שתף קטע נבחר

 

עם כסף ושוקולד, כובש אל-קאעידה את אפריקה

הם מגיעים לכפרים קטנים חמושים ברובי קלצ'ניקוב ומבקשים בנימוס לשאוב מים לשתייה. אם נולד ילד בכפר הם מביאים לו בגדים, אם אדם נופל למשכב הם יתנו לו תרופה. בזמן שארגון הטרור האיסלאמי נמצא באנדרלמוסיה מאז חיסול בן לאדן, השלוחה שלו באפריקה פורחת כלכלית ומבצעית. מאלי כמשל

בלי לירות כדור אחד: בפעם הראשונה שחברי אל-קאעידה יצאו מהיער, הם אמרו "שלום" בנימוס. לאחר מכן, האנשים שנשאו עליהם כלי נשק אוטומטיים שאלו את תושבי הכפרים המפוחדים אם הם יכולים בבקשה לשאוב מים מן הבאר. בטרם עזבו, הם פתחו את חלונות הטנדר שבו נסעו וקראו לילדים לבוא ולקבל מידיהם שוקולד. מאז הם לא עזבו. מבט אינטימי ראשון מסוגו מראה כיצד כבש ארגון הטרור האיסלאמי כפרים שלמים באפריקה . 

 

אל-קאעידה בכותרות:

מיומנו של בן לאדן: "דאג שלא ימצא חתן לבתו"

כשבן לאדן בכה: א-זוואהרי סיפר על קודמו "הרגיש"

ארה"ב: אובמה, בן לאדן ומג'יק על מגרש אחד

"בן לאדן חוסל ב-90 שניות, לא בחילופי אש"

ראש ה-CIA התערב על בקבוק יין: בן לאדן יחוסל

 

הכול קרה לפני 18 חודשים. מאז, אנשיו של אוסמה בן לאדן המזוקנים ולבושי הטוניקה שבו מדי שבוע כדי לבקש מים. בכל פעם הם האריכו בשיחות והחליפו דברי ברכה, ביקשו יפה רשות לקחת מים והתנהגו כמו שכנים טובים.

 

צפו: ביקור באחוזת המסתור של בן לאדן, רגע לאחר חיסולו

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חוץ מממתקים, אנשי ארגון הטרור העבירו גם כסף מזומן למארחיהם. אם נולד ילד בכפר, הם הביאו להוריו בגדי ילדים. אם אדם נפל למשכב, הם נתנו לו תרופה. כאשר אושפז ילד בבית חולים, הם הביאו לו צלחות של אוכל ושילמו את החשבון עבור השירותים הרפואיים.

 

כמעט ללא התנגדות, הצליח אל-קאעידה להכות שורשים באחת המדינות העניות ביותר על פני כדור הארץ, מאלי. ארגון הטרור מצא מקלט בשטח מרוחק זה כשהאסטרטגיה שלו היא לזכות בלבם ובמוחם של תושבי המדינה, סיפרו שבעה כפריים לסוכנות הידיעות AP.

 

אסטרטגיית הארגון - לזכות בלב התושבים העניים. סוקולו, מאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
אסטרטגיית הארגון - לזכות בלב התושבים העניים. סוקולו, מאלי(צילום: AP)

 

השבעה הסכימו להתראיין ממקום מושבם ב"שטח האדום", אזור שנחשב לאחד המקומות המסוכנים ביותר לאזרחים זרים לבקר בהם.

 

עושים כסף מחטיפת אזרחים מערביים

מומחי ביטחון אומרים כי בזמן שאל-קאעידה נמצא באנדרלמוסיה ומנהיגיו נמלטים על חייהם בעקבות חיסולו של מנהיגם לפני חצי שנה, דווקא הזרוע של הארגון באפריקה, בת חמש השנים, נמצאת בפריחה.

 

דיפלומטים וגורמי ממשל במאלי אמרו כי באמצעות בסיסים שהקים במדינה, "אל-קאעידה במגרב האיסלאמי" (AQIM) הסתנן לקהילות מקומיות, גייס לוחמים, ניהל מחנות אימונים ותכנן פיגועי התאבדות.

 

גם כשארגון האם נאבק כלכלית, שלוחתו האפריקנית גייסה תוך עשור סכום שמוערך ב-130 מיליון דולר. היא עשתה זאת על ידי חטיפתם של לפחות 50 אזרחים מערביים במדינות שכנות והחזקתם במחנות במאלי עד אשר ישולם כופר תמורת שחרורם.

 

חוטפים זרים תמורת כופר. אל-אוולקי (צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP) (צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP)
חוטפים זרים תמורת כופר. אל-אוולקי(צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP)

 

מומחי ביטחון אומרים כי AQIM הצליח לשלש את מספר אנשיו, מ-100 לוחמים ב-2006 ל-300 כיום. פעילות הארגון, שבעבר הייתה מוגבלת לאלג'יריה, משתרעת כעת ממאוריטניה שבמערב למאלי שבמזרח.

 

"הם באו עם 4 ג'ריקנים וביקשו מים"

המטרה הראשית של ארגון הטרור היא להפוך לשחקן מרכזי בג'יהאד העולמי, ואנשיו נעצרו בחשד למעורבות בפעילות טרור במדינות שונות באירופה, בהן ספרד, הולנד, אנגליה וצרפת. בספטמבר האחרון, אמר גנרל קרטר האם, האיש שאחראי לפעולות צבא ארצות הברית באפריקה, ש-AQIM מהווה כעת "איום משמעותי" על ארה"ב.

 

מדוע מצליח ארגון הטרור לשגשג כל כך באזור זה של העולם? את התשובה לכך ניתן למצוא בחלק זה של העיירה סוקולו במאלי, שבה הבתים בנויים מתערובת של בוץ וקש ומשפחות מתפרנסות למחייתן בין אם מעבודה בשדות האורז בדרום ובין אם מכריתת עצים בצפון.

 

כאשר לוחמי אל-קאעידה הופיעו בעיירה הקטנה לפני כשנה וחצי, כשהם נושאים עמם ארבעה ג'ריקנים ומבקשים מים, הם אותתו כי אין בכוונתם לגזול משאבים מהמקומיים. קשה היה שלא להבחין בבגדי הטוניקה שלהם. "מהרגע שראית אותם, ידעת שהם לא ממאלי", אמר אמדו מאיגה, רועה צאן בן 45.

 

"מרגע שראית אותם, ידעת שהם לא ממאלי". סוקולו, מאלי (צילום: AP) (צילום: AP)
"מרגע שראית אותם, ידעת שהם לא ממאלי". סוקולו, מאלי(צילום: AP)

 

הכפריים סיפרו כי לוחמי ארגון הטרור החלו להגיע כל ארבעה-חמישה ימים ברכבי שטח ועם רובי קלצ'ניקוב תלויים על כתפיהם. בתחילה הם נשארו לזמן שלא עלה על 15 עד 20 דקות. אם ביום שני הם הגיעו לשאוב מים מבאר אחת, אז ביום רביעי הם היו שואבים מים מבאר אחרת - ותמיד שינו את מסלול הגעתם.

 

רפואה חינם: ארגון טרור עם אמבולנס נייד

פוסייני דיאקיט, בן 51, הוא טכנאי משאבות שנוסע פעמיים בחודש ליער באזור סוקולו כדי לבדוק את הגנרטורים שמפעילים את בארות המים. הוא נתקל לראשונה בתא של אל-קאעידה במאי 2010, כאשר ראה ארבעה גברים בלבוש ערבי בתוך רכב שטח של חברת "טויוטה". על רגלי כל אחד מהם היה מונח רובה קלצ'ניקוב.

 

לדברי דיאקיט, ארבעת הגברים נשאו עמם ציוד רפואי וניסו לברר אם מישהו חולה בסביבה. "יש אדם אחד גבוה עם חזה גדול, הוא ערבי, ככל הנראה אלג'יראי. ידוע שיש לו בית מרקחת נייד. הוא עובר ממקום למקום כדי להעניק טיפול בחינם", סיפר דיאקיט על אחד מחברי תא הטרור שהציע שירותים רפואיים באזור מגוריו.

 

אנשי אל-קאעידה נכנסים בשעות הדמדומים למחנות שבהם ישנים הרועים ומחלקים כסף במזומן לכפריים שיצטרפו אליהם לתפילות. בכמה כסף היה מדובר? לפי דיאקיט, הם נתנו שטרות בסכום של עשרת אלפים פרנק מערב אפריקני (כ-20 דולר), סכום ששווה כמעט מחצית מהשכר החודשי הממוצע במאלי.

 

"אמרו לנו שבכל מרכז אוכלוסייה מעל 10 אנשים צריך להקים מסגד" (צילום: AP) (צילום: AP)
"אמרו לנו שבכל מרכז אוכלוסייה מעל 10 אנשים צריך להקים מסגד"(צילום: AP)

 

רוב הרועים ישנים בסככות שממוקמות בקצה היער. בגלל העובדה שמדובר במגורים ארעיים, אין להם מסגדים כמו ברוב הכפרים במדינה, שגדולה בשטחה פי שניים מצרפת וש-90 אחוזים מאוכלוסייתה הם מוסלמים.

 

"קחו 200 דולר ובנו מסגד מחימר"

בבולקר, כפר קטן ליד היער, השאירו הלוחמים 100 אלף פרנק (כ-200 דולרים) והורו למקומיים לקנות בכסף אספקה ולבנות מסגד מחימר, סיפר דיאקיט. "הם אמרו שבכל מרכז אוכלוסייה שבו יש לפחות עשרה בני אדם, צריך להיות מסגד".

 

מאלי היא מדינה ענייה מאוד, בעלת שטח עצום וממשלה מרכזית חלשה ביותר - בדיוק כמו שהייתה אפגניסטן לפני יותר מעשור. באותה עת השתמש בן לאדן בקסמו כדי לזכות בנאמנותם של התושבים האפגנים המקומיים, אמר נומאן בנותמן, חבר לשעבר בארגון ג'יהאד שהיה מזוהה עם אל-קאעידה וכיום עובד כאנליסט בקרן קוויליאם. הקרן, שמושבה בלונדון, הוקמה כדי לקדם ראייה סובלנית ופלורליסטית של האיסלאם בקרב מוסלמים צעירים שעשויים להיות המושפעים ביותר מקיצוניות.

 

"נהגנו ללמד את האנשים שלנו שזה חלק מהתוכנית הצבאית - איך להתייחס למקומיים: 'זו הסביבה שתשמור עליכם בחיים'", אמר בנותמן. איש הג'יהאד לשעבר פגש בבן לאדן לראשונה בסודן ונלחם במשך כמה שנים לצד אל-קאעידה באפגניסטן. לדבריו, בן לאדן העביר ללוחמיו הוראות ספציפיות בדבר ההתנהלות הרצויה: "אל תתווכחו על המחיר, רק תדאגו לעשות את המקומיים מאושרים. תהפכו ל'חמצן' עבורם".

 

90 אחוז מוסלמים במדינה ששטחה גדול פי שניים מצרפת. מאלי ()
90 אחוז מוסלמים במדינה ששטחה גדול פי שניים מצרפת. מאלי

 

ב-AQIM הפנימו את דבריו של בן לאדן. זמן לא רב לאחר שהחלו לקחת מים מהבארות, התקרב אחד הלוחמים המזוקנים לרועה צאן שעמד ליד משאבת מים כדי לקנות ממנו אייל. הוא רצה לשחוט אותו כדי לאכול ולהאכיל את עמיתיו. רועה הצאן הציע ללוחמי הארגון את האייל בחינם. חברו, מאיקה, סיפר שהוא עשה זאת משום שפחד לבקש עבורו כסף. 

 

כמה יעלה אייל לשחיטה?

אך האיש הזר סירב לקחת את האייל מבלי לשלם ומיד העביר לרועה הצאן סכום כסף נדיב. "נראה היה שהם ידעו מראש את כל המחירים לכל דבר. הם הצביעו לעבר אייל ואמרו 'נקנה אותו בעבור 30 אלף פרנק מערב אפריקני (60 דולר)", אמר מאיקה. לדבריו, הסכום שננקב עבור אייל היה הגבוה ביותר שרועה צאן היה יכול לצפות לו בכל האזור. "הם מעולם לא התמקחו".

 

AQIM צמח מתוך קבוצות שנלחמו בממשלת אלג'יריה בשנות התשעים, לאחר שהצבא ביטל את הבחירות כדי למנוע את ניצחון המפלגה האיסלאמית במדינה. במהלך העשור שחלף, אנשי הארגון הותירו אחריהם שובל של הרס באלג'יריה. בסביבות שנת 2003 הם שלחו שליח לעיראק כדי לפגוש מתווך מטעם אל-קאעידה, סיפר בנותמן. שלוש שנים מאוחר יותר, הם הצטרפו למשפחת הטרור שאותה כינה מספר 2 בארגון איימן א-זוואהרי "האיחוד המבורך".

 

מאז, התקיפות שביצעו לוחמי AQIM נשאו את סימני ההיכר של אל-קאעידה. ביוני האחרון נהרגו 18 בני אדם בשני פיגועי התאבדות בבסיסים צבאיים בעיר צ'רצ'ל באלג'יריה. שני המחבלים פוצצו עצמם סמוך לבסיסים הצבאיים, זמן קצר לאחר סעודת סיום צום הרמאדן. פיצוץ נוסף אירע בעת שכוחות חילוץ והצלה הגיעו למקום.

 

"אל תתווכחו על מחיר, תעשו את המקומיים מאושרים". בן לאדן (צילום: AP) (צילום: AP)
"אל תתווכחו על מחיר, תעשו את המקומיים מאושרים". בן לאדן(צילום: AP)

 

אל-קאעידה למד בתורו מהארגונים שסרים למרותו. האחרונים השתמשו בחטיפות תמורת כופר באלג'יריה, תימן, פקיסטן, עיראק ואפגניסטן. לאחר מותו של בן לאדן בחודש מאי, מצאו חוקרים בדיסק הקשיח של מנהיג אל-קאעידה קבצים ובהם תוכניות לפנות לחטיפות אזרחים זרים. הסיבה לכך: לפצות על הירידה בתרומות לארגון הטרור.

 

"שביתת הנשק" עם ממשלת מאלי

ארגון "אל-קאעידה במגרב האיסלאמי" שיכלל את מה שמומחים מכנים "כלכלת החטיפה", ולאחר פעולות חטיפה מצא מקלט במאלי, כך על פי דיפלומטים, בני ערובה וגורמי ממשל. ב-2003, AQIM חטף והעביר 32 תיירים, רובם גרמנים, מדרום אלג'יריה למאלי. חבר פרלמנט במאלי סיפר ל-AP כי אנשי ארגון הטרור הגיעו להסכם "שביתת נשק" עם הרשויות המקומיות, הסכם שעד היום עומד בתוקף.

 

"ההסכם היה 'אתם לא תפגעו בנו, אנחנו לא נפגע בכם'", סיפר חבר הפרלמנט ממאלי שהיה מעורב בעבר במשא ומתן לשחרור בני ערובה זרים.

 

ממשלת מאלי מכחישה את ההאשמות הללו, אולם גורמים שצוטטו במברקים דיפלומטיים שהודלפו לוויקיליקס חזרו על אותן האשמות. נשיא המדינה השכנה מאוריטניה, מוחמד אולד עבד אל-עזיז, סיפר ב-2009 לבני שיחו האמריקניים שמאלי "נמצאת בשלום עם AQIM כדי למנוע התקפות בשטחה". בזמן שאל-קאעידה שבה יותר מ-50 אזרחים זרים באלג'יריה, ניז'ר ומאוריטיניה, האלימות כמעט ולא נגעה בשטח מאלי. 

 

למד משלוחות ארגונו כיצד לנצל את החטיפות להשגת רווחים. א-זוואהירי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
למד משלוחות ארגונו כיצד לנצל את החטיפות להשגת רווחים. א-זוואהירי(צילום: AFP)

 

ואם בזה לא די, הצליח תא הטרור לגייס לשורותיו גם לוחמים מקומיים, 60 עד 80 מבני שבט הטוארג, שבטי רועים נודדים המתגוררים בעיקר במדבר סהרה שבצפון אפריקה. "המצב במאלי הוא כזה שהם הופכים למקומיים - הם לא זרים", אמר בנותמן. "קשה מאוד לעשות את זה, וקשה עוד יותר להיפטר מהם".

 

המכשול של אל-קאעידה - האיסלאם המתון

דבר אחד עדיין עומד בדרכו של אל-קאעידה: האידיאולוגיה הנוקשה שלו לא עומדת בקנה אחד עם האיסלאם המתון שנפוץ בקרב הנוודים במאלי. רוב המקומיים מספרים שהם מפחדים, לכודים בין הצורך בכסף שמציע אל-קאעידה לבין האמונות הקיצוניות שהוא מציע.

 

כאשר בן לאדן מת, עברו חברי תא הטרור במאלי מבאר מים אחת לאחרת וביקשו מאנשים להתפלל למען נשמתו, סיפר גורם ממשל מקומי. "כולם מרגישים חוסר נוחות", הוא אמר. "זוהי דת שלא שייכת לנו".

 

רועי הצאן אמרו שלוחמי אל-קאעידה לא ניסו לכפות עליהם בכוח את האידיאולוגיה שלהם. במקום זאת, הם אמרו שחברי AQIM המתינו עד שנפגשו עם רועה צאן כמה פעמים לפני שהעלו בפניו את הנושא. "זה היה בפעם השלישית שראיתי אותם כשהם התחילו להטיף לי", סיפר מאיקה. "הם אמרו שכל מה שהם עושים זה על מנת לחפש אחר האל".

 

באבא אולו מומו, רועה צאן בן 29, סיפר כי הוא ניסה להמציא תירוץ כדי לעזוב ברגע שרכבי השטח של אנשי ארגון הטרור הגיעו לבאר שהוא עמד בפתחה. הוא עשה זאת משום שפחד שהם ישליכו אותו אל תוך הבאר. לדבריו, הם נסוגו ברגע שהבינו שהוא לא מעוניין בחברתם.

 

"הדבר הראשון שהם מנסים לעשות זה להזמין אנשים להצטרף אליהם ליער. אם הם רואים שאדם מהסס, אז מגיע הרגע שהם מתחילים להטיף לו", סיפר מומו. "אך אם אדם אומר להם 'לא' מפורש, הם מניחים לו לנפשו".

 

בחודש יוני, מאוריטניה ומאלי הובילו מתקפה נדירה משותפת נגד תא של אל-קאעידה ביער ווגאדו במאלי. עם זאת, רועי צאן מקומיים אמרו ששבוע קודם לכן סיפרו להם לוחמי אל-קאעידה על מתקפה ממשמשת ובאה ושהם הניחו מוקשים בתוך היער. מאוריטניה האשימה את מאלי במסירת מידע מוקדם על המתקפה ל-AQIM.

 

בעקבות המתקפה הכושלת נגד ארגון הטרור, סיפרו רועי הצאן שבמשך שבועיים הם לא ראו את הלוחמים המזוקנים. אך אז, לדבריהם, הם שבו עם צי חדש של רכבי שטח - ועם מספר גדול יותר של אנשים. מאז, רכבי ארגון הטרור נמצאים בכל מקום ביער ובתנועה מתמדת, סיפר צ'ייקנה סיסה, צייד בן 60. לדבריו, הם גם לא ישנים באותו מקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מביאים לחולים צלחות של אוכל ומשלמים את החשבון. אל-אוולקי שחוסל
צילום: AFP, SITE INTELLIGENCE GROUP
מה שהצליח באפגניסטן מצליח גם באפריקה. בן לאדן
צילום: AFP
צילום: AP
האשים את מאלי בשת"פ עם אל-קאעידה. נשיא מאוריטניה עבד אל עזיז
צילום: AP
"שלוחת אל-קאעידה באפריקה - איום על ארה"ב". אובמה
צילום: AP
צילום: איי אף פי
המתקפה הצבאית לא נשאה פרי. חייל בצבא מאוריטניה
צילום: איי אף פי
מומלצים