אחרי 12 שנה: כך ברחתי מהמורדים בקולומביה
לואיס אלברטו ארסו היה בן 36 כשנחטף על-ידי ארגון FARC. ביום שבת שמע לפתע קול ירי, ולמרות הבטחת מפקד המורדים כי ישמור עליו ועל חבריו אם יתפתח קרב עם הצבא - החליט לרוץ אל החופש. ארבעת עמיתיו רצו בחזרה לחוטפיהם - והוצאו להורג
שמחה מהולה בעצב עטפה היום (ג') את קולומביה. שלושה ימים אחרי המבצע הדרמטי שבמהלכו ברח משבי ארגון המורדים האכזרי FARC לואיס אלברטו ארסו, שהוחזק על-ידי לוחמי הגרילה במשך 12 שנה, הובאו למנוחות ארבעת החטופים האחרים שהיו עמו, ושהוצאו להורג על-ידי שוביהם.
ארסו, איש משטרה קולומביאני, הצליח ביום שבת לברוח בשלום מחוטפיו ממש בשעה שאלה רצחו את ארבעת חבריו. השבוע, ממיטת חוליו, שחזר כיצד נמלט על חייו אל תוך הג'ונגל. הוא סיפר כי מנהיגם של לוחמי הגרילה שהחזיקו בו ובארבעת חבריו נהג לומר להם תמיד כי אם כוחות הממשלה יפתיעו את ארגון המורדים - זה ישמור עליהם. ההבטחה הזו, שלה לא התפתה להאמין, עלתה כנראה לארבעת חבריו האחרים בחייהם.
כששמע ביום שבת האחרון קולות ירי, קם ארסו על רגליו ונמלט אל תוך הג'ונגל. כוחות הממשלה ניהלו באותה העת קרב עם טבעת הביטחון החיצונית של ארגון המורדים הקולומביאני המכנה עצמו "צבא המהפכה של קולומביה". "הדבר היחידי שיכולתי לחשוב עליו היה לברוח", סיפר מבית החולים המשטרתי שבו הוא מאושפז כעת בבירה בוגוטה.
כשתחבושת ללחיו סיפר ארסו לערוץ הטלוויזיה Caracol TV כי כשהירי החל, הוא עסק בדיוק בקיפול מגבת. הוא הרגיש דבר מה שהתברר בדיעבד ככדור ששפשף את פניו, ומעין "עקיצה" בצווארו. ארסו סיפר כי חשב שמקור הירי הוא שומר של ארגון לוחמי הגרילה, וכי פתח בריצה - כששני מורדים דולקים אחריו. הוא הצליח לברוח מהם, והסתתר תחת עץ במשך שעות.
ארבעת החטופים האחרים, שכולם הוחזקו בידי לוחמי הגרילה הקולומביאנים במשך 12 שנים לפחות, נפרדו מארסו, ורצו דווקא לעבר החוטפים. גורמים רשמיים בקולומביה סיפרו בסוף השבוע כי שלושה מהגברים הוצאו להורג בירייה בראשם, וכי הרביעי נרצח בשתי יריות בגבו. ארגון זכויות האדם Human Rights Watch פרסם אתמול הודעה שבה כינה את מעשי הרצח "פשע מלחמה" וקבע כי יש להעמיד לדין את האחראים למעשה.
הבן שלא ראה את אביו קיבל אותו בארון
ארסו סיפר כי מפקד החזית ה-63 של FARC, שהחזיק בו ובשאר החטופים, אמר לחמישה כי אם אי פעם יפרוץ קרב "עלינו לרוץ לעבר המורדים משום שהם יחלצו אותנו ויעבירו אותנו בבטחה למשפחותינו". לדבריו, עמיתיו הקשיבו בקולו של המפקד הזה, ולכן נהרגו. "הם נרצחו באופן פחדני ומבלי שהיוו סיכון עבור מישהו", הדגיש. אחד מהם, אדגר דוארטה, סבל מבעיות ברגליו ולא היה מסוגל לצעוד.
הרעיון שלפיו יש להרוג שבויים ולא לאפשר להם להשתחרר הוא מדיניות רבת שנים של ארגון FARC. התובע הקולומביאני ארתורו חוסה בולאנוס, שהגיש כתב אישום נגד לוחמת גרילה שמשתייכת לארגון המורדים ושנתפסה במהלך המבצע בשבת, אמר כי החיילים נתקלו במורדים במקרה, וכי לוחמי הגרילה היו יכולים לסגת תוך שהם יורים כדי לאפשר את נסיגתם בבטחה. לדבריו, כשהחיילים הגיעו בסופו של דבר למחנה של המורדים הם מצאו את גופות השבויים. דוארטה נמצא מת כשידיו שלובות, וגופות שלושת האחרים היו מוטלות במרחק של כמה מטרים ממנו.
פציעתו של ארסו בלחיו קלה בלבד, והוא סובל מפצע קטן גם בעורפו, זכר לרימון יד שהופעל לידו. "הוא קצת חרד, מעט עצוב, וחש רגשות מעורבים לאור העובדה שהוא הצליח להשתחרר אבל איבד את חבריו", אמרה מנהלת בית החולים, אדריאנה קמרו. ארסו, בן 48 כיום, אמר לסוכנות הידיעות AP ולכלי תקשורת בינלאומיים אחרים כי הוא מאמין שרוב המורדים הצעירים ששמרו עליו במהלך שנות השבי "אולצו" להצטרף לארגון FARC. "מי יכול להיות מאושר בגיהנום כזה?", הסביר, "אוכלים בקושי, חיים בעוני והופכים חולים". הוא נראה חיוור ושתיים משיניו הקדמיות היו חסרות. לדבריו, הן פשוט נשרו במהלך תקופת שביו.
ארגון FARC החל את פעולותיו המזוינות ב-1964. הוא מורכב בעיקר מאיכרים החיים במדינה, שסובלת מעוני כבד באזורי הכפר ושהאדמות בה מרוכזות בידי אנשים מעטים יחסית. הארגון מממן את עצמו בעזרת סחר בקוקאין, חטיפות ומעשי סחיטה. פרשנים מעריכים כי קטנים הסיכויים להשיג פיתרון צבאי לסכסוך בין הממשלה למורדים, אף שעל FARC הונחתו בשנים האחרונות כמה מכות כבדות, בהן מותו של מפקד הארגון אלפונסו קאנו בתחילת החודש הנוכחי.
ארסו סיפר כי את העשור האחרון העביר יחד עם חוסה ליביו מרטינס, אחד החטופים שנרצחו ומי שהוחזק הכי הרבה זמן בידי אנשי FARC. הוא נחטף ב-21 בדצמבר 1997. בנו שמעולם לא פגש אותו, ג'ון סטיבן מרטינס, בן 13 היום, פנה בתחילת השבוע לארגון שחטף את אביו: "רבותיי ב-FARC, שברתם את הכנפיים שלי, שברתם את חלומותיי, את הכמיהה להכיר את אבי באופן אישי. לא ציפיתי שתהרגו אותו. מעולם לא ציפיתי שתשלחו אותו אליי בקופסה. הגיע הזמן שתניחו את הנשק הזה, שהסב כל כך הרבה נזק לקולומביה ולאנשים חפים מפשע".