הרחבת הפטור ממכס: מה כדאי לקנות?
הממשלה אימצה את המלצת ועדת טרכטנברג והעלתה את סכום הקניות הפטור ממכס ל-1,200 שקל. אבל רגע, לפני שאתם רצים לקנות מחשב לוח או אייפון, יש לזכור להוסיף לחשבון מע"מ ומס קנייה. רכישה ברשת: שאלות-תשובות
הממשלה אישרה אתמול (א') את העלאת סכום הקניות באינטרנט הפטור ממכס מ-50 דולר (כ-190 שקל) כיום, לסכום של 1,200 שקל. לפניכם מדריך קצר המפרט את משמעות ההחלטה.
צרכנות דיגיטלית:
מדוע ישנו תעריף מכס מיוחד לקניות דרך האינטרנט?
אין. פוליטיקאים ועיתונאים נוהגים להתייחס למס המדובר כאל מס על קניות דרך האינטרנט אך למעשה מדובר במס על הכנסת מוצרים לישראל דרך הדואר. אין כל חשיבות אם המוצר הוזמן דרך הטלפון, במכתב, בפקס או דרך אתר אינטרנט. בשל התפתחות המסחר דרך האינטרנט בשנים האחרונות, נוצר מצב שבו רוב המוצרים שנכנסים לארץ דרך הדואר, נרכשו באינטרנט ולכן נהוג גם להתייחס למס כאל מס על קניות באינטרנט.
מה גובה המס שמוטל כיום על מוצרים שנכנסים דרך הדואר?
החוק כיום קובע כי כל אדם רשאי לייבא, לשימושו האישי בלבד, מוצרים דרך דואר חבילות כל עוד לא מדובר במוצרים האסורים לייבוא (כמו חומרים מסוכנים, מוצרי מזון ותרופות שלא נבדקו על ידי משרד הבריאות ובע"ח), כל עוד הצהיר על ייבואם וכל עוד משקל החבילה אינו עולה על 20 ק"ג.
על אותם מוצרים חלים שלושה מיסי יבוא: מכס (לא חל על כל המוצרים), מס קניה ומע"מ. שיעור המסים משתנה ממוצר למוצר ומארץ מקור לארץ מקור (בהתאם להסכמי הסחר שיש לישראל עם אותה ארץ). את תעריפי המסים ניתן למצוא באתר רשות המסים.
כיום חל פטור ממסי יבוא על מוצרים שהגיעו דרך הדואר, לפי העיקרון הבא: עד 50 דולר על כל המוצרים למעט סיגריות ואלכוהול ועד 75 דולר על ספרים ומוצרי הלבשה והנעלה, אם הוכח שנשלחו כמתנה.
מה מציע התיקון לחוק?
התיקון מציע להרחיב את הפטור, כך שניתן יהיה לייבא (לשימוש אישי, כמובן) מוצרים עד לשווי של 1,200 שקל מבלי לשלם מכס. חשוב לציין, כי מס קניה ומע"מ ימשיכו לחול על המוצרים.
האם התיקון המוצע לחוק ימשיך להחריג את הסיגריות והאלכוהול?
לגבי סיגריות השאלה אינה רלוונטית. אין מכס על סיגריות אלא רק מס קניה. לגבי אלכוהול, מוקדם לומר, מפני שהתקנה עוד לא נוסחה אך יש להניח כי ימשיכו לגבות מכס מלא על אלכוהול.
למה עושים זאת? האם זה נועד להגן על יצור מקומי?
לא ברור. על מוצרי אלכוהול מוטלים מכסים שונים, בתעריפים שונים. המכס על יין, למשל, נמוך יחסית בעוד שהמכס על וודקה זולה גבוה משמעותית מכל המכסים האחרים ומגיע למאות אחוזים.
כעיקרון, מדובר במדיניות שמטרתה למנוע יבוא אישי של משקאות זולים עם אחוז אלכוהול גבוה, שצריכתם נחשבת לבעיה חברתית. עם זאת, האינטרסים של יבואני האלכוהול והיצרנים המקומיים בוודאי באים לידי ביטוי.
לפני כשנתיים נעשה ניסיון ליצור שיעור מכס אחיד לכל מוצרי האלכוהול, ניסיון שברשות המכס דווקא תמכו בו, שכן הוא מקל על מאמצי האכיפה שלהם ומונע הונאות מכס של יבואנים. אך הניסיון נפל בלחצם של יצרני האלכוהול המקומיים ושל חברי כנסת שחששו כי הפחתת מסים על אלכוהול תתפרש כצעד שמעודד שתייה.
על אלה מוצרים חל מכס בייבוא אישי, ובעקבות זאת הם יוזלו בעקבות התקנה החדשה?
אופני כושר, ציוד ספורט וציוד סקי - 11.6%; מייבש כביסה ומכונת כביסה - 13.9%; כלי בית (מפות, וילונות וכו), ציוד מטבח (מיקרו, מדיח, מקרר ומקפיא), מכונת כביסה ומייבש כביסה, כלי מיטה, הלבשה והנעלה, משחקי מחשב, מזגנים, ריהוט, קוסמטיקה, - 13.9%; שטיח עבודת יד - 4.6% וחלקי חילוף לרכב - 8.3%.
האם ההקלה החדשה רלוונטית בכלל למוצרים אלה? הרי מדובר בפטור עד ל-1,200 שקל?
ניתן לרכוש חלק מהמוצרים הללו במחיר הנמוך מ-1,200 שקל באתרי אינטרנט. עם זאת, חשוב לזכור כי דמי המשלוח נכללים בחישוב לצורך הפטור ממס. כלומר, אם רכשתם מוצר ב-300 דולר (כ-1,110 שקל) ודמי המשלוח הם 30 דולר (כ-110 שקל), לא תיהנו מהפטור, אפילו שמחיר המוצר היה פחות מ-1,200 שקל. מה שקובע זה החשבונית.
על אלו מוצרים חל מס קניה, שלא יבוטל בעקבות ההוראה?
מיקרופנים חוטיים ואלחוטיים - 17.4%; משיבונים - 17.4%; מגברים לבית ולרכב - 17.4%; מזון מעורב עד 15 ק"ג - 2.9 שקל לקילו; מערכות משולבות - 17.4%; די,וי,די, וידאו, CD וכל שאר הדברים מהסוג הזה - 17.4%; חלקי חילוף לרכב - 22.3%; משקאות קלים - 2.9 שקל לליטר.
כל המוצרים האלה לא יוזלו בעקבות התקנה החדשה, למעט חלקי חילוף לרכב שעליהם גם חל מכס בנוסף למס קניה.
האם כדאי לרוץ עכשיו ולקנות מוצרים פטורים ממכס?
החלטת הממשלה עדיין לא בתוקף. ברגע ששר האוצר, יובל שטייניץ, יחתום על הצו הוא ייכנס לתוקפו.