שתף קטע נבחר

 

אבטלת הנכים: "הרואים הם העיוורים האמיתיים"

סיגלית אברהם, עיוורת מירושלים שלמדה דיבוב וקריינות לא מצליחה למצוא עבודה. "הגעתי לראיונות רבים, אבל המעסיקים נרתעים". למרות זאת, רבים תולים תקווה באמנה שתיחתם בין הממשלה והמעסיקים לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות

תמונה עגומה: "אני מחפשת בנרות עבודה אבל כששומעים שאני עיוורת לא נותנים לי צ'אנס ואני מרגישה שהכול סגור בפני", מספרת סיגלית אברהם (36) עיוורת המוגדרת נכה בשיעור של מאה אחוז ומחוסרת עבודה בשלוש השנים האחרונות. עבור אברהם, המתגוררת בירושלים, הנתונים שפרסמה אתמול (א') נציבות שוויון הזכויות לאנשים עם מוגבלות לפיהם רק 48% מבעלי המוגבלויות מועסקים בפועל הם מציאות כואבת.

 

עוד על הפערים לרעת הנכים:

 

"עם הרואים קשה להתחבר". אילוסטרציה (צילום: גטי אימג' בנק ישראל) (צילום: גטי אימג' בנק ישראל)
"עם הרואים קשה להתחבר". אילוסטרציה(צילום: גטי אימג' בנק ישראל)

 

אברהם, שלמדה דיבוב וקריינות, סיפרה ל-ynet על הקשיים בראיונות העבודה. "הגעתי לראיונות רבים, אבל המעסיקים נרתעים. הם לא מבינים את כמות ההשקעה הנדרשת ואת הקושי. זה מעציב ומאכזב שאתה מרגיש שאתה לא שווה כלום, במיוחד כשאני יודעת כמה אני יכולה לתרום".

 

"גם היכולת ליצור קשרים חברתיים בעייתית יותר", מדגישה אברהם. "אין מספיק פעילויות לעיוורים", היא מציינת בכאב ומוסיפה כי "עם הרואים קשה להתחבר. הם לא מבינים עד כמה אני עצמאית וחוששים. לפעמים אני מרגישה שדווקא האנשים שרואים הם העיוורים האמיתיים".

 

עוד בערוץ החדשות :

  

לדברי נעמי מורביה, מנכ"לית מטה מאבק הנכים, "סטיגמות ודעות קדומות עדיין קיימות בשפע בשוק העבודה. המעסיקים חוששים שבעלי המוגבלויות ייעדרו בשל מחלה, או שתיפגע איכות העבודה שלהם, וחלקם נמנעים לעיתים לקחת 'סיכון' עם נכים". לטענתה, "מסקנות ועדת לרון מיושמות באופן חלקי בלבד בכל הקשור לשילוב בעלי מוגבלויות ויצרת מקומות עבודה עבורם".

 

"זקוקים להזדמנות - לא למסכנות"

מורביה מקווה שאמנה לקידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות שתחתם היום בין נציגי הממשלה, המגזר העסקי והמגזר השלישי בטקס בבית הנשיא תתרום לשיפור המצב. אחיה קמארה, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות הסכים עם הניתוח של מורביה ואמר כי "בנושא השכלה ותעסוקה אין מספיק נגישות. המצב אמנם משתפר, אבל עדיין אין שילוב מספק בבתי הספר ובמקומות העבודה. לכך מתווספות הסטיגמות והדעות הקדומות שעדיין יש בחברה שלנו". לדבריו, "כתוצאה מהמשוב הזה חלק מבעלי המוגבלויות אינם מאמינים בעצמם. שילוב הגורמים הללו תורם ליצירת הפערים". 

 

"אנשים עם מוגבלויות זקוקים להזדמנות - לא למסכנות", אומר ליאור שטרסברג מנכ"ל חברת "המשקם", לשיקום והעסקת אנשים עם מוגבלויות, המעסיקה כ-2,700 בעלי מוגבלויות ב-40 יישובים בארץ. "מדובר באנשים עם מגוון מוגבלויות שמופנים אלינו בעיקר על ידי אגף השיקום של הביטוח הלאומי, חלקם בגיל מבוגר יחסית. אלו עובדים שמחוייבים ומתמידים יותר בעבודה, בעלי מוטיבציה ורצון להצליח".

 

"המשוב של החברה תורם ליצירת הפערים". אילוסטרציה (צילום: קובי קואנקס) (צילום: קובי קואנקס)
"המשוב של החברה תורם ליצירת הפערים". אילוסטרציה(צילום: קובי קואנקס)

 

לפי הדו"ח שפרסמה אתמול נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, לרגל היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות שצויין בשבת, רק 36% מהסובלים ממוגבלות סיימו לכל היותר בית-ספר יסודי.

רק ל-48% מהם יש תעודת בגרות, לעומת 68% ביתר האוכלוסייה. ככל שהמוגבלות חמורה יותר - הישגי ההשכלה נמוכים יותר.

 

הפערים נשמרים גם בתחום התעסוקה: אף על פי שכמעט מחצית מהאנשים עם מוגבלות הם בגילאי העבודה, רק 48% מהם מועסקים בפועל, לעומת יותר מ-71% ביתר האוכלוסייה. לאחר ירידה שנרשמה ב-2008, בשנת 2009 חלה עלייה באבטלה של אנשים עם מוגבלות חמורה מכ-10% לכמעט 20%. לעומת זאת, בקרב אנשים עם מוגבלות מתונה, שיעורי ההשתתפות בכוח העבודה המשיכו להשתפר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"עם הרואים קשה להתחבר". הפגנת עיוורים נגד סגירת עמותת מגדל אור (ארכיון)
צילום: נועם מושקוביץ
המעסיקים חוששים ונמנעים לקחת 'סיכון' עם נכים". אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים