שתף קטע נבחר

 

דו"ח זכויות האזרח: אפילו להפגין לא נותנים פה

האגודה לזכויות האזרח טוענת בדו"ח השנתי כי בכלא ובמעצר נרמסות זכויות אדם - במיוחד של קבוצות מוחלשות - ותוקפת את מגבלות התנועה בשטחים. "כאשר חלק מאיתנו שווים פחות - כולנו לא שווים. כאשר חופש הביטוי מאוים – כולנו בסכנה"

החקיקה האנטי דמוקרטית מסכנת את חופש הביטוי וההפגנה, בבתי הכלא מתקיימות הפרות זכויות אדם חמורות, וזכויותיהם של זרים וילדיהם נרמסות באופן שיטתי - כך קובע דו"ח האגודה לזכויות האזרח לשנת 2011 המתפרסם הבוקר (יום א'). "החירות בישראל מצטמצמת", מזהירים מחברי הדו"ח, המתפרסם לרגל יום זכויות האדם הבינלאומי.

 

אמש בתל אביב: עצורים בהפגנת המחאה החברתית

 

כותבי הדו"ח, המתמקד השנה בנושא חירות, טוענים כי החקיקה האנטי-דמוקרטית מאיימת לצמצם את חירויות הפרט ולפגוע בזכויות המיעוט, כמו גם בפעילותם הלגיטימית של מי שמותחים ביקורת על השלטון ובהם ארגוני זכויות אדם.

 

"התנכלויות למפגינים". הפגנה בתל אביב, אמש (צילום: בן קלמר) (צילום: בן קלמר)
"התנכלויות למפגינים". הפגנה בתל אביב, אמש(צילום: בן קלמר)
 

 

לדבריהם, בישראל קיימת "מגמה ההולכת ומתגברת של הטלת מגבלות על החירות", המתבטאת גם בהתנכלויות למפגינים: בשנה האחרונה פוזרו הפגנות על ידי שוטרים רעולי פנים או נטולי תג זיהוי, על אף שהחוק מחייבם להזדהות, מפגינים נעצרו והתבקשו להתחייב שלא להשתתף בהפגנות בעתיד, פעילים חברתיים ופוליטיים זומנו ל"שיחות אזהרה" מאיימות, מפרט הדו"ח. 

 

מעצר הוגן אינו מובטח

בפרק העוסק בתנאי הכליאה בישראל נקבע כי אין מי שמבטיח את החובה לספק לאסירים ולעצורים תנאי מחיה בסיסיים ולשמור על כבודם ועל זכויותיהם. המצב חמור יותר "כשמדובר במי שאינם אזרחי ישראל, וכל שכן בשטחים" נאמר בדו"ח: "הליך הוגן אינו מובטח, והמעצר - לחודשים ואף לשנים - עשוי להפוך מהחריג לכלל".

 

פעמים רבות נכלאים מי שמלכתחילה נמנים עם קבוצות מוחלשות: פליטים ומבקשי מקלט, מהגרי עבודה וילדיהם ופלסטינים מהשטחים ומירושלים. הדו"ח מתריע כי מעצר של קטינים הפך לנורמה באזורים מסוימים, על אף קביעת החוק שיש להימנע ככל הניתן ממעצר ילדים.

 

"הליך הוגן אינו מובטח". כלא מגידו (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
"הליך הוגן אינו מובטח". כלא מגידו(צילום: חגי אהרון)

 

הדו"ח מתייחס בהרחבה למעצרם של פליטים ומהגרי עבודה וטוען כי "לתפיסתם של גורמי האכיפה בישראל, מעצר עד לגירוש הוא דרך המלך". במקרים רבים אנשים עלולים למצוא עצמם מוחזקים במעצר, במשך חודשים רבים ולעתים אף שנים, כש"משרד הפנים ממהר לקבוע כי מדובר במי שאינם משתפים פעולה עם גירושם, ולכן אין לשחררם". על פי נתונים של מוקד הסיוע לעובדים זרים, הנכללים בדו"ח, באוגוסט 2010 הוחזקו 1,042 מבקשי מקלט במתקני כליאה ליותר מ-60 יום. נכון לספטמבר 2011 בכלא "גבעון" לבדו שוהים 61 עצורים יותר משנה.

 

"מגבלות קשות" לפלסטינים

ביקורת נמתחת בדו"ח על הגבלת חופש התנועה והזכות להפגין ביהודה ושומרון - הצבא אוסר קיומה של כל הפגנה בשטחים, והמשתתפים נתקלים ביחס אלים ולעתים אף מגיעים למאסר. כותבי הדו"ח מציינים כי "למרות רגיעה מסוימת" בשטחים, מוטלות עדיין מגבלות תנועה קשות על האוכלוסייה הפלסטינית, ביניהן: סגר מתמשך על רצועת עזה, הגבלות תנועה במרכז העיר חברון, "משטר היתרים" במרחב התפר שבין הקו הירוק וגדר ההפרדה, צמצום התנועה הפלסטינית בכביש 443, ניתוק תושבי בקעת הירדן מהגדה המערבית והקמת גדר ההפרדה המקשה על התנועה בתוך ירושלים, כמו גם על המעבר בין ירושלים המזרחית לבין שאר הגדה.

 

מפגינה בבלעין. "יחס אלים" (צילום :יוחנן ויילר) (צילום :יוחנן ויילר)
מפגינה בבלעין. "יחס אלים"(צילום :יוחנן ויילר)

 

הדו"ח מתפרסם לקראת מצעד זכויות האדם השנתי, שיתקיים בתל אביב ובחיפה ביום שישי. מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, חגי אלעד אמר כי "האגודה לזכויות האזרח מציבה באמצעות הדו"ח מראה של המציאות בכל הנוגע לזכויות האדם: כאשר חלק מאיתנו שווים פחות – כולנו לא שווים", לדבריו, "כאשר חופש הביטוי מאוים – כולנו בסכנה.

 אל מול האיומים על הדמוקרטיה בישראל, בקיץ האחרון ראינו איך יותר ויותר אזרחים דורשים להפוך לשותפים פעילים בעיצוב המציאות, כדי לממש בישראל זכויות אדם וצדק חברתי. אנחנו מקווים שדו"ח 'תמונת מצב' יעורר דיון ציבורי ער ויסייע להביא לשינוי המיוחל".

 

בדו"ח מוקדש גם פרק למחאה החברתית של קיץ 2011, ומצוין בו כי קיימת בישראל שחיקה של זכויות חברתיות בתחומים של דיור, בריאות, רווחה תעסוקה ועוד: "הפערים הכלכליים בישראל חופפים קווי חלוקה אתניים, לאומיים ותרבותיים, הם תוצאת המדיניות החברתית-כלכלית של ממשלות ישראל ב-25 השנים האחרונות", אומרים באגודה לזכויות האזרח, וקוראים לעגן את הזכויות האלה במסגרת "חוק יסוד: זכויות חברתיות" שיבטיח קיום בכבוד לכל אזרח במדינה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחייב לא להפגין בעתיד?
צילום: רויטרס
מומלצים