רצח, איומים ו-וידאו טייפ: על האלימות ברוסיה
קטע הווידאו בו נראה החלוץ ספרטק גוגנייב מוכה בברוטאליות רק המחיש את הבעיה ההולכת וגוברת בכדורגל הרוסי. רצף התקריות וההתנהגות המבישה של המשטרה העלו לא מעט תהיות לקראת המונדיאל שיתקיים במדינה ב-2018. כתבה חמישית בסדרה "מסביב לכדור"
אחד מקטעי הספורט הכי נצפים ברשת השבוע מציג את ספרטק גוגנייב, חלוץ הקבוצה הרוסית קרוסנדאר, לאחר שהורחק במשחק קבוצת המילואים נגד טרק גרוז'ני בצ'צ'ניה. גוגנייב הותקף בברוטאליות על ידי אוהדי טרק ועובדי הקבוצה, אבל המנה העיקרית חיכתה לו דווקא לאחר שהצליח להימלט לכיוון חדר ההלבשה. שם חיכו לו השוטרים הצ'צ'נים שהגיעו לגמור את העבודה.
עוד ב"מסביב לכדור":
- MLS: דייויד בקהאם רוצה סוף הוליוודי
- דרום קוריאה מציגה: התאבדויות, שחיתויות ומכירות
- אירופה נשארה מאחור, הכוכבים חוזרים לברזיל
-
קטע הווידאו בו מותקף גוגנייב הופץ בתפוצה רחבה במכוון. האחראים לכך הם עובדי ארגון השחקנים, במטרה למשוך את תשומת לבה של אופ"א לאלימות הגוברת בכדורגל הרוסי. אלימות שמתבטאת השנה ברצף תקריות בו מעורבים שחקנים, אוהדים ובעיקר המשטרה. אלימות שמתפרצת שוב ושוב על רקע המתיחות הבין-גזעית הגוברת ברוסיה.
צפו בהתקפה הברוטאלית על גוגנייב מקרוסנדאר
רוסיה תארח את מונדיאל 2018 והמתנגדים לקיום הטורניר במדינה דואגים להצביע על האירועים האחרונים. איגור סבירידוב, אחד מחברי מועדון האולטראס של ספרטק מוסקבה, נרצח לפני כשנה בעקבות תגרה על רקע גזעני עם מהגרים מהקווקאז. ניקולה ניקזיץ', שחקן קובאן, שלח מכתב לאופ"א ולפיפ"א הוא טען שאנשי הקבוצה פגעו בו פיזית עד שהסכים להתיר את החוזה שלו.
לפני עשרה ימים, סמוך לפתיחת המשחק בין זניט לאפואל ניקוסיה בליגת האלופות, התקבל בערוץ הטלוויזיה NTV, המחזיק בזכויות השידור, איום על כך שהולכים
לפוצץ את התחנה. הסיבה: המשחק הועבר בתשלום ולא בערוץ פתוח. המאיים נעצר.
לפני כחודשיים תקפו אוהדי ספרטק אוטובוס של אוהדי זניט שעשה דרכו למוסקבה. שלושה רכבים חסמו את הכביש ואוהדי ספרטק השליכו בלוקים על האוטובוס, תוך שהיכו את הנוסעים באלות בייסבול ומוטות ברזל. את המשחק עצמו, שהסתיים ב-2:2, איבטחו מעל ל-3,000 שוטרים. לא היתה זו הפעם הראשונה שאוטובוס אוהדים הותקף העונה ברוסיה. הבעיה העיקרית, לפחות לפי מה שטוענים האוהדים עצמם, היא שהשוטרים אלימים יותר מכולם.
את ההנחה הזאת חווה גם אחד השחקנים הבולטים בליגה הרוסית - חלוץ זניט דנקו לאזוביץ'. הסרבי, שכיכב בעבר באיינדהובן, חגג לפני כחצי שנה ניצחון חשוב מול וולגה, קבוצתו של דני בונדר.
לאזוביץ' רץ ליציע האוהדים האורחים כדי למסור את חולצתו לאחד האוהדים, אבל אז הותקף על ידי השוטרים, שאף השתמשו בשוקר חשמלי כדי להפיל אותו. "הם כנראה חשבו שאני אוהד", אמר אז השחקן. "זה היה חלק מהאכזריות של שוטרי ניז'ני נובוגרוד (העיר בה משחקת וולגה, א.ק) מול האוהדים והשחקנים שלנו".
המקרה היה חלק ממהומה שפרצה ביציע אוהדי זניט, אירוע שלפי דעת רבים החל בגלל אלימות שוטרים. אלכסיי מילר, הבוס של "גאזפרום", חברת הגז המחזיקה בבבעלות על זניט, אמר: "המגרש הוא לא מקום לאימונים של המשטרה".
בעקבות כמות האירועים החריגים הוחלט ברוסיה לחוקק "חוק אוהדים" מיוחד להשלטת סדר במגרשים. אבל, ההחלטה הזאת רק החריפה את הקרע בין האוהדים למשטרה ולשלטונות. האוהדים התרגזו על כך שלא שיתפו אותם בדיאלוג ושפרטי החוק נקבעו בין ההתאחדות לכדורגל למשרד הפנים.
החוק קובע, בין השאר, שיש להכניס כמות מסוימת של מצלמות אבטחה לכל מגרש ושהקבוצות עצמן יהיו אחראיות על הסדר, אבל האוהדים טוענים שלא מדובר בפתרון לבעיות האמיתיות.
הקרע כה עמוק, עד כי ארגוני האוהדים החליטו להחרים את הנבחרת. במשחק מול ארמניה השנה עזבו אוהדים את היציע בתחילת המחצית השניה, כשעל המושבים הריקים התנוסס השלט "ניפגש כשהחוק יתקבל". הארגונים המובילים - אלו של צסק"א, ספרטק וזניט - הודיעו שלא ייסעו למשחקים בקווקאז.
בחזרה לחלוץ קרוסנדאר גוגנייב, שבעקבות התקפת השוטרים עליו סובל מזעזוע מוח, שברים בצלעות ובאף. בעקבות המקרה הרחיקה ההתאחדות הרוסית לשנה את אחד ממאמני טרק, שלקח חלק בתגרה, והקבוצה ספגה שני משחקי רדיוס. עונש מזערי.
גוגנייב עצמו ספג עונש של לא פחות מהרחקה לשישה משחקים. ההחלטה הלא פרופורצינלית היא זאת שהביאה את ארגון השחקנים העולמי להפיץ את הווידאו. "אני רוצה שמישל פלאטיני יראה את זה", אמר פיליפ פיאה, אחד מראשי ארגון השחקנים העולמי. "צריכים להבין שאלימות בכדורגל היא בעייתית בדיוק כמו מכירת משחקים או שימוש בסמים".
בנגיעה אחת - רוסיה
מלך השערים: הליגה הרוסית, שנמצאת באמצע משחקי הפלייאוף, נכנסה לפגרת חורף. מי שסיים כמלך השערים של העונה הסדירה הוא חלוץ צסק"א סיידו דומבאיה, שהבקיע 23 שערים. דומבאיה, חלוץ נבחרת חוף השנהב, שיחק עד לפני שנתיים ביפן ואותר שם על ידי הקבוצה השווייצרית יאנג בויז, ממנה הגיע לצסק"א.
הדבר הגדול הבא: אלן דזאגוייב, הקשר ההתקפי של צסק"א, סומן מגיל צעיר ככוכב העתיד של רוסיה ולאחרונה הוא גם נראה ככזה. דזאגוייב האוסטי, קבוצה אתנית עם שורשים איראנים הנמצאת בקווקז, הוא קשר התקפי מודרני ונחשב ליקירו של הבעלים, ייבגני גינר.
הקשר הישראלי: ביבראס נאתכו מככב בקזאן, בונדר משחק מדי פעם בוולגה, אבל אסור לשכוח דווקא את הישראלי הוותיק בליגה הרוסית - זאב חיימוביץ', שמשחק בטרק הצ'צ'נית אותה הזכרנו קודם. זו כבר העונה השלישית של הבלם הישראלי ברוסיה והוא שיחק העונה בשישה משחקים בלבד.
הכה את המומחה - השאלות שלכם
יותם, קריית ביאליק: מי השחקן הישראלי, שמשחק בארץ ושווה הכי הרבה כסף? האם יש דרך לבדוק זאת?
תשובה: בעולם קיימות שתי חברות המנסות לקבוע שווי שוק לרוב השחקנים המקצוענים. אחת החברות, IMSCOUTING, היא חברה בבעלות ישראלית ולכן
בדקתי איתה לגבי שאלתך. שני השחקנים היקרים ביותר לפי החברה הם עומר דמארי וטל בן חיים (הפתח תקוואי), ששווים כל אחד קרוב לשלושה מיליון אירו.
אלכס, בת ים: בכתבה על ה-MLS סיפרת על אור ברוך שמשחק בשיקגו. באיזו קבוצה הוא גדל בישראל לפני שעבר לארה"ב?
תשובה: ברוך, שזומן לאחרונה לנבחרת ישראל הצעירה, לא שיחק מעולם בקבוצה ישראלית. הוא נולד בחיפה, אבל עבר לקליפורניה בגיל צעיר. הוא שיחק בנוער של טיגרה המכסיקנית לפני שעבר לשיקגו.
אוהד מ': קראתי שגארי ספיד הוא מלך ההופעות של וויילס בכל הזמנים. לראיין גיגס אין יותר הופעות ממנו?
תשובה: אפילו לא קרוב. גיגס נמצא רק במקום ה-11 ברשימת מלכי ההופעות של נבחרת וויילס. ספיד ראשון מבין שחקני השדה עם 85 משחקים, שבעה פחות משוער העבר של אברטון וסטוק, נוויל סאות'הול. לגיגס עצמו יש רק 64.