן יהיה לתבוע מזמין של שירותי קבלן בתחומי אבטחה, ניקיון והסעדה, ולא רק את הקבלן עצמו, במקרה של הפרת זכויות העובדים.

 

מי שומר על המאבטחים? ידיעות אחרונות על עובדי קבלן:

 

בתום דיון מרתוני בן שש שעות בכנס שדרות לחברה, אישרה הוועדה בראשות ח"כ חיים כץ את הצעת החוק הממשלתית ששונתה באופן משמעותי. הממשלה התנגדה בתחילה, אולם לבסוף חזרה בה מהסתייגויותיה.

 

על פי ההצעה, בעלי משרות בתאגידים או במשרדי ממשלה שיימצאו אחראים לחתימת חוזה הפסד, שבמסגרתו לא ניתן להבטיח את זכויות עובדי הקבלן, עשויים לעמוד לדין פלילי. כמו כן, תיאסר התקשרות עם קבלן שירותים שהורשע או נקנס בשל הפרת זכויות עובדיו למשך שלוש שנים לפחות.

 

מזמין השירות יהיה אחראי גם לתשלום דמי הבראה לעובדים, החזר הוצאות נסיעה, פנסיה, דמי חגים ותוספת יוקר.

 

הביקורת: "אפשר להתחמק מאחריות"

"זהו חוק מהפכני ודרמטי, בשורה של ממש לעובדי הקבלן", הצהיר יו"ר הוועדה, ח"כ כץ. "הצעת החוק הממשלתית שהונחה לפתחנו הייתה מלאה בחורים, והממשלה התנגדה להחיל על עצמה אחריות לפגיעה בזכויות עובדי קבלן. כפי שהתחייבתי, יצאה מידינו הצעת חוק עם שיניים, ומעתה יירתע כל מזמין שירותים וכל קבלן מהפרת זכויות עובדים ולא יוכל להעלים עין מהתופעה".

 

הידיעות שעניינו אתכם החודש:

 

ראש תחום עובדי קבלן בעמותת "מעגלי צדק", מרטין וילר, מתח ביקורת על ההצעה, חרף ההתקדמות שהיא מהווה בתחומים מסוימים. "יש בלשון הצעת החוק הרבה מראית עין והיעדר רצון אמת לאפשר לעובד לתבוע גם את המעסיק בפועל", אמר וילר ל-ynet והסביר: "החוק מאפשר למזמין שירות להתחמק מאחריות משפטית לניצול,

אם הוכיח כי עשה כל שביכולתו למנוע את הניצול ואם הציג ראיות לבדיקות שכר תקופתיות. אלה סעיפים עקרים שכן בקלות ניתן להמציא אסמכתאות לביצוע בקרה על זכויות העובדים, גם אם זו לא הייתה אפקטיבית".

 

ארגון "כוח לעובדים", המסייע לעובדים להתאגד, דווקא בירך על "חוק ראוי שמשקף כוונה כנה לשיפור את מעמדם של עובדי הקבלן", אך ציין כי "הבעיה המהותית נותרה בעינה - הקושי באכיפת החוקים". לדברי הארגון, "העובדה שניתן לאכוף את החוק גם כנגד מזמין העבודה חשובה, אך כל עוד לא דואגת המדינה לתקצב היקף ראוי של פקחי עבודה, כל עוד לא מטפלת המדינה בתחומי עבודה המועדים להפרת זכויות, תישמר לצערנו הפגיעה בעובדי קבלן. הפעילות המשלימה המתבקשת מצד העובדים בכדי לממש את זכויותיהם היא התאגדות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנקה עובדת חברת כוח אדם
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים