שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, AP , רויטרס

רוב מוחץ לאיסלאם במצרים: "ככה זה בדמוקרטיה"

נכון, ב-2/3 ממחוזות מצרים כלל לא הצביעו עדיין, אבל תוצאות השלב הראשון בבחירות מעוררות דאגה: האחים המוסלמים ראשונים, הסלפים הקיצונים שרוצים מדינת הלכה אחריהם. המועמד לנשיאות מוסא: "ככה זה, אי אפשר לבחור ואז לשנות"

הבחירות לפרלמנט המצרי עדיין רחוקות מאוד מסיום, אבל הסימנים שעלו היום (א') מהתוצאות הרשמיות של השלב הראשון בבחירות מאוד לא-מעודדים עבור שוחרי הדמוקרטיה והשלום במזרח התיכון. לפי ועדת הבחירות העליונה במצרים, תנועת האחים המוסלמים זכתה ב-36.6% מהקולות של 9.7 מיליון המצביעים, ולמקום השני הגיעה מפלגת "א-נור", המפלגה הקיצונית עוד יותר של אנשי הזרם הסלפי, עם 24.4% מהקולות.

 

בחירות היסטוריות במצרים - כותרות אחרונות: 

 

מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר ומי שנחשב למועמד מוביל בבחירות לנשיאות שייערכו כנראה בשנה הבאה, עמרו מוסא, אמר בעקבות פרסום תוצאות הבחירות והצלחתו של הזרם האיסלאמיסטי כי יש לקבל את התוצאות כמו שהן, כיוון שזו הדמוקרטיה. "אני שמח על יישום תהליך הדמוקרטיה, תחילתה של הדמוקרטיה", אמר מוסא, "אי אפשר לקיים דמוקרטיה ואז לשנות את התוצאות או לדחות אותן".

 

מפגינים במצרים נגד הממשל הצבאי. מבוי סתום (צילום: AP) (צילום: AP)
מפגינים במצרים נגד הממשל הצבאי. מבוי סתום(צילום: AP)

 

חשוב לציין כי תוצאות הבחירות שפורסמו היום הן רק אינדיקציה חלקית לאופן שבו ייראה הפרלמנט הבא במצרים. יש עדיין שני שלבים שצריכים להיערך בבחירות לפרלמנט, ובהם ישתתפו תושבי 18 מ-27 המחוזות של ארץ הנילוס. ימי הצבעה צפויים עוד לאורך החודש הקרוב וסיבובים מכריעים ייערכו גם מחר ומחרתיים. רק בינואר ניתן יהיה להבין כיצד ייראה הפרלמנט. אלא שגם בהמשך צפויים האיסלאמיסטים לזכות בהישגים מצוינים, בשל הפופולריות שלהם במחוזות שבהם מחכים עדיין להצביע.

 

נסיקתן של התנועות האסלאמיות מדאיגה מפלגות ליברליות ואפילו מפלגות דתיות מסוימות, שחוששות כי האחים המוסלמים והסלפים ינסו לקדם אג'נדה דתית. הן חוששות גם שרבים מהפעילים הצעירים שעמדו מאחורי ההתקוממות שהביאה בפברואר השנה להדחת הנשיא, חוסני מובארק, ירגישו שהמהפכה שלהם "נחטפה".

 

מדינת הלכה איסלאמית בחצר האחורית?

מאז נפילתו של מובארק הקבוצות שהובילו את המהפכה נגד שלטונו והאיסלאמיסטים לא הצליחו לפרוץ את המבוי הסתום בנוגע לחוקה החדשה של המדינה. על הפרלמנט החדש תוטל, בתיאוריה, המשימה של בחירת 100 חברי צוות שינסחו חוקה חדשה. אלא שבצעד שגרם למתיחות גדולה עוד יותר, המועצה הצבאית העליונה השולטת כעת במצרים הציעה שהיא עצמה תבחר את 80 החברים האלה, ואמרה שלפרלמנט לא תהיה אמירה כלל במינוי הממשלה החדשה.

 

סופרים את הפתקים מתיבות ההצבעה, כשהצבא משקיף (צילום: AP) (צילום: AP)
סופרים את הפתקים מתיבות ההצבעה, כשהצבא משקיף(צילום: AP)

 

"הסכסוך יהיה על נשמתה של מצרים", אמר נביל עבד אל-פתאח, חוקר בכיר במרכז אל-אהראם למדעים פוליטיים ואסטרטגיים הפועל במימון המדינה. הוא כינה את הפרלמנט החדש "זמני" ואמר כי יהיה לו צביון "שמרני ואיסלאמי מאוד".

 

מפלגת "הצדק והחירות" שמייצגת את האחים המוסלמים ניסתה עד כה להציג את עצמה כמפלגה איסלאמית מתונה שרוצה ליישם את החוק האיסלאמי מבלי לפגוע בחירויות הפרט, וטענה כי לא תנסה ליצור קואליציה עם מפלגת "א-נור" הקיצונית. הסלפים הקיצונים במפלגת "א-נור" הם דמויות חדשות בזירה הפוליטית. הם דוגלים ביישום ערכי האיסלאם

כמו בסעודיה, שם יש הפרדה בין גברים לנשים והנשים חייבות לעטות רעלה ולהימנע מנהיגה. חברי המפלגה הזו אומרים כי חוקים הסותרים את הדת אינם יכולים לעבור.

 

מצרים משתמשת זה שנים בחוק האיסלאמי, השריעה, כבסיס לחקיקה, אבל החוקים נותרים ברובם חילוניים והשריעה אינה מכסה את כל תחומי החיים המודרנים. אם האחים המוסלמים יחליטו שלא לכרות ברית עם הסלפים, הגוש המצרי הליברלי, שזכה במקום השלישי עם 13.4% מהקולות, יוכל ליצור משקל-נגד לגורמים הקיצונים. מפלגת "הוופד" הליברלית זכתה ב-7.1% והמפלגה האסלאמית המתונה "ווסט" זכתה ב-4.3%.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים בתור לקלפי במצרים
צילום: רויטרס
עמרו מוסא. "צריך לקבל את התוצאות"
צילום: AFP
מומלצים