שתף קטע נבחר

 

תקדים במיאנמר: חוק חדש יתיר הפגנות

אחרי שנים בהן דיכאו באלימות כל מחאה, התירו הרשויות לאזרחים לארגן הפגנות - והבטיחו להסביר אם המשטרה תדחה בקשתם לאישור. הכל בזכות ביקורה של קלינטון?

צעד נוסף בדרך לדמוקרטיזציה: הממשל במיאנמר, שבמשך עשרות שנים דיכא ביד קשה כל ניסיון למחות נגד השלטון, אישר חוק תקדימי שיתיר לאזרחים להתכנס ברחובות ללא חשש. כלי התקשורת דיווחו היום (שבת) כי הנשיא תיין סיין חתם על החקיקה אתמול - יממה לאחר שמזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, סיימה את ביקורה ההיסטורי במדינה.

 

מיאנמר משנה פניה - הכותרות האחרונות:

קלינטון בביקור היסטורי במיאנמר: תבחן הרפורמות

כלת פרס נובל תתמודד בבחירות במיאנמר

נשיא מיאנמר חנן 6,359 אסירים   

 

הפגנה מול שגרירות מיאנמר במלזיה. עכשיו גם שם מותר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה מול שגרירות מיאנמר במלזיה. עכשיו גם שם מותר(צילום: EPA)

 

לפי החוק החדש, המעוניינים לארגן הפגנה יוכלו להגיש בקשה למשטרה חמישה ימים לפני המועד המתוכנן. הרשויות יוכלו לדחות את הפנייה, אך אז יחויבו לציין את הסיבות לכך. המהלך הוא האחרון בשורת רפורמות שמיישמת הממשלה שהתמנתה בתחילת השנה. באוקטובר, למשל, העניק הנשיא חנינה "הומניטרית" ל-6,359 אסירים, בהם כלואים מבוגרים, נכים, חולים וכאלה שגילו "התנהגות מוסרית טובה".

 

בשבוע שעבר הבטיחה מיאנמר, לשעבר בורמה, להציג עוד תוכניות מרחיקות לכת במסגרת חתירתה לשלטון דמוקרטי יותר, בהן השגת שלום עם קבוצות המורדים במדינה, שחרור הדרגתי של כל האסירים הפוליטיים וצמצום הפיקוח על חופש הביטוי. ההכרזה באה לאחר שנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הביע בפורום אזורי באינדונזיה את חששותיו לגבי עתיד המדינה המבודדת, השרויה במצב כלכלי קשה ותחת סנקציות כבדות בשל הפרת זכויות אדם.

 

הפגנה לשחרור אסירים פוליטיים בזמן ביקור קלינטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה לשחרור אסירים פוליטיים בזמן ביקור קלינטון(צילום: EPA)

 

ההבטחה גם סללה את הדרך לביקורה של קלינטון, שהייתה מזכירת המדינה הראשונה שהגיעה למיאנמר זה 50 שנה. נשיא המדינה אף כינה את הביקור "אבן דרך", וציין כי הוא יוביל ל"הטבת היחסים ושיתוף הפעולה". קלינטון, מצדה, הצהירה כי ארה"ב מוכנה לשפר את היחסים עם מיאנמר - אך רק אם זו תפעל לדמוקרטיזציה.

 

קלינטון נפגשה במהלך שהותה במיאנמר גם עם מנהיגת האופוזיציה וכלת פרס נובל לשלום, אנג סן סו צ'י, עמה גם שוחחה בטלפון לפני שבועיים. קלינטון ציינה לאחר מכן כי השיחה סייעה לה להעריך את התועלת שבביקור במיאנמר. סו צ'י, ששוחררה ממעצר בית בשנה שעברה, הודיעה באחרונה כי תתמודד בבחירות שיתקיימו בחודשים הקרובים, לאחר שהחרימה את הבחירות הקודמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים למען דמוקרטיזציה במיאנמר
צילום: רויטרס
קלינטון עם מנהיגת האופוזיציה סו צ'י
צילום: AP
מומלצים