קלינטון בביקור היסטורי במיאנמר: תבחן הרפורמות
הביקור הוא הראשון של מזכיר מדינה אמריקני במדינה האסייתית המבודדת זה 50 שנה. קלינטון צפויה להעלות את רצון וושינגטון לראות את התרחקותה של מיאנמר מצפון קוריאה. וגם: תיפגש לארוחת ערב פרטית עם מנהיגת האופוזיציה סו צ'י
רוחות של שינוי נושבות במיאנמר - כתבות אחרונות:
קלינטון היא מזכירת המדינה האמריקנית הראשונה לבקר במיאנמר, לשעבר בורמה, זה 50 שנה. מזכיר המדינה האמריקני האחרון שביקר בבורמה היה ג'ון פוסטר דאלאס בשנת 1955. מזכירת המדינה הגיעה לביקור של יומיים במדינה המסוגרת וגורמים בממשלה האמריקני מסרו כי
היא מתכוונת ללחוץ באופן רשמי על ממשלת מיאנמר, שזוכה לגיבוי החונטה הצבאית, להבהיר את נכונותה להיפתח בפני העולם. קלינטון גם תציע צעדים שיכולה לנקוט ממשלת מיאנמר ביחד עם צעדים הדדיים שארצות הברית מוכנה לשקול.
לפני נחיתתה במיאנמר אמרה קלינטון: "אני מצפה לבחון בעצמי ובשם ממשלנו מהן הכוונות של הממשלה הנוכחית (במיאנמר) ביחס להמשך הרפורמות הפוליטיות והכלכליות", אמרה קלינטון לעיתונאים לפני נחיתתה במיאנמר. היא סירבה לציין אילו אמצעים מיוחדים תציע למיאנמר וכיצד תגיב להם ארה"ב.
"אנחנו ומדינות רבות נוספות מקווים שהבהובי ההתקדמות האלה יהפכו לתנועה לשינוי שתספק רווחים לתושבי המדינה", אמרה קלינטון.
על מה דיברו קלינטון וסו צ'י בטלפון?
ביקורה של קלינטון במיאנמר התאפשר לאחר ששתי המדינות ניהלו מגעים רבים, בעקבותיהם שוחררו בחודש האחרון עשרות אסירים פוליטים. מי שכבר נמצאת זה זמן רב בחופשי היא מנהיגת האופוזיציה וכלת בפרס נובל לשלום, אונג סן סו צ'י. קלינטון שוחח עמה לפני שבועיים, ושיחה זו איפשרה לה להעריך את התועלת שבביקור במיאנמר.
קלינטון סיפרה כי בשיחת הטלפון שלה עם מנהיגת האפוזיציה סו צ'י "היא היתה מאוד מעודדת, תמכה במאמצים של ארה"ב, וחשבה שאנחנו מנהלים את העניינים בצורה נכונה. סו צ'י הציעה לי כמה הצעות לצעדים שעשויים לסייע במאמצי הרפורמה".
מחר תיפגש קלינטון עם בכירים בשלטון במיאנמר, בטרם תיסע לבירתה המסחרית של המדינה יאנגון לארוחת ערב פרטית עם סן סו צ'י.
הרפורמות שהביאו לביקור קלינטון
בשבוע שעבר הבטיחה מיאנמר להציג תוכניות מרחיקות לכת, בהן השגת שלום עם קבוצות המורדים במדינה, שחרור הדרגתי של כל האסירים הפוליטים וצמצום הפיקוח על חופש הביטוי.
ההבטחה באה לאחר שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הביע בפורום אזורי באינדונזיה את חששותיו לגבי עתיד המדינה המבודדת השרויה במצב כלכלי קשה ותחת סנקציות כבדות. הסנקציות הוטלו על מיאנמר בתגובה לדיווחים שהגיעו ממנה על הפרות זכויות אדם, בהן הרג אלפי בני אדם שתמכו במשטר דמוקרטי.
ממשלת מיאנמר, החוששת מפרוץ מהפכה בסגנון "האביב הערבי" אם תנוע מהר מדי, הדגישה כי הרפורמות במדינה חייבות להיות הדרגתיות לאחר שקרוב לחצי מאה של בידוד ושלטון אוטוריטרי הסתיימה עם העברת השלטון מהצבא לממשלה אזרחית בחודש מרס האחרון.
אולם, למרות הדיווחים על רפורמות במיאנמר, רשת CNN דיווחה כי ווין טים, פעיל דמוקרטיה ממיאנמר בן 82 שישב בכלא יותר מעשרים שנה, הזהיר כי השינויים במדינה הם קוסמטים בלבד וישרתו את שליטיה. לדבריו, "השינויים הם על הנייר בלבד. באופן בסיסי, אין בכלל שינוי והאנשים סובלים מאוד מהפרות זכויות אדם".
למרות השחרור של כמה עשרות אסירים פוליטים מבתי הסוהר במיאנמר, בבתי הכלא יושבים עדיין יותר מ-1,600 אסירים פוליטים, שנשיא מינאמר תיין סיין מכחיש את קיומם.