וייטנאם: 42 אלף נהרגו מנפלים מאז המלחמה
36 שנה אחרי תום הקרבות במזרח אסיה, התזכורת מהמלחמה הקרה שהגיעה לנקודת רתיחה עדיין צורבת. לפי נתונים רשמיים, מאז 1975 נפצעו או נהרגו יותר מ-100 אלף איש ממוקשים ותחמושת שלא התפוצצה. בחמישית מווייטנאם עדיין יש סכנה
האם הסתיימה המלחמה? מאז תום מלחמת וייטנאם לפני קרוב ל-40 שנה, יותר ממאה אלף איש תושבי המדינה שבמזרח אסיה נהרגו או נפצעו ממוקשים או מחומרי נפץ אחרים שהושארו בשדות הקרב. כך אמרו הלילה (יום ב') גורמים רשמיים במדינה. לדבריהם, יעברו עוד עשרות שנים עד שהמדינה כולה תנוקה מחומרי נפץ ונפלים.
עוד חדשות מרחבי הגלובוס:
- לראשונה זה 17 שנה: דובי הפנדה הגיעו לסקוטלנד
- שר צרפתי: שטראוס-קאהן נתפס פעם בפארק זונות
- אסד במסר לעולם: סוריה תרגלה שיגור סקאד
- נאט"ו: המל"ט שהופל באיראן "אבד" באפגניסטן
"הירושה המכאיבה של המלחמה, שכוללת מאות אלפי טונות של פצצות ותחמושת שלא התפוצצה, ממשיכה לגרום אבידות כואבות בנפש מדי יום", אמר ראש ממשלת וייטנאם, ניוגן טאן, בוועידה של האו"ם בנוגע לשאלה כיצד יש להתמודד עם הבעיה.
דונג אמר שמאז שהמלחמה ב-1975, 42,132 בני אדם נהרגו ועוד 62,163 נפצעו כתוצאה מפיצוץ מוקשים, פצצות וחומרי
נפץ אחרים. ארה"ב השתמשה בכ-16 מיליון טונות של פצצות ותחמושת בימי המלחמה, במסגרת הברית שלה עם ממשלת דרום וייטנאם לשעבר, שנוצחה על-ידי לוחמי הצפון הקומוניסטי שאיחד את המדינה.
שגריר ארה"ב בווייטנאם, דיוויד שיר, אמר בוועידה כי ארה"ב העבירה 62 מיליון דולרים כדי לסייע לוייטנאם להתמודד עם "הירושה הכואבת הזו". "המאמצים שלנו לסייע לוייטנאם להתמודד עם הבעיה הקשה הזו תרמו ליצירת אמון הדדי והבנה
בין ארה"ב לווייטנאם, ואלה אפשרו ליחסים הבילטראליים שלנו לשגשג", אמר.
סגן שר העבודה, נכי המלחמה והעניינים החברתיים של וייטנאם, בוי הונג לינה, אמר כי לפי הערכות חומרי נפץ עדיין
מכסים קרוב ל-65 מיליון דונם בוייטנאם - יותר מחמישית משטח המדינה. לאחרונה אישרה הממשלה תוכנית שבמסגרתה יטוהרו קרוב לחמישה מיליון דונם בתוך חמש שנים. עלות התוכנית הזו היא 595 מיליון דולר.
מלחמת וייטנאם התחוללה בשנים 1954-1975, ונערכה בין צפון וייטנאם הקומוניסטי שנתמך על-ידי ברית המועצות וסין, לדרומה, שהסתייע בארה"ב. מלחמה זו, שנחשבה לחלק בולט במלחמה הקרה, הסתיימה בניצחון הצפון ובאיחוד המדינות. לפי ההערכות נהרגו בה בין 185 אלף ל-225 אלף בני אדם מקרב תושבי וייטנאם, וכ-58 אלף אנשי צבא אמריקנים. המעורבות של ארה"ב במלחמה הולידה גל מחאה בציבור האמריקני, שבא לידי ביטוי בין השאר בהפגנות ובסרבנות גיוס.