היום: הצבעה על חוק דיור בר השגה
הצעת החוק של ח"כ אמנון כהן מש"ס להסדרת שכירות למעוטי יכולת תעמוד להצבעה בוועדת שרים לחקיקה. לפי ההצעה, ישווקו דירות כדירות לאוכלוסיות מיוחדות, זכאים וצעירים, שינוהלו על-ידי בעלים פרטיים או תאגיד
- בשורה או ספין? דיור בר-השגה רק 'מוזכר' בחוק
ח"כ כהן, יו"ר ועדת הפנים, מוביל גם את חקיקת הרפורמה בתכנון ובנייה בראשות הוועדה המשותפת (פנים וכלכלה). הוא נוכח כי בהצעת החוק הממשלתית אין הגדרה לדיור בר-השגה ולדיור להשכרה ולכן יזם את הצעת החוק הפרטית כדי למלא את החסר.
ח"כ כהן לוחץ בעקיפין על ועדת השרים להעניק את תמיכת הממשלה להצעתו. הוא הודיע בסוף השבוע שעבר בכנס שדרות כי לא יעלה לאישור סופי בכנסת את הרפורמה בתכנון ובנייה, ללא החקיקה הנוגעת לדיור בר-השגה. כהן הדגיש כי "שתי הצעות החוק יעברו באותו מועד, והרפורמה לא תעבור לפני שיהיה ברור כי עובר גם חוק דיור בר השגה".
עם זאת רמז כהן באותו מעמד על האפשרות שיוזמתו להסדרת הדיור בר השגה תשולב בחוק הרפורמה. הוא אמר בשדרות כי "לאחר פעילות מאומצת של הוועדה המשותפת בראשותו, הגופים המקצועיים של ממשלת ישראל נרתמו לשלב נושא זה בחוק הרפורמה".
"הצעת החוק אמורה לתת מענה לצורך וליכולת הכלכלית של קבוצות אוכלוסייה אשר מימוש זכותן לדיור ראוי בבעלות או בשכירות התרחקה מהישג ידן בשנים האחרונות בגלל עליית המחירים הדרמטית", אומר כהן. אוכלוסייה זו מתייחסת בעיקר לזוגות צעירים, גם משכבות הביניים, לסטודנטים, למשפחות חד-הוריות ולסוגי נזקקים אחרים.
מתן הזכאות יהיה כפוף לבדיקה תקופתית
הצעת כהן מגדירה במפורש את המטרות החברתיות של החוק להנחיית המבצעים, את סוגי הדיור בר השגה שייכללו באתרי הבנייה למגורים על פי תוכניות מתאר ובניין ערים, ואת ההגדרות של קבוצות הזכאים הצפויים לסוגי הדיור. כהן מקפיד על הגדרת מושגים אחידה בחוקי הדיור והרפורמה, שנועדו להשלים זה את זה בהקצאת הדיור בר השגה.
באשר לסוגי הדיור מתמקדת הצעת החוק בהסדרת הדיור להשכרה ולאוכלוסיות מיוחדות לזכאים ולצעירים. מדובר בדירות שנועדו להשכרה בלבד, אשר בכל בניין מגורים יהיו בבעלות אדם או תאגיד אחד, דבר שיעודד את ניהולן כמלאי עסקי של דיור להשכרה ויקל את הפיקוח עליהם. הניהול והתחזוקה של הבעלים יבטיחו לשמור על איכות הבניינים.
הזכאות לדיור בשכירות מוגבלת בחוק למי שאינם יכולים לעמוד בתנאי השוק על כן מתן הזכאות כפוף לבדיקה תקופתית של יכולת השוכר לעמוד בתנאי השכירות. הכוונה למנוע את הארכת חוזה השכירות למי שחל שיפור במצבו הכלכלי ובכוחו לשכור דירה בשוק החופשי. זאת כדי לא לנצל לרעה את ההטבה לשמור אותה לנזקק אמיתי.
מנהל מטעם שר השיכון יפקח
בהצעת החוק הסדרי פיקוח נוקשים המחייבים לרשום את יחידות הדיור בר השגה בפנקסי המקרקעין (טאבו) או בספרי רשות מקרקעי ישראל. הרישום יחייב קבלת אישור מגבוה לכל עסקה ביחידות הדיור כדי למנוע התקשרויות שבניגוד למטרות החברתיות של החוק. זאת כדי לשמור על מלאי הדירות.
את הפיקוח על מערך הדיור בר השגה מציע החוק להטיל על מנהל במינוי של שר השיכון מקרב עובדי משרדו. יהיו לו סמכויות רחבות, החל מאיוש הדירות, והעברתן בין הזכאים וכלה בכניסה לדירות בסיורי ביקורת. 11 פרקי הצעת החוק ככל שהם מפורטים, הם עדיין מסגרת שתתמלא בתקנות ביצוע יותר תכליתיות.
ח"כ כהן אמר בסוף השבוע שעבר כי "יהיה מעניין מאד לראות בתום הדיון בוועדת השרים לחקיקה, אם כולם תמכו בהצעת החוק ומי השר המסוגל להתנגד להצעת חוק חברתית כה חשובה ובסיסית".