מחקר: נגיחות בכדורגל גורמות לפגיעה מוחית
משחק כדורגל? כדאי שתשתמש רק ברגליים: חוקרים אמריקנים שסרקו את המוח של 32 כדורגלנים מצאו כי נגיחות כדורגל גורמות לפגיעה מוחית הדומה לזעזוע מוח. די במספר נגיחות במשחק יומי, כדי לגרום לפגיעה מוחית משמעותית ובלתי הפיכה
בדרך למשחק? היזהרו עם הנגיחות: מחקר שנערך בארצות הברית וכלל סריקות מוחם של שחקני כדורגל, מצא כי נגיחות גורמות לפגיעה מוחית. ממצאי המחקר החדש פורסמו השבוע בכנס הרדיולוגים של אמריקה הצפונית.
כדור רגל עשוי לנוע במהירות של 55 עד 100 קמ"ש במהלך משחק מקצועי. בעבר נגיחות כדורגל כבר הביאו למותו של כדורגלן: בשנת 2002 מת הכדורגלן האנגלי ג'ף אסטל, בן ה-59. הוא סבל מבעיות בהכרה לאחר שנים ששיחק כדורגל בבירמינגהם. חוקר מקרי המוות קבע כי מותו נבע מניוון מוחי מתמשך שנגרם מנגיחות מרובות בכדורי רגל.
בשנות השישים, עת שיחק אסטל, נהגו ליצור כדורי רגל כבדים יותר מאלה המשמשים היום. ועדיין, גם אלה, סבורים מומחים, פוגעים במוח. הסף הנחשב כבטוח הוא עד אלף נגיחות כדור בשנה. מתחת לסף זה נראה כי לא עלול להיגרם נזק מוחי בלתי הפיך, עם זאת ההערכה הזו לא נבדקה עד תום ומחקרים נוספים דרושים כדי לוודא כמה נגיחות אכן גורמות לפגיעה מוחית.
במחקר החדש בדקו חוקרי אוניברסיטת אלברט אינשטיין שבארה"ב 32 כדורגלנים. הם עברו סריקות מוחיות באמצעות מכשיר MRI מתקדם המראה ברזולוציה גבוהה רקמות מוח ומערכת העצבים. בתוך כך נשאלו הנבדקים אשר למספר משחקי הכדורגל בהם השתתפו, ותדירות הנגיחות בכדור.
הממצאים הראו כי אלה שנהגו לנגוח בכדור באופן תדיר, סבלו מנזקים מוחיים ברורים בסריקות המוחיות. חמישה איזורים מוחיים נפגעו: בחלק הקדמי של המוח ולכיוון החלק האחורי של הגולגולת. איזורים אלה אחראיים על ריכוז, הוצאה לפועל של פעולות ותפקוד ראייתי.
בהמשך נתבקשו הכדורגלנים לעבור בדיקות הבוחנות תפקוד שכלי. החוקרים מצאו כי אלה שסבלו מהפגיעות המוחיות החמורות ביותר, גם תפקדו באופן הגרוע ביותר באותם מבדקים.
הפגיעות המוחיות נמצאו רק בקרב אלה שדיווחו על לפחות אלף נגיחות בשנה. המספר נשמע אולי גבוה, אך למעשה בחישוב יומי, מדובר בסך הכל במספר קטן של נגיחות במשחק כדורגל יומי.
"נגיחות בכדורגל לא יגרמו לקריעת סיבי עצב" אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר מייקל ליפטון, מבית החולים האוניברסיטאי אלברט איינשטיין שבארה"ב, "עם זאת, נגיחות חוזרות ונשנות עלולות לגרום לשרשרת תגובות המובילות לניוון של תאי מוח".
נגיחה. עניין לא בריא
צילום: shutterstock
מומלצים