שתף קטע נבחר
 

בסיכום שבועי: הבורסה בת"א קפצה ביותר מ-6%

הודעת הבנקים המרכזיים הבולטים בעולם על נקיטת צעדים מקלים להגדלת הנזילות הקפיצה את הבורסות ברחבי תבל - ולא דילגה על הבורסה באחד העם. מדד ת"א 100 זינק ב-6.75% במהלך השבוע ומדד הבנקים המריא ב-10.25%. מניית שופרסל בלטה לשלילה כשירדה ב-7% לאחר פרסום דו"ח מאכזב

שבוע המסחר האחרון בבורסה בתל-אביב התאפיין בעליות שערים חדות וזאת תוך גילוי תנודתיות רבה ועל רקע המשך הורדת דירוג למדינות באירופה ובנקים ברחבי העולם, הורדת ריבית בנק ישראל בכרבע אחוז ופרסום הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי של מרבית החברות הישראליות.

 

אולם, בעיקר השפיעה נקיטת הצעדים המקלים להגדלת הנזילות על ידי הבנקים המרכזיים הבולטים בעולם שגררו את שווקי ההון בעולם לעליות שערים.

 

בסופו של שבוע רשמו מדדי המניות המקומיים המובילים עליות שערים נאות של למעלה מ-6%, כאשר בלט בעליותיו מדד הבנקים בעליה של למעלה מ-10%.

 

יום א' - התחיל בירידות, ננעל בעליות

שבוע המסחר נפתח ביום א' על רקע ירידות בבורסות ארצות הברית בסוף השבוע החולף עקב הורדת דירוג של בלגיה והנפקה אג"ח לחצי שנה של ממשלת איטליה בתשואת שיא של מעל 6.5%.

 

במהלך יום המסחר רשמו מדדי המניות המקומיים ירידות שערים חדות של מעל 2% עד שעות הצהריים (במסגרתן שב מדד תל-אביב 25 יירד מרף 1,000 הנקודות), אז השתנתה המגמה עקב שמועות על הלוואה בהיקף של 700 מיליארד אירו שתעניק קרן המטבע העולמית לאיטליה, ובמהלך קצר וחד סיימו מדדי המניות המקומיים המובילים בעליות שערים של קרוב ל-2%.

 

יום ב' - יום חיובי נוסף

יום ב' נפתח לאחר עליות בשווקי אסיה ותוך ציפייה לעליות שערים בשווקי ארצות הברית ואירופה, לאחר פרסומים על מגעים קדחתניים שמנהלות גרמניה וצרפת להוצאתה לפועל של קרן החילוץ האירופאית ומכירות שיא שנרשמו ביום שישי השחור בארה"ב (יום השישי לאחר חג ההודיה). במהלך יום המסחר אכן נרשמו עליות שערים חדות בשווקי המניות בארץ ובעולם, כאשר השוק המקומי "נהנה" מתחזית אופטימית יחסית של ארגון ה-OCED לפיה המשק המקומי יצמח בשנת 2011 בכ-4.7% ובקרוב ל-3% בשנת 2012. בסופו של יום חיובי רשמו מדדי המניות המקומיים עליות של קרוב ל-3%.

 

בערבו של יום ב' הודיע בנק ישראל, כצפוי, על הורדת הריבית במשק לחודש דצמבר ברבע אחוז לשיעור של 2.75%. במסגרת הנימוקים להורדת הריבית נקב הבנק בהתרחבות המשבר באירופה הגורמת לחשש אמיתי לפגיעה עתידית בכלכלה העולמית וגם במשק הישראלי; האטה בקצב הצמיחה של השוק המקומי כפי שמסתמן מנתוני המאקרו לרבעון השלישי והרביעי של השנה; התכנסות האינפלציה ליעד האינפלציה הממשלתי; המשך סביבת ריביות נמוכה במדינות המפותחות בעתיד; והתחלת סימני הירידה במחירי הדיור בישראל.

 

במסגרת הודעת הריבית העריכה מחלקת המחקר של בנק ישראל כי האינפלציה בשנת 2012 תסתכם בכ-2.3%, הריבית הממוצעת במשק בשנה זאת תהיה כ-3%,והצמיחה תסתכם בכ-3.2%.

 

יום ג' - חוזרים לירידות שערים חדות

יום המסחר השלישי נפתח על רקע עליות שערים בבורסות ארצות הברית והמזרח ועל רקע הודעת הריבית. יחד עם זאת, לאורך כל יום המסחר רשמו מדדי המניות המקומיים ירידות שערים שהלכו והתחזקו עד לירידות של כ-2.5% לקראת תום המסחר, בין היתר עקב פרסום על ירידה של 0.6% במחירי הדירות בארצות הברית בחודש ספטמבר (לאחר 5 חודשי עליות).

 

יום ד' - זינוקים של כ-4%

יום ד' התאפיין בשלל פרסומים ונותני מאקרו. יום המסחר נפתח על רקע דשדוש בשווקי ארצות הברית וירידות בשווקי המזרח, לאחר פרסום כי מדד אמון הצרכנים בארצות הברית הפתיע לטובה לצד הורדת דירוג שביצעה סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P לדירוגיהם של 37 בנקים גדולים ברחבי העולם (לרבות סיטי בנק, גולדמן סאקס, מורגן סטנלי, HSBC...) ובמקביל לאישור העברת סיוע של 8 מיליארד אירו ליוון על ידי גוש האירו וחלופות שהועלו בפגישת שרי האוצר האירופאים למינוף קרן החילוץ האירופאית.

 

עליות השערים שאפיינו את תחילת יום המסחר, התגברו לאחר הודעת הבנק המרכזי הסיני על הורדת דרישת הרזרבה מהבנקים הסינים בכחצי אחוז (לראשונה מאז 2008), פרסום נתוני תעסוקה טובים מהצפוי בארצות הברית, ובעיקר לאחר מהלך משולב של הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם (ארצות הברית, בריטניה, הבנק האירופי המרכזי, קנדה, יפן) להפחתת הריבית על עסקאות החלף דולריות בכחצי אחוז, אשר תגרום להגדלת הנזילות ומתן האשראי בשווקים.

שלל הפרסומים החיוביים, שלחו את שוקי המניות בארץ ובעולם לעליות חדות, כאשר מדדי המניות המקומיים רשמו עליות שערים של כ-4%, כשבלט בעליותיו מדד הבנקים בעליה של קרוב ל-7.5%.

 

יום ה' - סיום יציב

יום המסחר האחרון של השבוע נפתח על רקע עליות חדות בבורסות ארצות הברית והמזרח, לאור הצעדים שנקטו הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם יום לפני כן. לאחר העליות החדות שנרשמו ביום המסחר הקודם, התנהל המסחר במדדי המניות המקומיים ללא שינויים דרמטיים.

 

בסיכומו של שבוע חיובי רשמו מדד תל-אביב 25 ומדד תל-אביב 100 עליות של כ-6.65% ושל כ-6.75% בהתאמה, מדד הטכנולוגיה עלה בכ-6.85%, מדד הבנקים המריא בכ-10.25% ומדד הנדל"ן עלה בכ-6.65%.

 

מבין המניות בלטה השבוע לטובה מניית פרולור שעלתה בכ-18% כאשר מנגד בלטה לשלילה מניית שופרסל שירדה בכ-7% לאחר פרסום דו"ח מאכזב.

 

התנודתיות הגבוהה בשווקי המניות, כמעט ולא השפיעה על סקטור אג"ח הממשלתיות, אך השפיעה לשלילה על סקטור אג"ח הקונצרניות.

 

כך, בסיכומו של שבוע, אג"ח הממשלתיות השקליות רשמו עליות שערים קלות לכל אורכו של העקום. במקביל, במסגרת המסחר באג"ח הממשלתיות צמודות המדד נרשמו עליות לכל אורכו של העקום, בפרט בחלקו הקצר-בינוני.

 

בסקטור אג"ח הקונצרניות היינו עדים בתחילת השבוע לירידות שערים חדות הן במדדי התל בונד ובעיקר באג"ח המדורגות נמוך יותר/לא מדורגות כלל. בהמשכו של השבוע תוקנו חלק מירידות שערים אלו, כך שבסיכומו של שבוע רשמו מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי ירידות שלכ-0.65% ו-0.2% בהתאמה.

 

בגזרת ההנפקות, לא היינו עדים השבוע להנפקות.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: דנה קופל
מומלצים