שתף קטע נבחר

 

רק 64% מבעלי מוגבלויות סיימו בי"ס יסודי

דו"ח משרד המשפטים: בכל תחומי החיים נרשמים פערים גדולים בין בעלי מוגבלויות - 1.6 מיליון מתושבי ישראל - לשאר האוכלוסייה. בשנה האחרונה חלה עלייה במדדי האבטלה שלהם. 30% חשים בדידות כל יום, לעומת 5% בלבד ביתר האוכלוסייה

מצבם הכלכלי והחברתי של אנשים עם מוגבלות בחברה הישראלית ממשיך להיות קשה וקיימים פערים גדולים בין אנשים עם מוגבלות, ואף מוגבלות קלה, לבין יתר האוכלוסייה בכל תחומי החיים. כך עולה מדו"ח שמפרסמת היום (א') נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, לרגל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות שצוין אתמול.

 

בתחום ההשכלה עולה מהדו"ח כי 36% מהסובלים ממוגבלות סיימו לכל היותר בית-ספר יסודי. רק ל-48% מהם יש תעודת בגרות, לעומת 68% ביתר האוכלוסייה. ככל שהמוגבלות חמורה יותר - הישגי ההשכלה נמוכים יותר.

 

עוד על פערים לרעת הנכים: 

המינהל מודה: לא מקפידים על העדפת נכים

נכים לא יעמדו ביוקר החשמל

אישומים נגד אגד וקווים: לא מתחשבים בעיוורים  

 

הפערים נשמרים גם בתחום התעסוקה: אף על פי שכמעט מחצית מהאנשים עם מוגבלות הם בגילאי העבודה, רק 48% מהם מועסקים בפועל, לעומת יותר מ-71% ביתר האוכלוסייה. לאחר ירידה שנרשמה ב-2008, בשנת 2009 חלה עלייה באבטלה של אנשים עם מוגבלות חמורה מכ-10% לכמעט 20%. לעומת זאת, בקרב אנשים עם מוגבלות מתונה, שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה המשיכו להשתפר.

 


לחצו להגדלה 

 

פער גדול עדיין קיים בין אנשים עם מוגבלות לבין שאר האוכלוסייה בהכנסה הממוצעת לנפש. הפער מתרחב ככל שהמוגבלות חמורה יותר: הכנסתם הממוצעת של אנשים עם מוגבלות חמורה מהווה רק 64% מזו של אנשים ללא מוגבלות. לפיכך הסובלים ממוגבלות מתקשים לכסות הוצאות חודשיות שוטפות: 20% מהסובלים ממוגבלות חמורה אינם מצליחים בכך, לעומת 7% בלבד ביתר האוכלוסייה.

 


לחצו להגדלה

 

אנשים עם מוגבלות בכל הגילאים גרים בדירות צפופות יותר במונחים של מספר הנפשות לכל חדר מגורים.

  

גם מצבם החברתי מוסיף להיות לא קל: 30% מהסובלים ממוגבלות חמורה מדווחים על קשר רופף יותר עם חברים והיעדר חברים בכלל, לעומת 8% בלבד בשאר האוכלוסייה. 30% מהאנשים עם מוגבלות אומרים כי הם חשים בדידות בתדירות יום-יומית, לעומת 5% בלבד ביתר האוכלוסייה.

 


לחצו להגדלה

 

בקרב אנשים עם מוגבלות חמורה כחמישית מהאנשים (כמעט 200 אלף) מדווחים כי אין כל אדם עליו יוכלו לסמוך בשעת חירום, לעומת אחוזים בודדים (7% בלבד) ביתר האוכלוסייה. מדובר בכ-89,500 אנשים עם מוגבלות חמורה ו-108,700 אנשים עם מוגבלות מתונה המדווחים כי במצבי חירום אין להם במי להיעזר אם וכאשר יזדקקו לסיוע מיוחד.

 


לחצו להגדלה

 

אחיה קמארה, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, הסביר: "לנתונים חמורים אלו השלכות מרחיקות לכת לא רק על חייו של האדם עם מוגבלות ועל משפחתו, אלא על החברה הישראלית כולה. מדובר בכמיליון ו-600 אלף איש המהווים יותר מחמישית מכלל אזרחי המדינה, מהם כמעט 760 אלף אנשים עם מוגבלות חמורה. בימים בהם המושג צדק חברתי הפך לשגור בפי כולנו - עלינו לבחון היכן אנו כחברה וממשלה יכולים לפעול לשיפור מצבם".

 

בשנת 2009 חיו בישראל כ-1.6 מיליון אנשים עם מוגבלות, המהווים כחמישית מהאוכלוסייה. מספרם של ילדים עם מוגבלות נאמד בכ-319 אלף. 188 אלף מתוכם זקוקים לטיפול קבוע. מרבית האנשים עם מוגבלות בני 20 ומעלה הם נשים (55%).

 

הנתונים מתייחסים לאנשים שדיווחו בסקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, על "בעיה בריאותית או פיזית הקיימת ששה חודשים או יותר שמפריעה להם או מפריעה להם מאוד בפעולות היום יומיות" . אלו שדיווחו על "בעיה שמפריעה מאוד" מוגדרים כבעלי מוגבלות חמורה ומהווים כמעט חצי מבעלי המוגבלויות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
גם מוגבלות קלה מהווה מכשול בישראל (אילוסטרציה)
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים