שתף קטע נבחר

 

הרבי המעופף הלך לעולמו: 'אדם גדול וטייס גדול'

הוא לחם בנאצים באל עלמיין, היה ממייסדי טייסת הקרב של חיל האוויר במלחמת השחרור והניח את היסודות לרפואת החירום המוטסת של צה"ל. בכירי חיל האוויר נפרדים מד"ר סיד כהן ז"ל, שהלך לעולמו בגיל 90: "דמות מופת בעל השפעה מאגית"

"תגידו לנאצים הארורים שהם נלחמים בבן העם היהודי" - כך קרא ד"ר סיד כהן ברשת הקשר של חיל האוויר הדרום אפריקני, בעת שניהל קרב אוויר מול מטוסי הצבא הגרמני במהלך מלחמת העולם השנייה. כהן, שכונה "הרבי המעופף" ולימים הפך לאחד ממייסדי טייסת הקרב הראשונה של חיל האוויר הישראלי, נפטר ביום שישי האחרון בביתו ברמת השרון כשהוא בן 90. "שמו יישאר לנצח בפנתיאון חיל האוויר", ספדו לו בכירי החיל.

 

סיד כהן (מימין), עם עזר ויצמן ונלסון מנדלה (צילום: מתניה/ Oranit) (צילום: מתניה/ Oranit)
סיד כהן (מימין), עם עזר ויצמן ונלסון מנדלה(צילום: מתניה/ Oranit)

 

אחד מידידיו הקרובים של כהן ז"ל היה הרולד ("סמוקי") סימון, שכמוהו הגיע מדרום אפריקה לישראל שרק נולדה במסגרת גרעין מח"ל (מתנדבי חוץ לארץ). "סיד היה אדם גדול וטייס גדול", אמר סימון (92) בשיחה עם ynet. "כמעט שש שנים הוא שירת בחיל האוויר הדרום אפריקני. הוא לא היה דתי, אבל היה לו זקן ארוך ולכן קראו לו 'הרבי המעופף'. את הקריאה לנאצים הארורים הוא השמיע בקשר בדרך לקרב אוויר מול שני מטוסי מסרשמיט 109".

 

סימון היה נווט מפציץ בחיל האוויר הדרום אפריקני, וכמו סיד כהן ז"ל, גם הוא התנדב לחיל האוויר הישראלי עם הקמת המדינה. "בעזרת האישיות המיוחדת של סיד הוא הצליח לגבש את הטייסים הוותיקים שהגיעו מכל התפוצות במסגרת טייסת 101 הצעירה", ממשיך סימון. "היו שם אנשים לא פשוטים, אבל כולם העריצו וכיבדו אותו כטייס, כמנהיג, וכאדם עם חוש הומור שלא ידע פחד כלל. סיד והטייסת לקחו חלק בכל קרב מרכזי במלחמת השחרור, ואחריה הוא הנחיל את הרוח שמנשבת עד היום בחיל: חשיבות גדולה לאחריות ולאימונים אינטנסיביים עם מדריכים פנטסטיים".

 

מקרב אל עלמיין למלחמת העצמאות

כהן, שהותיר אחריו אישה ושלוש בנות, נולד ב-1921 בדרום אפריקה למשפחה יהודית בת שבעה אחים. לצבא הדרום אפריקני הוא התגייס בגיל 19, אחרי פרוץ מלחמת העולם השנייה, וסופח בהמשך לטייסת שפעלה במסגרת כנף של חיל האוויר המלכותי הבריטי. כהן השתתף בקרב אל עלמיין באוקטובר 1942 - קרב שסימן את ראשית המפנה לטובת בעלות הברית - ושם שכל את אחד משני אחיו ששירתו גם הם בחיל.

 

כשהסתיימה המלחמה קיבל כהן תעודת הצטיינות ממלך אנגליה וממפקד חיל האוויר הדרום אפריקני על פעילותו. הוא חזר לדרום אפריקה והחל ללמוד רפואה, אבל אז קראה לו המדינה היהודית שבדרך. לכן הפסיק כהן את לימודיו וביוני 48', כשהוא מהווה חלק ממשלחת של מתנדבים לישראל, הוא הצטרף לטייסת הקרב הראשונה והפך לאחד מעמודי התווך של החיל.

 

מפקד טייסת 101 דאז היה מודי אלון, ובין חבריו של כהן ליחידה נמצא בין השאר עזר ויצמן כמו גם מתנדבים מאנגליה, קנדה וארצות הברית. במהלך אוקטובר 1948 נהרג אלון בעת חזרה מגיחה, וכהן החליף אותו בתפקיד לבקשת מפקד חיל האוויר דאז, אהרון רמז. בהמשך שימש כהן גם כמפקד בסיס חצור, והיה זה שהעניק - לצד הרמטכ"ל יעקב דורי - את סיכת הכנפיים לטייסי 101 החדשים במסגרת המסדר הראשון בחיל האוויר, בשנת 1949.

 

סיד לא נשאר שנים רבות בחיל האוויר, אלא חזר לדרום אפריקה וללימודי הרפואה. רק ב-1965, בעקבות הפצרותיו של ויצמן, עלה ארצה באופן רשמי, עבד כרופא בבית החולים תל השומר וכרופא צוות אוויר בחברת אל על (שם נשאר עד פרישתו בגיל 85).

במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום כיפור שימש כרופא מוטס וכאיש מילואים זכה להיות ממניחי היסודות לרפואת החירום המוטסת.

 

מפקד חיל האוויר החמישי, דן טולקובסקי, סיפר ל-ynet כי היה מודע למחלה ולסבל שפקדו את כהן בשנים האחרונות: "תמיד הערכתי אותו. הוא היה אדם וטייס נדיר, סולידי, בעל כושר מנהיגות, מפקד טוב, ובעל ערכים טובים שהצליח בכל התפקידים שמילא".

 

בכיר חיל האוויר והמפכ"ל לשעבר, יעקב טרנר, זוכר את כהן כאישיות יוצאת דופן שזכה להערכה רבה. "תחת הכנפיים שלו גדלו גדולי וטובי חיל האוויר", אמר טרנר. "הייתה לו השפעה מאגית בזכות האישיות שלו וכולם רחשו לו כבוד עצום. הוא היה טייס מעולה ואהוב מאוד עד יום מותו. דמות מופת. מהאנשים שדיברו בשקט אבל קולם תמיד נשמע".

 

גם מפקד חיל האוויר העשירי, עמוס לפידות, מצטרף לדבריו של טרנר: "סיד כהן היה מורה דרך וציוני גדול שנחשב לאורים ותומים בכל הקשור לרפואה תעופתית. הוא ייזכר תמיד כאחד מאלה שעיצבו את טייסת הקרב בישראל".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סיד כהן ז"ל. "מנהיג שלא ידע פחד"
צילום: מתניה/ Oranit
יעקב טרנר. "דמות מופת"
צילום: הרצל יוסף
מומלצים