הלחץ על איראן גובר: אמברגו נפט בדרך?
תקיפת השגרירות הבריטית בטהרן עלולה להוביל להחרפת הצעדים הבינלאומיים נגד הרפובליקה האיסלאמית. איטליה שוקלת לסגור את השגרירות באיראן, צרפת והולנד החזירו את שגריריהן מטהרן ואמברגו נפט נראה קרוב מתמיד
האיראנים הלכו צעד אחד רחוק מדי: תקיפת השגרירות הבריטית בטהרן עלולה לספק לקהילה הבינלאומית "תירוץ" כדי להגביר את הלחץ על הרפובליקה האיסלאמית ולהעמיק את בידודה בעולם. אחרי גירוש השגריר האיראני מלונדון, אירופה שוקלת הערב (יום ד') להטיל אמברגו נפט על המדינה.
הידיעות שעניינו אתכם החודש ב-ynet:
- תיק פתוח: איפה המיליונים משוד הכספות הגדול?
- מפת הגרעין: כך פרושים המתקנים באיראן
- ארה"ב חושפת: פצצות ענק נגד בונקרים איראניים
שר החוץ האיטלקי, ג'וליו טרצי, אמר כי איטליה שוקלת לסגור את השגרירות שלה בטהרן בעקבות תקיפת השגרירות הבריטית אתמול. הוא הוסיף כי השגריר האיראני יזומן לשיחה ויתבקש להבטיח את שלום הדיפלומטים האיטלקים. "אנחנו דורשים ערבויות רציניות", אמר טרצי, "אנחנו מהרהרים בעניין נוכחות השגריר והצוות הדיפלומטי שלנו בטהרן".
טרצי אמר עוד כי איטליה, יחד עם ארצות הברית ובנות בריתה באירופה, ידונו באפשרות של הטלת אמברגו נפט על איראן. גם שרת התקציב של צרפת, ואלרי פרקס, אמרה כי על האיחוד האירופי לשקול להטיל אמברגו מוחלט על הנפט האיראני ולהקפיא את נכסיו של הבנק האיראני המרכזי.
אחרי שלונדון הגיבה לתקרית בטהרן, צרפת וגרמניה הודיעו גם כן על צעדים דיפלומטיים נגד איראן. דובר משרד החוץ בפריז הודיע כי שגריר צרפת בטהרן ישוב לארצו להתייעצות בעקבות פריצת המפגינים האיראנים לשגרירות בריטניה. בהודעה נמסר כי הוחלט על המהלך "על רקע ההפרה הבוטה של הסכמים דיפלומטים והאלימות הרצינית". גם הולנד החליטה להשיב את השגריר מאיראן להתייעצויות.
בריטניה הורתה לכל הדיפלומטים האיראנים לעזוב את הממלכה תוך 48 שעות. שר החוץ וויליאם הייג אמר למחוקקים כי בנוסף, כל הצוות הדיפלומטי של בריטניה הוחזר מאיראן בעקבות התקרית בטהרן אתמול. "הרעיון שהרשויות האיראניות לא היו יכולות להגן על השגרירות שלנו, או שהתקיפה הזאת הייתה יכולה לצאת אל הפועל בלי הסכמה כלשהי מצד המשטר - הוא דמיוני", טען הייג.
אפילו שבדיה זימנה את שגריר איראן בשטוקהולם לבירור. מוקדם יותר הבוקר, הודיעה נורבגיה כי היא סוגרת את השגרירות שלה בטהרן, עקב חשש לביטחון הדיפלומטים. בריטניה עצמה הודיעה כי פינתה מאיראן חלק מאנשי הסגל הדיפלומטי שלה המוצבים במדינה, בעקבות הפריצה לשגרירות שלה, וההרס הרב שזרעו בה מפגינים.
איראן הגיבה הערב להחלטה הבריטית ואמרה כי מדובר במהלך "נמהר" שיוביל לעוד צעדי תגובה. "הממשלה של הרפובליקה האיסלאמית של איראן תנקוט בצעדים הולמים בנושא", דווח בתחנת הטלוויזיה הרשמית במדינה.
אף שגורם איראני רשמי התעקש בשיחה עם סוכנות הידיעות "רויטרס" כי המשטר בטהרן לא שלח את המפגינים, וכי הם פעלו על דעת עצמם, ומשרד החוץ של איראן אפילו פרסם הודעת גינוי שבה כינה את הפריצה לשגרירות "בלתי מתקבלת על הדעת" - בעולם מטילים ספק באמינות הדברים. קשה היה להתעלם מהעובדה שמשטרת איראן התערבה בנעשה רק אחרי שהסטודנטים כבר כילו את זעמם בכל הבא ליד בתוך שגרירות בריטניה.
ארגון הסטודנטים הקיצוני שהיה אחראי להסתערות על משכן השגרירות ומתחם דיפלומטי נוסף בצפון העיר, הודיע אחרי
שהרוחות בבירה האיראנית נרגעו כי הוא מתכוון להמשיך בפעולות מסוג זה עד שהיחסים עם בריטניה ינותקו לגמרי.
"הצעד של הסטודנטים של המהפכה היום היה רק תגובה קטנה להכרזת המלחמה, ובריטניה צריכה לחכות לצעדים הבאים של האומה האיראנית הגדולה", כתבו הסטודנטים, והאשימו את הממלכה המאוחדת ב"שנים של חרישת מזימות נגד איראן".
Read this article in English