שתף קטע נבחר

 

עקב ההתפרעות: בריטניה פינתה אנשיה מאיראן

חלונות מנופצים, ניירות שרופים, תמונות שנעלמו מהקירות והרס - זה מה שנשאר מהשגרירות הבריטית בטהרן אחרי שעות של עימותים, פצועים ועצורים. בריטניה פינתה חלק מהסגל הדיפלומטי, הסטודנטים תומכי המשטר: "רק תחילת המלחמה"

בריטניה הודיעה הבוקר (יום ד') כי פינתה מאיראן חלק מאנשי הסגל הדיפלומטי שלה המוצבים במדינה, בעקבות הפריצה לשגרירות הבריטית בטהרן אתמול, וההרס הרב שזרעו בה מפגינים. בעולם המונחים הדיפלומטי מדובר בצעד חריף.

 

צפו: בריטניה מגנה ומאיימת בתגובה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ארגון הסטודנטים הקיצוני שהיה אחראי להסתערות אתמול על משכן השגרירות ומתחם דיפלומטי נוסף בצפון העיר, הודיע אחרי שהרוחות בבירה האיראנית נרגעו כי הוא מתכוון להמשיך בפעולות מסוג זה עד שהיחסים עם בריטניה ינותקו לגמרי. "הצעד של הסטודנטים של המהפכה היום היה רק תגובה קטנה להכרזת המלחמה, ובריטניה צריכה לחכות לצעדים הבאים של האומה האיראנית הגדולה", כתבו הסטודנטים, והאשימו את הממלכה המאוחדת ב"שנים של חרישת מזימות נגד איראן".

 

הסתערות על השגרירות - כותרות אחרונות:

 

אף שגורם איראני רשמי התעקש בשיחה עם סוכנות הידיעות "רויטרס" כי המשטר בטהרן לא שלח את המפגינים, וכי הם פעלו על דעת עצמם, ומשרד החוץ של איראן אפילו פרסם הודעת גינוי שבה כינה את הפריצה לשגרירות "בלתי מתקבלת על הדעת" - בעולם מטילים ספק באמינות הדברים. קשה היה להתעלם מהעובדה שמשטרת איראן התערבה בנעשה רק אחרי שהסטודנטים כבר כילו את זעמם בכל הבא ליד בתוך שגרירות בריטניה.

 

חלונות מנופצים במשכן השגרירות הבריטית (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
חלונות מנופצים במשכן השגרירות הבריטית(צילום: MHER NEWS)

 

בדיווח בסוכנות הידיעות האיראנית הרשמית אירנ"א, המשמשת כשופרו של משטר האייתוללות, אף נמסר כי המפגינים שפרצו לשגרירות תפסו "מסמכי ריגול" ומסמכים סודיים נוספים, מה שאפשר לפרש כמתן לגיטימציה מסוימת למהלך. למרות ההכחשה הרשמית של המשטר כי הוא זה שיזם את הפריצה לשגרירות, הפגנות כמו זו שהתקיימה אתמול ליד השגרירות הבריטית מאורגנות בדרך כלל על-ידי ארגוני סטודנטים תומכי השלטון, הנהנים מעצימת עין של המשטר וכוחות הביטחון.

 

הפריצה לשגרירות בריטניה בצהרי היום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אמש כינס ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, ישיבת חירום בהשתתפות מקורביו, ובסיומה הצהיר כי לאירועים בטהרן יהיו "השלכות חמורות", וכי בריטניה תשקול אילו צעדים לנקוט בימים הקרובים. "ההתקפה על שגרירות בריטניה בטהרן היום הייתה מקוממת ובלתי ניתנת להצדקה. הכישלון של ממשלת איראן בכל הקשור להגנה על אנשי הסגל הבריטים והרכוש הוא חרפה", אמר קמרון. "ממשלת איראן חייבת להכיר בכך שיהיו השלכות חמורות לכישלונה בכל הקשור להגנה על אנשי הסגל שלנו. נשקול אילו צעדים עלינו לנקוט בימים הקרובים".

 

גורם בריטי: איש לא נלקח כבן ערובה

שר החוץ של בריטניה, וויליאם הייג, הודיע כי אחרי שארצו בחנה היטב את העניינים, התברר לה שלכל אנשי הסגל הדיפלוטי שלה באיראן ובני משפחותיהם - שלום. "מדובר בהפרה בוטה של אמנת וינה, שדורשת להגן על דיפלומטים ונציגויות דיפלומטיות בכל מצב. אנחנו רואים בממשלת איראן אחראית לכך שלא ננקטו הצעדים המתאימים כדי להגן על השגרירות כנדרש". הייג סיפר כי שוחח אתמול אחר הצהריים עם שר החוץ של איראן, עלי אכבר סאלחי, ומחה בפניו רשמית על האירועים.

 

כך זה נראה אחרי הוונדליזם (צילום: Mahdi Marizad FARS NEWS AGENCY) (צילום: Mahdi Marizad FARS NEWS AGENCY)
כך זה נראה אחרי הוונדליזם(צילום: Mahdi Marizad FARS NEWS AGENCY)

 

מקור בריטי הכחיש אמש את הדיווחים לפיהם שישה מאנשי הסגל הדיפלומטי של בריטניה בטהרן נלקחו כבני ערובה לזמן קצר. מוקדם יותר דווח בסוכנויות ידיעות באיראן כי המשטרה שחררה כמה אנשי סגל שהוחזקו על-ידי סטודנטים. "היה מצב מבלבל מדי פעם, אבל לא הייתי משתמש במונח 'בני ערובה'", אמר אותו מקור, שביקש להישאר בעילום שם. הוא הודה למשטרת איראן על התערבותה: "המשטרה ניסתה להבטיח את שלומם של חלק מאנשי הסגל שלנו, ואנחנו מודים לה על כך", אמר, "אבל המצב הזה לא אמור היה להיווצר מלכתחילה".

 

הידיעות שעניינו אתכם החודש ב-ynet:

 

גם אובמה מצפה מטהרן להעניש את האחראים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

משרד החוץ הבריטי קרא אתמול לאזרחי בריטניה להימנע מכל נסיעה "לא חיונית" לאיראן בעקבות תקיפת השגרירות. הבריטים המעטים שנמצאים כעת ברפובליקה האיסלאמית קיבלו הוראה להישאר בבתיהם או בחדרי המלון שלהם, ולחכות להוראות נוספות.

 

משחיתים את הסמל בכניסה לשגרירות (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
משחיתים את הסמל בכניסה לשגרירות(צילום: MHER NEWS)

 

ההסתערות על המתקנים הדיפלומטיים של בריטניה בטהרן הזכירה לרבים את פריצת ההמונים לשגרירות ארה"ב בטהרן ב-1979, עם פרוץ המהפכה האסלאמית באיראן, שהולידה את משבר בני הערובה. התקיפה אתמול הייתה גם האירוע האלים ביותר נגד שגרירות בריטניה בטהרן מאז חידוש היחסים בין המדינות ב-1990, אחרי שנותקו ב-1988 בעקבות זעמה של איראן על פרסום "פסוקי השטן", ספרו של סלמן רושדי.

 

אובמה: איראן לא לוקחת מחויבויותיה ברצינות

המהומות בטהרן אתמול החלו בשעות הצהריים, כשמאות מתפרעים פרצו לשגרירות הבריטית במהלך הפגנת אלפים שנערכה מולה במחאה על הסנקציות החדשות שהטילה בריטניה על ארצם. הם זרעו הרס והעיפו מסמכים מהחלונות. זמן מה אחר כך פרצו מאות אחרים למתחם דיפלומטי נוסף, בצפון טהרן, שבו משתכנים דיפלומטים מבריטניה וממדינות נוספות. במתחם הזה גם לומדים ילדיהם של הדיפלומטים.

 

"ממשלת איראן לא מילאה את תפקידה". מתפרעים בשגרירות (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
"ממשלת איראן לא מילאה את תפקידה". מתפרעים בשגרירות(צילום: MHER NEWS)

 

המתפרעים ניפצו חלונות, קרעו תמונות - כולל זו של אליזבת מלכת אנגליה -  ובזזו את שני המתחמים. על אף שפונו בסופו של דבר על-ידי המשטרה - חזרו אליהם אחרי שעה קלה ופרצו שוב למבני השגרירות. המשטרה השתמשה בגז מדמיע כדי לפזרם, ונרשמו פצועים הן בקרב כוחות הביטחון והן בקרב המתפרעים. גם עצורים היו.

 

עצורים, פצועים וגז מדמיע בעימותים בין המשטרה לפורעים (צילום: MHER NEWS) (צילום: MHER NEWS)
עצורים, פצועים וגז מדמיע בעימותים בין המשטרה לפורעים(צילום: MHER NEWS)

 

גם נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הביע תרעומת על האירועים ברפובליקה האיסלאמית. "כולנו מוטרדים מאוד מהפריצה לשגרירות בריטניה באיראן", אמר הנשיא האמריקני, "סוג כזה של התנהגות אינו מתקבל על הדעת, ואני מפציר בתוקף בממשלת איראן להעמיד את האחראים לדין. כשפורעים פורצים לשגרירות ומעלים אותה באש, זו אינדיקציה לכך שממשלת איראן אינה לוקחת את מחויבויותיה הבינלאומיות ברצינות. אנחנו מצפים לראות סוג של צעדים החלטיים בהקדם".

 

מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, כינתה את ההתקפה על השגרירות הבריטית "עלבון" לקהילה הבינלאומית. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, המבקר עם קלינטון בדרום קוריאה,

 אמר כי המתקפה על השגרירות היכתה אותו בהלם וזעם.

 

היחסים בין הרפובליקה האיסלאמית לממלכה המאוחדת התערערו בשבוע האחרון, לאחר שלונדון הטילה סנקציות על הבנק המרכזי של איראן, בגין סירובה להשעות את תוכנית הגרעין. טהרן החליטו בעקבות זאת "להעניש" את הבריטים ואישרו שלשום בקריאה ראשונה בפרלמנט את הורדת דרג היחסים הדיפלומטיים עמם. כמו הסטודנטים, גם חברי הפרלמנט קראו לאחר ההצבעה "מוות לאנגליה".


פורסם לראשונה 30/11/2011 00:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אפילו הפוסטר של "ספרות זולה" נלקח מהשגרירות
צילום: AFP
גם נשים היו למכביר בהפגנה שהידרדרה לאלימות
צילום: AP
"שומו שמיים": המפגינים מצאו תמונות של השאה המודח בשגרירות
צילום: Mahdi Marizad FARS NEWS AGENCY
משחיתים מכל הבא ליד בתוך המתחם
צילום: MHER NEWS
כך זה נראה בפריצה לשגרירות ארה"ב ב-1979
צילום: EPA
מפגין קורע את תמונת המלכה אליזבת
צילום: EPA
מומלצים