"האחראים למשבר: המנהיגים שהשיקו את האירו"
ז'אק דלור, מאדריכלי המטבע האירופי המשותף: "המנהיגים האירופיים בחרו להתעלם מחוסר איזון בין כלכלות המדינות. האירו צמח מבלי שיהיו קיימים כוחות מרכזיים שיוכלו למנוע מחברות הגוש לצבור חובות מופרזים
"השגיאות שנעשו במעמד הקמת גוש האירו חרצו את דינו" - כך אמר ז'אק דלור, לשעבר נשיא הנציבות האירופית ומאדריכלי המטבע האירופי המשותף, בראיון ל"דיילי טלגרף". לדבריו, המנהיגים האירופים עושים היום "מעט מדי ומאוחר מדי", כדי לתמוך במטבע האחיד.
דלור, שעמד בראש הנשיאות בשנים 1985–1995, שיחק תפקד מפתח בתהליך שהוביל ליצירת האירו ב־1999. בראיון ראשון לעיתון בריטי זה כמעט עשור, הוא מציין כי משבר החוב משקף את האיום המרחף מעל תפקידה הגלובלי של אירופה כמו גם על ערכים מערביים בסיסיים.
לדבריו, המשבר הנוכחי נובע מ"פגם ביצועי" אשר לו אחראים המנהיגים הפוליטיים שפיקחו על החלת האירו בימיו הראשונים. הוא הוסיף כי מנהיגים בחרו להתעלם מחולשות בסיסיות ומחוסר איזון בין כלכלות המדינות החברות באיחוד המוניטרי: "שרי האוצר לא רצו להודות בשום פגמים שעמם ייאלצו להתמודד".
לפי דלור, "האירו צמח מבלי שיהיו קיימים כוחות מרכזיים שיוכלו למנוע מחברות הגוש לצבור חובות מופרזים, מה שהוביל למשבר הנוכחי". עתה, כאשר הלוואות ענק הובילו מדינות כמו יוון ואיטליה לסף אסון, "על מדינות אירופה לשאת יחדיו באחריות למשבר. כולם חייבים לבחון את המצפון שלהם".
בתוך כך, בנאום שנשאה בפרלמנט הגרמני אתמול הדגישה הקנצלרית אנגלה מרקל כי לא ניתן לפתור את משבר החובות האירופי "בהינף יד", וכי התהליך יימשך שנים.
מרקל ניצלה את הנאום כדי לחזור ולהדגיש את עמדתה שלפיה אין להעניק לבנק האירופי המרכזי תפקיד פעיל יותר של הדפסת כסף או חילוץ מדינות כמלווה של המוצא האחרון.
מרקל ציינה כי מטרתה בפסגת מנהיגי אירופה שתיערך בבריסל בסוף השבוע היא להוביל לשינויים בהסכמים כדי להימנע מפירוק האיחוד המוניטרי. "אירופה עומדת בפני המבחן הגדול ביותר שלה. האירו הוכיח את שוויו. הוא יציב. אך מדובר בהרבה יותר ממטבע. הוא מייצג את רצונה של אירופה להתאחד ולהתמודד יחד עם אתגרים עולמיים", הדגישה מרקל. עוד הוסיפה הקנצלרית כי מוגזם לטעון שגרמניה מעוניינת לשלוט באירופה.
מרקל ניצלה את הבמה כדי לשוב ולהביע את התנגדותה להנפקת אג"ח אירופיות משותפות. "מי שעדיין לא הבין כי לא ניתן להשתמש באג"ח האירופיות המשותפות
ככלי חירום במשבר זה, כנראה שלא הבין את מהות המשבר", אמרה.
רבים מקווים כי הפסגה הבאה תהווה נקודת מפנה במשבר גוש האירו. עם זאת, האתגר הראשון של מרקל הוא לגשר על הפערים הקיימים בינה לבין נשיא צרפת ניקולא סרקוזי לגבי מהות הפתרון, עוד בפגישתם שתתקיים מחר בפריז. מרקל עד כה סירבה להיכנע ללחצים שמפעיל סרקוזי להפסיק את הבריחה מהאג"ח האירופיות על ידי החלת צעדים רדיקליים, כמו נתינת אור ירוק לבנק המרכזי להתערב באופן מסיבי בשוקי האג"ח. במקום זאת, הקנצלרית מעוניינת להתמקד במה שהיא מגדירה כשורש הבעיה על ידי כינון משמעת פיסקאלית לטווח הארוך תוך שינוי האמנה של האיחוד האירופי, כך שלרשויותיה יינתנו סמכויות אכיפה חדשות.
גורל גוש האירו נחרץ?
צילום: AP
מומלצים