הפחתת הפליטות: מתרחקים מהסכמה בינלאומית
הסיכוי לגבש אמנה סביבתית חדשה שתחליף את קיוטו בוועידת האקלים בדרבן נמוך, אבל יש כאלה הסבורים כי בכלל עדיף לשנות גישה: להחליף את ההסכמים הקיימים בשיטה חדשה לפיה כל מדינה תפעל רק בהתאם לאינטרסים שלה
ועידת האו"ם לשינוי אקלים נפתחה השבוע בדרבן שבדרום אפריקה, כשמעליה מרחפת השאלה המרכזית - האם יצליחו לגבש אמנה סביבתית חדשה שתחליף את אמנת קיוטו, מטרה שהוועידות הקודמות בקופנהגן וקנקון לא הצליחו להשיג?
אף שאמנת קיוטו צפויה לפקוע בעוד שנה והצורך באמנה סביבתית חדשה בוער מאי פעם, התשובה העצובה היא שהסיכויים לכך נמוכים, על רקע האינטרסים הפוליטיים והכלכליים של 192 המדינות המשתתפות בוועידה ועל רקע ההאטה הכלכלית העולמית.
אולם החדשות הטובות הן, שכישלון המגעים הבינלאומיים להגיע ליעד, לא יוביל בהכרח לסופו של המאבק בשינוי האקלימי, אלא רק לסופה של התפיסה הנוחית, של אמנה בינלאומית. בינתיים, צומרת תפיסה אחרת, שמבוססת על מדיניות "מקומית" במקום מדיניות ופעולות שנכפות מלמעלה.
לא מחויבות - אך עושות
כבר היום יש מדינות שמנצלות את ההזדמנויות של המאבק העולמי בשינויי האקלים מבלי שהן חתומות על אמנת קיוטו, למשל ארצות הברית שלא התחייבה ליעדי האמנה. גם סין - פולטת גזי החממה הגדולה בעולם - לא מוכנה לחתום עד שארצות הברית לא תצטרף. מדינות גדולות אחרות כמו יפן, רוסיה וקנדה הודיעו שהן לא מתכוונות להתחייב לתקופה נוספת של האמנה, אלא אם המדינות המזהמות ביותר יתחייבו גם הן.
ארצות הברית משוכנעת, שהתחייבות לאמנת קיוטו תפגע בצמיחה הכלכלית שלה. במקום הסכם כובל, ארצות הברית אמרה כי היא מעדיפה התחייבויות עצמאיות מצד מדינות לעשות ככל שביכולתן לפקח על הפליטות.
אך למרות שהממשלה הפדרלית לא מחויבת ליעדים הגלובליים, יש תוכניות מקומיות רבות שמפעילות מנגנונים התומכים באנרגיה ירוקה וביעילות בצריכת אנרגיה. מבחינת השקעה באנרגיה מתחדשת, ארצות הברית היתה המדינה השניה בעולם ב-2010.
סין לא היתה צריכה להתחייב להפחתת פליטת גזי החממה שלה משום שבזמן ניסוח אמנת קיוטו היא הוגדרה כ"מדינה מתפתחת". עם זאת, תוכנית החומש הסינית שאושרה במרס 2011, כוללת 3 תחומי השקעה ירוקים מתוך 7 תחומים אסטרטגיים: אנרגיה נקייה, שימור אנרגיה וכלי הפועלים על אנרגיה נקייה. סימן נוסף למחויבות המדינה לאנרגיה מתחדשת היא השקת תעריפים מסובסדים לאנרגיה סולארית באוגוסט 2011.
אבל בעוד שהמדינות המפותחות מצליחות לפעול בתחום בעצמן, המדינות העניות והמתפתחות אינן מסוגלות לממן יוזמות וטכנולוגיות להתייעלות בצריכת האנרגיה וזקוקות לסיוע ולתיאום הבינלאומי כדי ליישם זאת. עם זאת, כאשר המגבלות מחמירות מידי - הדבר מקשה על היציאה מעוני במדינות אלו.
מדיוניות מקומית יעילה יותר?
יש הסבורים כי תפיסה חדשה, שמבוססת על ריבוי סוגי מדיניות הנובעים מסדרי העדיפויות האסטרטגיים והשאיפות של כל מדינה, עשויה להוביל בסופו של דבר להפחתה גדולה יותר בפליטת גזי החממה, ביחס לקביעת יעדים בינלאומיים. כישלון השיחות בקנקון בשנת 2010
עם זאת, לא כולם סבורים שמדיניות עצמאית היא הפתרון: סוכנות הידיעות Mail & Guardian מדווחת על אי שביעות רצון בקרב ארגונים מובילים בתחום איכות סביבה בארצות הברית. .
במכתב שיועד למזכירת המדינה הילרי קלינטון, מנהלי 16 ארגונים סביבתיים התלוננו כי המשלחת האמריקנית מסתכנת בהצגת המדינה כמכשול במאבק בהתחממות הגלובלית. בנוסף הם הדגישו את הדחיפות של מציאת פתרון לבעיות פליטת גזי החממה בעולם, והזכירו את ההתחייבות של הנשיא אובמה לטיפול בנושא בקמפיין הבחירות שלו.
גם חברי משלחות מאירופה וראש גוש המדינות האפריקניות הביעו ביקורת על ארצות הברית. "מדינות מפותחות לא לוקחות את שינויי האקלים באופן רציני כבעיה גלובלית", אמר סייני נאפו ממדינת מאלי, לסוכנות הידיעות AP. "קחו את ארצות הברית למשל. היינו רוצים שהיא תנהיג את המאבק בשינויי האקלים כפי שהיא עושה בתחומים אחרים, משום שלנו כמדינות מתפתחות ההתחממות הגלובלית היא איום בקנה מידה עצום".