תערוכה: ילדים מצלמים זכויות אדם
תערוכת צילומים מיוחדת נפתחה ביפו: ילדים כהי עור מכפר קאסם צילמו הפרת זכויות אדם בסביבתם הקרובה. "זו דוגמה לקבוצה שהחברה מנסה לדחות מסיבות גזעניות. המצלמה היא הכלי לשינוי חברתי"
התערוכה "נכנס לתמונה" היא סיפורם של אנשים שהחברה מנסה להרחיקם ממנה, אבל בעקשנותם, שמחתם, חלומותיהם ויכולתם נכנסים לתמונה "ללא רשות" והופכים אותה ליותר אמיתית וכנה.
התערוכה מסכמת קורס צילום שעברו ילדים מכפר קאסם, אותו יזמה קבוצת "נשים למען שינוי לטובה" שפועלת בכפר ועוסקת בנושא גזענות כלפי שחורים בחברה הפלסטינית בישראל. קבוצת הנשים הוקמה לפני חמש שנים והיא פועלת במסגרת מחלקת החינוך באגודה לזכויות האזרח. מטרת הקורס היתה שהילדים יצלמו הפרות של זכויות אדם בסביבה הקרובה להם, ויביעו שיח אישי-חברתי באמצעות המצלמה.
לדברי רוז עאמר, רכזת חינוך בקבוצת הפעולה בכפר קאסם מטעם האגודה לזכויות האזרח,"הילדים שמשתתפים בתערוכה חווים הדרה וגזענות מצד החברה בה הם חיים רק בשל צבע עורם הכהה. להפתעתנו, המצלמה עזרה להם לבטא את התחושות האלה ולהעביר מסרים שונים לגבי עצמם ולגבי הסביבה בה הם חיים והיו רוצים לחיות. דרך עין המצלמה הם פתאום גילו את היופי החיצוני של בני ובנות הקבוצה, כמו גם את הפערים בסביבת המגורים שלהם מול זו של ישובים יהודים שכנים".
לדברי מוחמד בדראנה, צלם ומדריך קורס הצילום החברתי, "קבוצת הילדים מכפר קאסם היא דוגמה אחת לקבוצות רבות שהחברה מנסה לדחות ממניעים גזעניים שמתבססים על צבע עורו של אדם. הרעיון היה להשתמש במצלמה ככלי לשינוי חברתי, כך שהתערוכה 'נכנס בתמונה' היא אמירה ברורה של הילדים האלה לחברה - שהם שייכים והם חלק ולא מחכים לאישור מאף אחד."
התערוכה ביפו פתוחה למבקרים מה-3.12 ועד ה-7.12, ולאחר מכן תנדוד ברחבי הארץ.
יום זכויות האדם מצוין ברחבי העולם ב-10 בדצמבר, לציון ההכרזה האוניברסלית בדבר זכויות האדם אשר נחתמה באו"ם בשנת 1948. האגודה לזכויות האזרח מובילה בשבוע זה סדרה של אירועים, ששיאם מצעד ועצרת מוזיקלית חגיגית בתל אביב ביום שישי ה-9.12. לפרטים על מצעד זכויות האדם 2011