האם גברים נשואים הם אנשים טובים יותר?
מחקרים מהשנים האחרונות מראים שגברים נשואים מתנהגים באופן פחות אגרסיבי ומעורבים פחות בפעילויות לא חוקיות. האם זה בגלל שהאנטי סוציאליים מתחתנים פחות או שמא יש משהו במחויבות הזאת של נישואים שגורם לגברים לשפר את ההרגלים החברתיים שלהם? רחלי לנגפורד עם הממצאים
עוד על נישואים בערוץ יחסים:
הבטיח נישואים וביטל. האם חייב פיצויים?
שלוש פעמים לא רציתי ובסוף הצעתי לו נישואים
מדברים על נישואים גם בפייסבוק שלנו
תועלות הנישואים אינן מסתכמות רק בכך. מסתבר שגברים נשואים מתנהגים באופן פחות אגרסיבי, ומעורבים פחות בפעילויות לא חוקיות. כלומר, נישואים מפחיתים התנהגות אנטי חברתית, ומשפרים הרגלי התנהגות אצל גברים בעלי היסטוריה של הרגלים חברתיים שליליים או גדילה במשפחה בסיכון. מה בנישואים גורם לשיפור הזה - בת הזוג, עצם הנישואים או אולי התינוק הראשון שנולד להם? הנה כל התשובות.
אנשים אנטי סוציאליים מתחתנים פחות
מחקר מטעם אוניברסיטת מישיגן, שפורסם בדצמבר 2010 בגיליון המקוון Archives of General Psychiatry, בדק האם הנישואים עצמם הם אלו שגורמים לשיפור בהתנהגות חברתית של גברים, או שהסוציופאטים פחות נוטים להתחתן, ולכן ההתנהגות שנמצאת אצל גברים נשואים טובה מהממוצע?
אלכסנדרה בורט, חוקרת גנטיקה התנהגותית ומובילת המחקר הזה, מצאה במחקרה ששתי האפשרויות נכונות: אנשים בעלי תכונות אנטי סוציאליות לא הראו נטייה להינשא, ואלו שכן נישאו הוכיחו ירידה ואף דיכוי בהתנהגות האנטי סוציאלית ממנה סבלו לפני הנישואים.
בורט השוותה בין זוגות תאומים זהים, ששניהם הפגינו את אותה נטייה אנטי חברתית, בהם אחד היה נשוי והשני לא. מחקרה כלל 289 זוגות של תאומים גברים. בורט עקבה אחריהם במשך ארבעה גילאים שונים: בגיל 17, 20, 24 ו-29, ומצאה שנבדקים שבגיל 17 ו-20 הפגינו רמות נמוכות של תכונות אנטי חברתיות, היו בעלי סיכוי גבוה יותר להיות נשואים עד גיל 29.
חוקרי אבולוציה שמנסים להסביר את הממצא הזה משערים שהטבע יצר קשר בן תכונות אנטי חברתיות לבין ירידה בנישואים, בכדי למנוע מסוציופאטים להינשא ולהקים דור המשך. החיברות הוא תנאי מרכזי להישרדות המין האנושי, והטבע, באנוכיותו, מבצע סלקציה של התכונות הטובות ביותר גם במקרה זה.
הטריק המתוחכם של הטבע לא פסח על האפשרות שאנשים אלו עשויים להחליט להתחתן בכל זאת. במקרה זה הוא יצר השפעה מיטיבה של נישואים - הנישואים משפרים אצל גברים אלו את יכולותיהם החברתיות. ההסבר הזה כמובן מרחיק לכת בהשלכותיו, ואפילו בורט עצמה חולקת עליו. היא טוענת ששיעורי הנישואים אינם מהווים כלל מדד לסלקציה של הטבע - מי יתחתן ומי לא. עובדה שבשנות ה-50 האופנה דחפה אנשים להתחתן, בעוד שבימינו שיעורי הגירושים רק הולכים וגדלים.
בורט טוענת שלא עצם הנישואים הוא שמוריד את רמת האנטי חברתיות של גבר מצוי, אלא הסימפטומים של הנישואים עצמם: גבר נשוי מבלה פחות זמן בחברה מזיקה ומעודדת פשע, לומד יותר על חיברות בעזרת בת זוגו, וככל שמערכת היחסים טובה יותר - כך הוא גם מתנהג טוב יותר מבחינה חברתית.
אבות שותים פחות
החודש (נובמבר 2011) נמצא מרכיב נוסף בנישואים שתורם לשיפור התנהגותי אצל גברים: אבהות. לאחר מחקר בן 19 שנה, נמצא שלאחר שגברים הופכים לאבות בפעם הראשונה, יורדות רמות צריכת האלכוהול והטבק שלהם וכך גם רמות הפשע, אם היו להם הרגלים מסוג זה.
המחקר כלל יותר מ-200 בני נוער בסיכון בגילאי 12 עד 31. הוא עקב אחרי צעירים אלו בכל שנה למשך 19 שנה, ובדק את רמות המעורבות שהוכיחו בפשעים ובצריכת חומרים כמו אלכוהול, טבק ומריחואנה.
פרופסור דוד קאר מאוניברסיטת אורגון- סטייט, טען שבאופן טבעי ישנה ירידה קלה בהתנהגויות שליליות אלו אצל נוער ככל שהוא מתבגר, אך עדיין רמות אלו גבוהות יותר ביחס לשאר האוכלוסייה, ולכן עניין אותו לראות מה עושים נישואים ואבהות לבני הנוער הללו, ואכן, כפי שפורסם ב Journal of Marriage and Family, אבהות הוותה גורם משמעותי בהפחתת הרגלי הפשע וצריכת חומרים ממכרים אצל נבדקים אלו.
התינוק שהגיע שינה אצלם משהו, לא רק ברמת ההתנהגות – כי אם ברמת המוח. מסתבר שבדיוק כמו שמוח של אם משתנה לקראת לידה ולאחר הלידה לבלתי הכר, כך גם מוחו של האב מכין אותו לאבהות.
חוקרים מצאו שבשבועות הקודמים ללידה עולה אצל האבות לעתיד רמת הורמון הפרולקטין ב-20%. הורמון זה הוא הורמון הטיפוליות. באותו הזמן מוכפלת אצלם כמותו של הורמון הקורטיזול - הורמון הסטרס, ולכן רגישותם ודריכותם עולה.
כשהטסטוסטרון יורד, האסטרוגן עולה
בשבועות הראשונים שלאחר הלידה צונחות דרסטית רמות הטסטוסטרון של הגבר, והאסטרוגן שלהם עולה לערכים גבוהים מהרגיל. רמות הטסטוסטרון הנמוכות של הגברים בתקופה זו מורידות להם את הדחף המיני, מה שחייב לקרות לצורך הכנת האב להתקשרות רגשית לתינוקו, כיוון שטסטוסטרון מדכא התנהגות הורית אצל נשים וגברים כאחד. הרמות הנמוכות של הטסטוסטרון גם גורמות לכך שהאבות נהיים רגישים יותר למשמע בכי התינוק שלהם. רווקים לא יהיו רגישים באותה מידה לבכי של תינוק.
איך כל זה קורה בתיאום מוחלט עם התקדמות ההיריון והלידה? מדענים סבורים שהדבר מתרחש הודות לפרומונים שמייצרת האישה ההרה ונקלטים במוחו של בן זוגה. כך התנהגותו של הגבר משתנה, עם השינוי ההורמונאלי העובר עליו, ונעשית מותאמת יותר לסטטוס החדש שלו כאב לעתיד.
אז כשאומרים לכם שבריא להתחתן, יש אמת בכך. יחד עם זאת, נישואים גרועים נמצאו כמרעים את מצבו הבריאותי של אדם, אפילו יותר מאשר חוסר זוגיות. הכתובה היא לא ביטוח בריאות - דרושה מערכת זוגית מוצלחת.
- רחלי לנגפורד,
MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן" ומנהלת שותפה במרכז גלים למימוש
הפוטנציאל האישי.